Annonce
Ugeavisen Vejle

Apoteket informerer om kvinders overgangsalder

Hæslige svedeture er bare en af utallige ubehageligheder, der kan ramme kvinder i overgangsalderen. Illustration: Marendeluxe
Et liv uden menstruation vil de færreste kvinder klage over. Men de reaktioner, der er i kroppen, som savner sine hormoner, er til gengæld ikke nogen fest.
Annonce

Vejle: Kvindens overgangsalder er et naturligt – men for mange kvinder et ekstremt generende – fænomen. Rent teknisk handler det om, at kvindens lager af medfødte æg slipper op. Det sker typisk omkring 45-55 års alderen, og når en kvinde ikke længere har ægløsning, frigøres der ingen hormoner. Første konkrete tegn på, at en kvinde er ved at gå i overgangsalderen er, at menstruationerne bliver uregelmæssige for til sidst at stoppe. Et liv uden menstruation vil de færreste kvinder klage over. Men de reaktioner, der er i kroppen, som savner sine hormoner, er til gengæld ikke nogen fest.

Er overgangsgener kun en overgang?

Den gode besked er, at nogle af de gener, du har i overgangsalderen, forsvinder igen, når du er "ude på en anden side". Men derfor kan overgangsalderen godt føles som en evighed for de kvinder, der er mest generet.

Annonce

De mest udbredte gener er:

  • Blødningsforstyrrelser. Blødningerne begynder at blive uregelmæssige, både mht. hvor tit de kommer og med hvilken intensitet. Når overgangsalderen, eller menopausen som det også hedder, er fuldt indtrådt, vil blødningerne aftage helt.
  • Hedestigninger, hvor kroppen lige pludselig blusser op, så det føles som om, du nærmest kan eksplodere af varme. Hos nogle kvinder giver det røde kinder, som gør hedeturene synlige og derfor ekstra irriterende. Mange oplever, at kaffe, alkohol, stærkt krydret mad, stress og varme omgivelser kan fremkalde hedeture. Efter menopausen er hedeturene mest udtalte de første år for så at aftage gradvist. Hver femte kvinde har stadig symptomer 5 år efter menopausen, og hos enkelte kan generne vare i 10 år eller mere.
  • Svedeture kan ledsage hedestigningerne, så kroppen nærmest bliver badet i sved. Det er naturligvis invaliderende for livskvaliteten, hvis det sker flere gange i timen. Ikke mindst om natten, hvor det giver meget urolig søvn og betyder, at kvinden føler sig ”træt som et alderdomshjem”. Ligesom hedestigningerne vil svedeturene klinge af for til sidst helt at forsvinde.
  • Humørsvingninger er også noget, der kan udløses af den hormonelle ubalance, som kroppen oplever. kombineret med hedestigninger, svedeture, søvnproblemer og træthed er det en rigtig træls cocktail. Men fat mod – også humørsvingningerne vil fortage sig.
  • Slimhindeforandringer. Når østrogenet forsvinder efter menopausen, bliver slimhinderne i underlivet tyndere og mere sårbare. I urinblære og urinrør kan forandringerne betyde, at man lettere får blærebetændelse. Tynde, tørre og følsomme slimhinder i skeden kan give problemer i forbindelse med sex. Her kan apoteket hjælpe med glidecreme og mælkesyrebakterier til skeden.
Annonce

Afkalkning

Slimhinderne andre steder i kroppen kan også forandres. Det er f.eks. ikke ualmindeligt at opleve tørre øjne efter overgangsalderen, og det kan give problemer, hvis man bruger kontaktlinser. Her vil specielle øjendråber der giver fugt og stabiliserer tårefilmen.

Smerter i muskler og led er også en overgangs-gene, der kan påvirke livskvaliteten meget, for hvilken kvinde ønsker at blive fysisk begrænset på grund af hormonmangel? Smerterne forsvinder helt, når overgangsalderen er slut.

Ud over de gener, der ”bare” er irriterende, er der også udfordringer, som potentielt kan påvirke sundheden. Det er afkalkning af knoglerne og forkalkning af blodkar, der i værste fald kan føre til hhv. osteoporose og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det ekstra vigtigt, at du som kvinde i overgangsalderen dyrker motion, passer på vægten, spiser sundt, er ikke-ryger, sparer på alkoholen og gør din søvn så uforstyrret som mulig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce