Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Et krævende, men generøst værk

”Ulysses” er en bogklassiker, der kræver, før den giver. Men den er indsatsen værd, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lillan Grützmeier James Joyces klassiker ”Ulysses”.
Annonce

Vejle: Den bliver kaldt ”verdens mest ulæste bog”, fordi James Joyces storværk ”Ulysses” er et krævende værk. Og jeg må da indrømme, at en udgave på originalsproget, indkøbt i Dublin, hvor hele handlingen udfolder sig på en enkelt sommerdag i 1904, ikke er blevet læst. Det blev så Karsten Sand Iversens seks år gamle oversættelse, som bød sig til i det mærkelige corona-år 2020 med mere tid til at læse.

Tid til at følge Leopold Bloom på hans lange vandring gennem Dublin uensartet, generøst og fyldigt beskrevet i 18 stilistisk forskellige afsnit for at ende hos sin utro hustru Molly – med et erotisk indhold, så ”Ulysses” blev oprindelig forbudt i flere lande.

”Ulysses” er blasfemisk, voldsom, grænseoverskridende, totalt ny i den tid for 100 år siden, sjov, modernistisk, skide irriterende, besværlig og ikke lige nem at læse og ikke lige nem at forstå. Går man ned i detaljerne, kan man mærke, at James Joyce næsten griner ad læsernes nidkærhed, sådan som han diverterer med sine mange forskellige litterære stilarter og henvisninger, der vil kræve opslagsværker ved siden af for at fange alle finurligheder. James Joyces siderige klassiker rummer mange henvisninger til anden litteratur, men det er ikke en forudsætning.

Det er verdenslitteratur, men heller ikke værre. Tag bogen for, hvad den er. Tag fat. Og tag den med et gran salt, skønt James Joyce kan virke ufattelig provokerende selv 100 år efter.

Jeg lagde min læsestil om. Ikke så resultatorienteret. Bogen giver alligevel. Lad den ikke være en manddomsprøve, men et indblik i den tid i Irland og i Dublin og i litteraturens skønhed og fortælletrang. Få et flow i læsningen og nogle sider hver dag, så du ikke mister grebet eller bliver irriteret over, at James Joyce drilsk stykkede sit hovedværk sammen som et puslespil. Karsten Sand Iversen har samlet brikkerne til os og formidler James Joyce formidabelt i et brusende dansk.

Annonce

Læs ”Ulysses” sammen

Man behøver ikke at nære en uudslukkelig litterær lidenskab for at læse ”Ulysses”, men værket kræver nok en indsats og et engagement for at opnå forløsningen. For at opnå den sejr, det alt andet lige er at opleve ”Ulysses”, vil jeg anbefale at læse værket sammen med en ægtefælle eller en af sine nærmeste. Til at støtte og til at diskutere. Selv fandt jeg i en af bibliotekets læsekredse det fællesskab, som blev nøglen til det Ernest Hemingway kaldte ”en allerhelvedes vidunderlig bog”.

Det er en stor roman, som handler om livet, og om man er ung, moden eller ældre tilbyder James Joyce indsigt og eventyr.

Ja, ”Ulysses” er en bogklassiker, der kræver, før den giver. Men den er indsatsen værd. Så kan man kun ærgre sig, at man ikke fik læst den noget før – og så glæde sig til at tage fat i den igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce