Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Langt fra Christiansborg

Bibliotekar Else Zakarias anbefaler Peder Frederik Jensens syrlige samfundsbeskrivelse "Det Danmark du kender". PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias Peder Frederik Jensens syrlige samfundsbeskrivelse "Det Danmark du kender".

Vejle: Et færdselsuheld på Lolland danner udgangspunkt for denne socialrealistiske roman. Ud fra uheldet får vi de involveredes historier: den unge Niels, der er ulykkens offer, en lastbilchauffør, der overværer ulykken og forsøger at redde Niels’ liv og den socialdemokratiske borgmester Morten, der påkører Niels, mens han taler med elskerinden Sigrid i telefon. Det er en flot konstruktion, hvor vi har en teaser af format: vi får nemlig først til slut at vide, hvorvidt Niels overlever eller ej, og så de fire personers historier, der bliver flettet sammen i uheldet.

Avisbuddet Niels er resultatet af generationers laveste socialklasser. Men Niels vil det anderledes. Han kigger gennem et hul i loftet ned på sin mors blævrende fedtdeller, mens hun tjener en smule ussel mammon på sine sexkunder. Niels vil ud af elendigheden, han vil tage studentereksamen og gøre karriere i forsvaret, men måske er han ved at blive radikaliseret af højreekstremistiske grupper på nettet.

Borgmesteren Morten er bevis på, at den socialdemokratiske drøm lever. Han kommer fra en ”rigtig” arbejderfamilie, er ikke akademisk uddannet, og alligevel er han blevet borgmester. Derfor ventes det også, at statsminister Mette Frederiksen vil hente ham ind på Christiansborg. Men noget af det, der bliver påpeget i denne samfundskritiske roman, er det afgrundsdybe skel, der er mellem Christiansborg og det såkaldte Udkantsdanmark.

Vi får et nuanceret portræt af Morten. Nok har han succes udadtil, men det har sine omkostninger, kokain, alkohol, utroskab. Vi er med, når han besøger sin gamle mor på plejehjemmet og får her vist de gode sider af Morten, når den travle borgmester tager sin mor i bad, mens han må høre på hendes småracistiske udtalelser. Morten har to kvinder i sit liv, barndomskæresten og hustruen. Han elsker begge af et oprigtigt hjerte, så det er svært at være fordømmende over for ham.

Annonce

Stemme til udkanten

Det er ikke første gang, forfatteren skriver om folk fra Lolland. Peder Frederik Jensen skrev de ”speaks”, der blev brugt til tv-dokumentarserien ”På røven i Nakskov”. De speaks var så påfaldende godt skrevet, litteratur midt i al den dokumenterede/filmede elendighed, og sådan er det også med denne roman, godt skrevet i et ligefremt sprog og så alligevel med små enkelte sansende, poetiske svingninger.

Det er en genial titel, Peder Frederik Jensen har valgt til sin bog. Det er sloganet fra Socialdemokratiets valgkampagne i 2015. Socialdemokratiet ville gerne til magten og bringe os vores gode gamle velfærdssamfund tilbage efter flere års liberalt styre. Det er en syrlig kommentar fra forfatterens side, for er beskrivelserne i bogen lig det Danmark, Mette Frederiksen kender og har ført politik for? Og titlen kan andet end henvise til det politiske?

Jeg føler mig ramt, for Peder Frederik Jensen beskriver netop et Danmark, jeg ikke kender til i min trygge, småborgerlige tilværelse med fast indtægt og spalteplads i den lokale ugeavis. Det er en af de mange ting, litteraturen kan, nemlig bringe os steder hen, vi normalt ikke færdes, beskrive miljøer og personer, som ellers ikke kommer så meget til orde. Derfor er denne bog uhyre vigtig og samtidig er det (undskyld mig) skidegod litteratur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Rock i Byparken: Her er navnene

Annonce