Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Livets valg

Bogen vil kunne læses til alle tider og har stof i sig til at blive en klassiker, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lisbeth Roed Kirsten Thorups ”Indtil vanvid, indtil døden” om at finde balance i livet i 1940’erne.

Vejle: Kirsten Thorup har et stort og anerkendt forfatterskab bag sig. Hun har modtaget adskillige litterære priser, ikke mindst fik hun Nordisk Råds Litteraturpris i 2017 for sin roman ”Erindring om kærligheden”.

I 2020 udkom ”Indtil vanvid, indtil døden”, som er én af de bedste bøger jeg læste sidste år. En bog, som vil kunne læses til alle tider og har stof i sig til at blive en klassiker. Det er en ganske særlig roman på flere måder. Dels er den sprogligt på et højt niveau, og dels er den skrevet i ét langt kapitel. Det sidste kræver lige lidt tilvænning, men det er med til at fastholde læseren og underbygge stemningen. Om det er en hektisk togtur, en knugende stemning i hjemmet eller en usikker tur gennem en mørkelagt by, så er det som at være med ved siden af fortælleren.

Alt er oplevet gennem Harriet, som beskriver et ophold i München i efteråret 1942. Harriets mand Gerhard var pilot og omkom i kamp på Østfronten – på tyskernes side. Oprindeligt var det et frit Finland, han kæmpede for, og først og fremmest kommunismen han kæmpede imod, men accepterede tilsyneladende de nazistiske idealer.

Annonce

Harriet og Gerhard havde mødt hinanden på Ollerup Højskole, hvor man under Niels Bukhs ledelse dyrkede kropskulturen med holdingen: Den stærke udskiller sig fra den svage. Harriet accepterer og respekterer sin mands holdninger, og at han kæmper på tysk side. Hun er ubetinget loyal og beslutter sig for at tro på, at han døde i en heltegerning.

I efteråret 1942 anbringer hun sin to små børn på et børnehjem i Ålsgårde og rejser til München. Hun er inviteret til at rekreere sig hos en dansk/tysk familie, som Gerhard kendte. Klaus var kollega med Gerhard og er nu generalløjtnant i Luftwaffe, hans danske kone Gudrun er hjemmegående. De har en lille søn Thor, som i børnehaven oplæres i rendyrket nazisme og hjemme passes af skiftende barnepiger. Alle kaldes Ludmilla og er krigsfanger fra Ukraine.

Det er både gribende og hårrejsende at læse om familiens behandling af disse unge piger, og på hvilken baggrund man ”skifter dem ud”. Harriet opfatter sig selv som neutral og finder i starten sine egne forklaringer på de uhyrligheder og løgne hun møder, blandt andet at der ikke er varemangel, og at ingen tyskere lider nød.

Den påstand kommer dog på en hård prøve, da hun som frivillig arbejder på et nødlazaret og oplever de sårede tyske soldater hjemvendt fra fronterne. Sværest har hun det dog med teorien om de såkaldte undermennesker og ikke-arierne, med jøderne nederst i det hierarki. Hun prøver at forstå og leve sig ind i sin værtsfamilies liv. De tilhører den nazistiske overklasse og lever et dekadent liv og tvivler tilsyneladende aldrig på deres egen rolle som herrefolket.

En ægte person

Da julen nærmer sig vil Harriet gerne hjem til Danmark og sine børn. Trods sin modstand må hun benytte sig af sin værtsfamilie høje status og får igennem dem mulighed for at købe en togbillet. Der er rejsebegrænsninger og pladsmangel. Det sidste stykke af vejen mod grænsen til Danmark rejser hun sammen med danske arbejdere, som er på vej hjem på orlov fra de tyske fabrikker. Fra dem får hun kendskab til en helt anden side af Tyskland og nazismen.

Romanen er fiktion, men Kirsten Thorup har foretaget en meget grundig research og talt med både danske og tyske eksperter om det nazistiske regime og dagligdagen i Tyskland under krigen.

”Indtil vanvid, indtil døden” er både en krigsroman og en roman om menneskelige værdier og valg i livet. Portrættet af Harriet er ærligt, og hun fremstår som en ægte person. Ingenting er sort eller hvidt, men forfatteren lader det være op til læseren at tolke begivenheder og tanker. En roman, der kan (skal) læses af både mænd og kvinder.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Her ligger en godt gemt by i Vejle: Justitsministeren klippede snoren til stort nyt uddannelsessted

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: 16-årig søn løj for os

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Læs en dansk klassiker til Klassikerdagen

Ugeavisen Vejle

En velskabt model til fingerspidserne: Men der skulle tre forsøg til

Ugeavisen Vejle

Her er bare bryster helt naturligt: Anne Ditte tager imod i sit  atelier på loftet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort bjælkehus opført i Nørreskoven

Ugeavisen Vejle

Gode spisesvampe: Fugtig sommer har givet optimale vilkår

Ugeavisen Vejle

Kelvin legede med dukker som barn: I hans nye frisørforretning får du mere end en klipning

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Tørring Folkeblad

Trods bugnende ordrebøger: Mangel på arbejdskraft får sognegårds-forpagter til at kaste håndklædet i ringen

Ugeavisen Vejle

Vejle-restauratør får penthouse-køkkenhave: Grøntsagerne er blevet så dyre, at kokken nu vil dyrke dem på taget, og du kan få serveret bobler i haven

Ugeavisen Vejle

Der skal en ninja til at slå rekorden: Vejle-tallet er på 12.000, og det stiger stadig

Ugeavisen Vejle

Du vil jo gerne være med i klubben, ik' Mulle?: 'Det er meget mere end en filmklub' - her er de nye film

Ugeavisen Vejle

Filmstrimlen rulles atter ud: Viser film i Vejle om ulovlig sex

Ugeavisen Vejle

Vejle-tøjhandler klar til agent 007: Det bliver i bedste James Bond-stil, og du møder smukke bond-babes

Ugeavisen Vejle

Eksklusiv fødselsforberedelse er nu noget, som tilbydes i Vejle: Marianne og Lone er sikre på, at de har mere at give

Ugeavisen Vejle

Michelin til McBurnie: Restaurant Lyst fik en stjerne, og Vejle har nu to Michelin-restauranter

Ugeavisen Vejle

Køb en bid af Vejle Stadion: Gamle projektører bliver lavet til VB-lamper - et must for en ægte fan

Ugeavisen Vejle

Bjarke fra Aale startede IT-virksomhed ti dage før corona-nedlukning: Foresight overlevede og går nu efter guldet

Ugeavisen Vejle

Michelin-status er ingen garanti for indtjening: Derfor er stjernerne så eftertragtede - selv om flere modtagere er gået konkurs

Ugeavisen Vejle

Vejle varmer op til Tour de France: Mød flere af cykelheltene

Ugeavisen Vejle

Så er der sat dato på: Om et år dropper Vejles bybusser udstødningsrøret og motorstøjen

Ugeavisen Vejle

Mølholm flytter fra villakvarter til industrigrund: Vejle-dreng skal stå i spidsen for den store forvandling

Annonce