Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Portræt af to kvinder

Jesper Wung-Sungs ”Kvinde set fra ryggen” er en stor roman om Ida, der blev gift med den berømte maler Vilhelm Hammershøi.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lene Henriksen to biografiske romaner om kvinder, der på hver deres måde har efterladt et helt unikt aftryk på verden.

Vejle: Her i foråret er der udkommet to flotte biografiske kvindeportrætter, der på meget forskellig vis har sat deres præg på dansk malerkunst og på dansk forskning.

En stille eksistens

Jesper Wung-Sungs ”Kvinde set fra ryggen” er en stor roman om Ida, der blev gift med den berømte maler Vilhelm Hammershøi. Ida blev født i 1869 i Sakskøbing og voksede op i en købmandsfamilie, hvor moderen var psykisk sårbar.

Hendes storebror var maleren Peter Ilsted, og da han en sommer tog vennen Vilhelm Hammershøi med på ferie i hjemmet, ændrede hendes liv sig med ét. Vilhelm og Ida blev forlovet og derfra uadskillelige. Hun tog med ham tilbage til København, hvor hun blev hans model for altid og derfor kan ses på et utal af hans berømte malerier, ofte med ryggen til.

Hun fik et liv frigjort fra moderen, men et liv, hvor hun satte sig selv i baggrunden og altid stod til rådighed for sin mand. Selv når fødderne var hævede, og kroppen næsten ikke kunne mere, blev hun stående inden for den afsatte kridtstreg, for Vilhelm var den type kunstner, som brugte alle døgnets lyse timer på at male. Fin var Ida ikke, og hun blev derfor aldrig accepteret af Vilhelms mor fra det bedre borgerskab. Barnløs blev hun, da børn ikke passede ind i Vilhelms verden. For som han sagde: ”Børn kan man ikke male – de er ikke færdige”.

Jesper Wung-Sung har med ”Kvinde se fra ryggen” malet et enestående portræt af en stille, men stærk eksistens - en Ida som vi alle kan nyde den dag i dag rundt om på landets store museer.

Annonce

Kvinden der samlede verden

I Eva Tinds roman ”Kvinden der samlede verden” om Marie Hammer får vi en fortælling om en helt anden karakter. Marie levede fra 1907-2002 og voksede op i en akademisk skilsmissefamilie uden den store omsorg, men med læren om at tro på sig selv og komme frem i verden.

I Eva Tinds roman ”Kvinden der samlede verden” får vi en fortælling om Marie Hammer, der voksede op i en akademisk skilsmissefamilie uden den store omsorg, men med læren om at tro på sig selv og komme frem i verden. PR-foto

Hun blev en af de første kvindelige zoologer. Hun brugte mere end 40 år på at forske i mosmider og tog på lange ekspeditioner jorden rundt ene kvinde for at indsamle sit store datamateriale, som hjemme blev fulgt op af arbejde ved mikroskopet. Hun nåede sit mål og fik med sin enestående arbejdsomhed bevist, at verdens kontinenter engang har hængt sammen.

Men romanen er samtidig også historien om familiemennesket Marie Hammer, der også var gift og fik 4 børn - børn som hun var væk fra op til et helt år ad gangen, og som ikke alle kunne genkende deres mor, når hun kom hjem. Det siger sig selv, at de to verdener ofte var umulige at forene, og at hendes hjemlige hverdag ikke helt lykkedes. Jo mere Marie fik verdens kontinenter til at hænge sammen, jo mere fjernede familien sig fra hinanden. Et forløb, som Eva Tind meget stærkt får skildret parallelt undervejs.

Begge forfattere er sprogligt stærke og formår at skrive sig langt ind under huden på deres hovedpersoner, så vi både fornemmer, mærker og sanser. De formår, som i alle deres tidligere romaner, at skrive den rette stemning frem. Jesper Wung-Sungs tone minder så fint om Vilhelm Hammershøis malerier og farver, mens Eva Tind får skrevet en stor energi frem hos sin hovedperson. Samtidig passer deres sprogvalg til den tid og til det miljø, som romanerne befinder sig i.

To flotte danske romaner, som bare skal nydes – de fortjener det!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendt ansigt er ny chef: Team Jensen styrer butik og webshop

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs over Atlanterhavet

Ugeavisen Vejle

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Ugeavisen Vejle

Fransk dessertkage med kirsebær

Ugeavisen Vejle

Kom til salmesang på Kirketorvet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort varehus i Sønderbrogade

Ugeavisen Vejle

Ann Malene behandler fra Danmarks - måske - mest idylliske udsigt

Ugeavisen Vejle

Derfor går de med: Erfarne restauratører opgiver deres burgerkæde for at lære vejlenserne at spise socialt

Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Annonce