Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Portræt af to kvinder

Jesper Wung-Sungs ”Kvinde set fra ryggen” er en stor roman om Ida, der blev gift med den berømte maler Vilhelm Hammershøi.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lene Henriksen to biografiske romaner om kvinder, der på hver deres måde har efterladt et helt unikt aftryk på verden.

Vejle: Her i foråret er der udkommet to flotte biografiske kvindeportrætter, der på meget forskellig vis har sat deres præg på dansk malerkunst og på dansk forskning.

En stille eksistens

Jesper Wung-Sungs ”Kvinde set fra ryggen” er en stor roman om Ida, der blev gift med den berømte maler Vilhelm Hammershøi. Ida blev født i 1869 i Sakskøbing og voksede op i en købmandsfamilie, hvor moderen var psykisk sårbar.

Hendes storebror var maleren Peter Ilsted, og da han en sommer tog vennen Vilhelm Hammershøi med på ferie i hjemmet, ændrede hendes liv sig med ét. Vilhelm og Ida blev forlovet og derfra uadskillelige. Hun tog med ham tilbage til København, hvor hun blev hans model for altid og derfor kan ses på et utal af hans berømte malerier, ofte med ryggen til.

Hun fik et liv frigjort fra moderen, men et liv, hvor hun satte sig selv i baggrunden og altid stod til rådighed for sin mand. Selv når fødderne var hævede, og kroppen næsten ikke kunne mere, blev hun stående inden for den afsatte kridtstreg, for Vilhelm var den type kunstner, som brugte alle døgnets lyse timer på at male. Fin var Ida ikke, og hun blev derfor aldrig accepteret af Vilhelms mor fra det bedre borgerskab. Barnløs blev hun, da børn ikke passede ind i Vilhelms verden. For som han sagde: ”Børn kan man ikke male – de er ikke færdige”.

Jesper Wung-Sung har med ”Kvinde se fra ryggen” malet et enestående portræt af en stille, men stærk eksistens - en Ida som vi alle kan nyde den dag i dag rundt om på landets store museer.

Annonce

Kvinden der samlede verden

I Eva Tinds roman ”Kvinden der samlede verden” om Marie Hammer får vi en fortælling om en helt anden karakter. Marie levede fra 1907-2002 og voksede op i en akademisk skilsmissefamilie uden den store omsorg, men med læren om at tro på sig selv og komme frem i verden.

I Eva Tinds roman ”Kvinden der samlede verden” får vi en fortælling om Marie Hammer, der voksede op i en akademisk skilsmissefamilie uden den store omsorg, men med læren om at tro på sig selv og komme frem i verden. PR-foto

Hun blev en af de første kvindelige zoologer. Hun brugte mere end 40 år på at forske i mosmider og tog på lange ekspeditioner jorden rundt ene kvinde for at indsamle sit store datamateriale, som hjemme blev fulgt op af arbejde ved mikroskopet. Hun nåede sit mål og fik med sin enestående arbejdsomhed bevist, at verdens kontinenter engang har hængt sammen.

Men romanen er samtidig også historien om familiemennesket Marie Hammer, der også var gift og fik 4 børn - børn som hun var væk fra op til et helt år ad gangen, og som ikke alle kunne genkende deres mor, når hun kom hjem. Det siger sig selv, at de to verdener ofte var umulige at forene, og at hendes hjemlige hverdag ikke helt lykkedes. Jo mere Marie fik verdens kontinenter til at hænge sammen, jo mere fjernede familien sig fra hinanden. Et forløb, som Eva Tind meget stærkt får skildret parallelt undervejs.

Begge forfattere er sprogligt stærke og formår at skrive sig langt ind under huden på deres hovedpersoner, så vi både fornemmer, mærker og sanser. De formår, som i alle deres tidligere romaner, at skrive den rette stemning frem. Jesper Wung-Sungs tone minder så fint om Vilhelm Hammershøis malerier og farver, mens Eva Tind får skrevet en stor energi frem hos sin hovedperson. Samtidig passer deres sprogvalg til den tid og til det miljø, som romanerne befinder sig i.

To flotte danske romaner, som bare skal nydes – de fortjener det!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

De ringer fra New York: Vejle-virksomhed med 20 ansatte har verdensry

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julie kørte familiefirmaet for 113 år siden: Her er arkivarens yndlingsfoto fra den nye lokalhistoriske kalender

Ugeavisen Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en hel børneflok døde én efter én: Her får du tre af de svære julegaveideer:

Ugeavisen Vejle

Hurtig model med masser af sportslige detaljer: Hyundai har skabt en sjov bil

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Svømmeklub holder stævne ved Søbadeanstalten

Ugeavisen Vejle

Biblioteket i Vejle anbefaler: Læs og bag med familien

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: De seneste år har jeg oplevet nogle frygtelige tab

Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Annonce