Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En morsom roman, med alvor bag

Stine Pilgaards roman handler blandt andet om at finde sig til rette i verden, om at føle sig udenfor og forkert, om at knytte venskaber og om at blive forældre. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias en lille perle, Stine Pilgaards "Meter i sekundet".
Annonce

Vejle: Hovedpersonen i denne vanvittigt morsomme roman flytter fra Aarhus til Vestjylland, ud på en højskole, hvor hendes kæreste har fået et undervisningsjob. Hun har de bedste intentioner om at falde godt til i de nye omgivelser, men hun er som en elefant i en glasbutik.

Det er et kulturchok for vor unge meget snakkende heltinde at komme derud, hvor man taler i meget korte sætninger og helst ikke for mange af dem. Hun begynder at stalke tv-journalisten Anders Agger, da hun beundrer ham for sin evne til at kunne snakke med alle og vil gerne have nogle fif af ham.

En anden forfatter ville måske så have gjort lidt grin med de småtsnakkende vestjyder, men det gør Stine Pilgaard bestemt ikke. Vestjyderne er skildret med stor kærlighed og naturen så smukt beskrevet, at man får lyst til straks at starte bilen og køre derover.

Hvis man altså har et kørekort. Den unge kvinde kæmper med at få taget kørekort, som er en næsten absolut nødvendig derude, hvor der ikke kører busser og letbaner hvert andet minut. Hun slår alle rekorder i antal køretimer, hun slider den ene kørelærer efter den anden op!

Et andet tema i bogen: Det unge par er netop blevet forældre og med voldsomt søvnunderskud til følge. Så rammende fortalt, når det unge par falder i de fælder, de fleste nybagte forældre falder i og med afsindigt morsomme optrin, som når (anti)heltinden skal forsøge at folde/pakke en klapvogn sammen, så den kan være i bagagerummet. Det er så fin en beskrivelse af overgangen fra at have været et kærestepar til at blive et forældrepar. For hvordan går det med kærligheden, når man hænger i laser af søvnunderskud? Og jalousien sniger sig ind, når vor (anti)heltinde kan stå og kigge på de helt unge kvindelige højskoleelevers benovelse over og dyrkelse af hendes kæreste.

Den unge kvinde får også et job. Hun kan skrive, så hun bliver brevkasseredaktør. Hendes fuldstændig ude af synk svar på stort og småt er hylende morsomme, hun er bedrevidende, og hun får næsten altid svarene til at handle om sig selv. Men samtidig med at brevkassesvarene er morsomme og selvcentrerede, rummer de også sentenser af stor menneskekundskab og filosofisk karakter.

Annonce

Fra romanen til Højskolesangbogen

Hun bruger også sine skriveevner til at skrive nye tekster til gamle højskolesange. En af dem, den smukke kærlighedssang ”Fortabt er jeg stadig”, er skrevet til hendes kærestes 30 års fødselsdag. I det virkelig liv er sangen blevet optaget i den nye udgave af Højskolesangbogen. Måske så du, da komponisten til sangen, Katrine Muff Enevoldsen fremførte den sammen med Phillip Faber i ”Fællessang hver for sig” en fredag på DR?

Det er en så velfortjent anerkendelse af Stine Pilgaards talent. Et talent, som blev belønnet med Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2012 for bogen ”Min mor siger”. Stine Pilgaard viser så mange kvaliteter, hun kan skrive smuk prosa, hun kan skrive smukke kærlighedssange, hun kan komponere disse forskellige genrer sammen til et hele i en lille perle, som heldigvis allerede har fundet frem til mange læsere.

Det er en meget morsom bog, men tag ikke fejl, der er skam alvor bag. Om at finde sig til rette i verden, om at føle sig udenfor og forkert, om at knytte venskaber, om at blive forældre. Og frem for alt om kærlighed: til barnet, til kæresten, til venskabet, til vestjyderne, til højskolefolket, ja selv til kørelærerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce