Annonce
Ugeavisen Vejle

Brevkasse: Kan ikke sige nej

Arkivfoto: Colourbox
Annonce
Annonce

Kan ikke sige nej

Kære Irma!

Hjælp! Alle overskrider mine grænser. Både mand, børn, svigerforældre og enkelte venner. Jeg tager det med et påtaget smil, som om det er okay, bange for, de ellers ikke kan lide mig.

Jeg blev svigtet i barndommen, og mønsteret gentager sig. Skulle sige ja til alt, smile og være sød.

Har tit tænkt, at det må slutte. Dybest set kan jeg ikke mærke mine egne behov. Men skaden er jo sket for længe siden, derfor bliver det måske umuligt at gøre noget ved.

Kærlig hilsen, Anne

Kære Anne!

Se det i stedet som muligt. Det, du ser for dit indre blik, og tror på, hjælper du på vej. Mange har det som du - travlt med at please andre og glemmer egne behov. Du har alt for længe lukket for dine følelser. Ja, sikkert altid. Du er jo oplært i det.

Men skaden kan rettes op. Derfor er du nødt til at begynde at sætte grænser. Øv dig, med positiv stædighed, i at sige fra, så tydeligt at det ikke kan misforstås. I starten vil det nok føles lidt ’farligt’. Men hold fast og vid, at du gør noget godt for både dig selv og børnene, der vil se dig som en stærk, handlekraftig person, og kan lære af det.

Efterhånden vil dit selvværd vokse. Snak med din mand om det. Måske ved han ikke, at han også af og til overskrider dine grænser. Fra ham kan du sikkert få god hjælp til en ændring, hvis du taler åbent om det.

Venlig hilsen

Irma

Annonce

Min for altid

Hej Irma!

Jeg er vildt forelsket i min kæreste og vil giftes med ham, for han er den eneste ene, for altid.

Forleden blev jeg dog meget ked af det. Jeg bad ham love, at han altid vil være min, aldrig være sammen med andre kvinder og ikke forlade mig nogensinde. Det ville han ikke love.

Det sårede mig dybt. Han siger, ingen kan se ind i fremtiden. Derfor vil han ikke vil love noget, der måske – til sin tid – ikke er grundlag for, da det ville være uærligt.

Hvorfor kan han ikke bare give det løfte, hvis han elsker mig? Altså elsker han mig ikke …?

Sara

Kære Sara!

Det løfte giver de fleste hinanden når de gifter sig. Hvor godt synes du, det virker?

I stedet for at kræve noget af din kæreste, han ikke vil/kan give (og jeg synes, han har ret i sin begrundelse) – kan jeg foreslå dig at give HAM et løfte. At vende det her en hel omgang, og i stedet sige til ham: ”Fordi jeg elsker dig, vil jeg aldrig bede dig love mig noget som helst. Da vi begge er frie mennesker, ønsker jeg, at vi elsker hinanden i frihed. Uden løfter, restriktioner eller firkantede kasser at holde hinanden fast i. Hvis du en dag ikke elsker mig mere, har du din fulde frihed til at forlade mig, hvis det er det, du ønsker. Fordi jeg elsker DIG.”

Sting synger: ”If you love somebody, set them free”. Ja, store ord. Grænseoverskridende for visse. Men værd at tænke over.

Venlig hilsen

Irma

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce