Annonce
Ugeavisen Vejle

En digital legeplads for kreative sjæle

Kunstneren Karen T er i gang med et skulpturprojekt, mens ugeavisen kigger forbi Fablab. Foto: Lars Saugbjerg

Der bliver udtænkt gode idéer, skabt finurlige dimser og opfundet spændende gadgets, når Fablab i Spinderihallerne i Vejle hver tirsdag slår dørene op.

Vejle: Det er et slaraffenland for Ole Opfindere, kreative idémagere og iværksættere. Og det er gratis.

I Vejle findes der et unikt tilbud med navnet Fablab. Det digitale værksted, der ligger placeret i Kedelbygningen over for Spinderihallerne, byder hver uge på Åben Tirsdag. Her har alle mulighed for at eksperimentere med de nyeste produktionsteknologier.

- Vi tæller ikke de besøgende, men jeg vil tro, at der popper mellem 30 og 40 op i løbet af en Åben Tirsdag, siger Katrine Holm Kanstrup, projektleder i Spinderihallerne.

Udstyret er omfattende. Fablab råder blandt andet over vinylskærer, laserskærer, 3D-printer, 3D-scanner, Shop-bot, CNC-fræser og meget andet.

- Når Vejle Kommune har lavet denne satsning, så er det, fordi vi ved, at denne type teknologier kommer til at ændre og præge næsten alle arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt får adgang til at forstå, hvordan teknologierne fungerer. Og der er Åben Tirsdag en god mulighed for helt almindelige borgere. De kan prøve nogle ting af - uden at det bliver for indviklet, siger Katrine Holm Kanstrup.

Med jævne mellemrum arrangerer frivillige gratis workshops i Fablab, så man for eksempel kan lære at udnytte husets faciliteter som laserskære og 3D-printer.

- Men på en Åben Tirsdag er der altid en rådgiver, som sikrer, at udstyret bliver brugt korrekt. Samtidig er det et rum, hvor alle hjælper hinanden. Sådan er kulturen i Fablab. Vi udnytter hinandens viden, fortæller projektlederen.

Fablab

Et Fablab - FABrication LABoratory - er et kreativt, højteknologisk prototypeværksted, hvor du kan omsætte idéer og projekter til fysisk form via 3D-tegneprogrammer og software.Uanset om du er virksomhed, skole eller fritidsbruger er du velkommen. Det er gratis at deltage i de åbne Fablab-tirsdage klokken 14 til 20; du betaler kun for de materialer, du benytter.

Projektleder Katrine Holm Kanstrup vurderer, at mellem 30 og 40 brugere gæster Fablabs Åben Tirsdag hver uge. Foto: Lars Saugbjerg

Kunstneren bruger Fablab

En af de nye brugere af Åben Tirsdag i Fablab er billedkunsteren og skulptøren Karen T. Hun har taget plads ved arbejdsbordet og skal i gang med 3D-printeren. Hun har to skulpturer med.

- Det er et par genbrugsskulpturer, nogle buster, som jeg har arbejdet på. Nu vil jeg rigtig gerne lave et 3D-print af dem, men jeg ved ikke hvordan, for det er første gang, jeg er her, fortæller Karen T.

Det er netop brugere som Karen T, Fablab er i stand til at hjælpe. En rådgiver står klar og får i samarbejde med kunsteren sat tingene i gang.

- Det er fantastisk spændende. Jeg har virkelig glædet mig til denne tirsdag, for det er jo en helt ny digital verden, som åbner sig, lyder det begejstret fra Karen T, der får præsenteret en række forskellige materialer.

- Det er interessant for mig at få skulpturene støbt i den rette farve og i et materiale, der kan holde. Jeg har en idé om, hvor produktet skal ende, men jeg ved ikke, hvordan jeg kommer derhen. Det kan jeg lære her, smiler kunsteren.

Processen kræver en anelse tålmodighed. Det tager omkring seks timer at 3D-printe skulpturen.

- Jeg er spændt på, om den kommer til at tage sig godt ud - og om detaljegraden er, som jeg forventer, siger Karen T, der ikke opfatter de nye teknologier som skræmmende.

- Måske lidt her i starten, men jeg har mødt en stor åbenhed. Så jeg ser stedet som en legeplads, hvor min nysgerrighed for den digitale verden kan blive endnu større, siger hun.

Annonce

Ikke krav om konkrete idéer

Går alt som Karen T forventer, skal skulpturene sættes i produktion.

- Måske vil jeg lave ti af hver, men så langt i processen er jeg slet ikke endnu. Nu vil jeg først og fremmest se, hvordan 3D-printet ser ud, siger kunstneren

Ifølge projektleder Katrine Holm Kanstrup er målet med Fablab kort fortalt, at stille faciliteter til rådighed, hvor man kan komme, udvikle og afprøve gode idéer og få sparring fra andre brugere. Man må ikke benytte de åbne faciliteter til serieproduktion af sin idé.

Selv hvis du ikke har en konkret idé, er du velkommen til blot at kigge forbi og se en 3D-printer og en vinylskærer i aktion - eller mødes med andre virksomheder og private og udveksle erfaringer om idéer og digitale fabrikationsteknologier.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: I middelalderen lå der en borg på denne plads

Annonce
Annonce
VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Eleverne fra Campus Vejle har styr på "trick n' treat": - Vi har et unikt samarbejde med byens butikker

Ugeavisen Vejle

Skal dyste om en af branchens mest eftertragtede priser: Topkokke skal nyfortolke kartoflen i konkurrence i Vejle

Ugeavisen Vejle

Det må jeg bare erkende: Jeg er til modeller med kvindelige former

Ugeavisen Vejle

Kan blive tvunget til at droppe Black Friday: Se hvilken speciel branche, der bare er vildt ramt

Ugeavisen Vejle

De fik hver 10.000 kroner: Lions Vejle Munkebjerg uddelte kontanter til to modtagere, og pengene kommer mennesker med særlige behov til gode

Ugeavisen Vejle

Grønt knallertkørekort: Nu skal de unge drøne af sted på el-scooteren

Ugeavisen Vejle

Simon fra Vejle kan vinde mange penge:  Nomineret til prestigefyldt talentpris

Ugeavisen Vejle

Nu er det tid til at høste frø til den vilde have

Ugeavisen Vejle

Jubilar i Vejle uddelte 30.000 kroner: De modtog pengene

Ugeavisen Vejle

Så bliver det ikke mere smart og ungt: Kendt tøjmærke åbner butik på gågaden

Ugeavisen Vejle

Se hvem stjernekokken er: Vejlenser er Danmarks bedste østerskok

Ugeavisen Vejle

Det lugter lidt af Drejeskiven: Godt nyt til alle musikelskere - ny pladeforretning åbner i Vejle

Ugeavisen Vejle

Da det gik bedst, var der 180 butikker: Nu lukker stor skotøjskæde de sidste forretninger i Danmark og Norge

Ugeavisen Vejle

Badawi åbner ny bod på street food: De milde øjne bag disken har set de mest forfærdelige ting

Ugeavisen Vejle

Sådan kan du modtage 500 kroner fra Vejle Kommune

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: At skrive om andres liv...

Ugeavisen Vejle

Heidi stak af på vinder-knallerten: Vejlenserne har stemt på Vejles bedste butikker - se hele listen her

Ugeavisen Vejle

Så mange har været i Lido Biograferne: En agent og en ninja slåsser så det brager

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigerfar giver mig et klap bagi

Kultur

Ugens foto: Vejles fattiggård lå ved Sønderåen

Ugeavisen Vejle

Sådan gjorde Anna hobbyen til sin levevej: Tjener kassen i en mandeverden

Annonce