Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Livets valg

Bogen vil kunne læses til alle tider og har stof i sig til at blive en klassiker, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lisbeth Roed Kirsten Thorups ”Indtil vanvid, indtil døden” om at finde balance i livet i 1940’erne.
Annonce

Vejle: Kirsten Thorup har et stort og anerkendt forfatterskab bag sig. Hun har modtaget adskillige litterære priser, ikke mindst fik hun Nordisk Råds Litteraturpris i 2017 for sin roman ”Erindring om kærligheden”.

I 2020 udkom ”Indtil vanvid, indtil døden”, som er én af de bedste bøger jeg læste sidste år. En bog, som vil kunne læses til alle tider og har stof i sig til at blive en klassiker. Det er en ganske særlig roman på flere måder. Dels er den sprogligt på et højt niveau, og dels er den skrevet i ét langt kapitel. Det sidste kræver lige lidt tilvænning, men det er med til at fastholde læseren og underbygge stemningen. Om det er en hektisk togtur, en knugende stemning i hjemmet eller en usikker tur gennem en mørkelagt by, så er det som at være med ved siden af fortælleren.

Alt er oplevet gennem Harriet, som beskriver et ophold i München i efteråret 1942. Harriets mand Gerhard var pilot og omkom i kamp på Østfronten – på tyskernes side. Oprindeligt var det et frit Finland, han kæmpede for, og først og fremmest kommunismen han kæmpede imod, men accepterede tilsyneladende de nazistiske idealer.

Harriet og Gerhard havde mødt hinanden på Ollerup Højskole, hvor man under Niels Bukhs ledelse dyrkede kropskulturen med holdingen: Den stærke udskiller sig fra den svage. Harriet accepterer og respekterer sin mands holdninger, og at han kæmper på tysk side. Hun er ubetinget loyal og beslutter sig for at tro på, at han døde i en heltegerning.

I efteråret 1942 anbringer hun sin to små børn på et børnehjem i Ålsgårde og rejser til München. Hun er inviteret til at rekreere sig hos en dansk/tysk familie, som Gerhard kendte. Klaus var kollega med Gerhard og er nu generalløjtnant i Luftwaffe, hans danske kone Gudrun er hjemmegående. De har en lille søn Thor, som i børnehaven oplæres i rendyrket nazisme og hjemme passes af skiftende barnepiger. Alle kaldes Ludmilla og er krigsfanger fra Ukraine.

Det er både gribende og hårrejsende at læse om familiens behandling af disse unge piger, og på hvilken baggrund man ”skifter dem ud”. Harriet opfatter sig selv som neutral og finder i starten sine egne forklaringer på de uhyrligheder og løgne hun møder, blandt andet at der ikke er varemangel, og at ingen tyskere lider nød.

Den påstand kommer dog på en hård prøve, da hun som frivillig arbejder på et nødlazaret og oplever de sårede tyske soldater hjemvendt fra fronterne. Sværest har hun det dog med teorien om de såkaldte undermennesker og ikke-arierne, med jøderne nederst i det hierarki. Hun prøver at forstå og leve sig ind i sin værtsfamilies liv. De tilhører den nazistiske overklasse og lever et dekadent liv og tvivler tilsyneladende aldrig på deres egen rolle som herrefolket.

Annonce

En ægte person

Da julen nærmer sig vil Harriet gerne hjem til Danmark og sine børn. Trods sin modstand må hun benytte sig af sin værtsfamilie høje status og får igennem dem mulighed for at købe en togbillet. Der er rejsebegrænsninger og pladsmangel. Det sidste stykke af vejen mod grænsen til Danmark rejser hun sammen med danske arbejdere, som er på vej hjem på orlov fra de tyske fabrikker. Fra dem får hun kendskab til en helt anden side af Tyskland og nazismen.

Romanen er fiktion, men Kirsten Thorup har foretaget en meget grundig research og talt med både danske og tyske eksperter om det nazistiske regime og dagligdagen i Tyskland under krigen.

”Indtil vanvid, indtil døden” er både en krigsroman og en roman om menneskelige værdier og valg i livet. Portrættet af Harriet er ærligt, og hun fremstår som en ægte person. Ingenting er sort eller hvidt, men forfatteren lader det være op til læseren at tolke begivenheder og tanker. En roman, der kan (skal) læses af både mænd og kvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce