Annonce
Ugeavisen Vejle

Det hyggelige mord

PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias en canadisk krimiserie, hvor historien om et mord bliver sat ind i en ganske idyllisk ramme, så det næsten bliver helt hyggeligt.

Bøger: Findes der virkelig hyggelige krimier? Ja, det vil alle de, der ”hygger” sig med Barnaby hver lørdag aften nok sige. I en hygge-krimi bliver der godt nok begået mord, men du kan også være sikker på at morderen findes og får sin velfortjente straf. Og du kan være sikker på, at der ikke er voldsomt megen blod og vold, ikke voldsomt ubehagelige scener, ikke en ubehagelig stemning. De bedste hyggekrimier har spænding, et godt plot, fine miljøskildringer, fine personskildringer, hemmeligheder der blotlægges. De bedste hyggekrimier er charmerende, velskrevne og fyldt med stemning og humor.

Den canadiske forfatter Louise Penny har skrevet en række hyggekrimier, der opfylder alle kriterierne. Bøgerne foregår i den canadiske landsby Three Pines i Quebec, hvor alle kender alle. Der er hyggeligt og trygt og dog…I den første bog i serien, Mørkt motiv, bliver den pensionerede lærerinde Jane Neal fundet død, skudt med en pil. Er det et hændeligt uheld? Et såkaldt vådeskud fra en af de mange i området, der går på jagt med bue og pil? Eller har nogen et motiv for at ønske hende død? Ja, selvom hun var en elskelig størrelse, finder det tilkaldte politi fra Montreal adskillelige personer, der faktisk har et motiv. Der er den usympatiske niece, som er enearving, da den myrdede Jane ikke havde nogen børn. Der er nogle store drenge, som Jane forhindrede i at kaste fuglelort på byens bistro, som drives af et homoseksuelt par. Der er den jaloux kunstner, som synes Jane tager for megen af hustruens (Janes veninde) fokus. Der er barndomsveninden, der var skyld i, at Jane ikke fik den, hun elskede. Jane havde også selv hemmeligheder. Hvorfor har ingen, selv ikke hendes bedste veninde, været inde i hendes stue? Hvad gemmer sig dér?

Kriminalkommissær Armand Gamache er den gennemgående detektiv i serien og vender flere gange tilbage til landsbyen Three Pines, så det må anbefales at læse/lytte til bøgerne i rækkefølge. Der bygges mere og mere på og den helt igennem sympatiske, elskelige, tilsyneladende ufejlbarlige Armand Gamache viser sig også at indeholde tvivl og andre menneskelige følelser. Så det, der i de første bind i serien, minder meget om Barnaby, udvikler sig og bliver mere nuanceret. Det er rigtig flot gjort, en fin opbygning af et univers, som om forfatteren hele tiden har haft hele serien inde i sit hoved. Og tænker du så, at det bliver for ”småt” kun at læse om mord i den samme landsby, så tager kriminalkommissæren nogle afstikkere, f.eks i bind 8 Det smukke mysterium, hvor en af munkene i et munkekloster findes myrdet. Det giver forfatteren anledning til at grave dybere ned i menneskets sind, ned i kærlighed og tro.

Og så er det jo skønt for krimielskerne, at der foreløbig er 16 bøger i denne serie. I skrivende stund er de 8 af disse oversat til dansk. Du kan naturligvis læse bøgerne, eller du kan lytte til bøgerne på mp3 eller via ereolen.dk og hvis du hellere vil lytte til de engelske udgaver, er de også tilgængelige for dig på eReolen Global.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce