Annonce
Ugeavisen Vejle

En digital legeplads for kreative sjæle

Kunstneren Karen T er i gang med et skulpturprojekt, mens ugeavisen kigger forbi Fablab. Foto: Lars Saugbjerg

Der bliver udtænkt gode idéer, skabt finurlige dimser og opfundet spændende gadgets, når Fablab i Spinderihallerne i Vejle hver tirsdag slår dørene op.

Vejle: Det er et slaraffenland for Ole Opfindere, kreative idémagere og iværksættere. Og det er gratis.

I Vejle findes der et unikt tilbud med navnet Fablab. Det digitale værksted, der ligger placeret i Kedelbygningen over for Spinderihallerne, byder hver uge på Åben Tirsdag. Her har alle mulighed for at eksperimentere med de nyeste produktionsteknologier.

- Vi tæller ikke de besøgende, men jeg vil tro, at der popper mellem 30 og 40 op i løbet af en Åben Tirsdag, siger Katrine Holm Kanstrup, projektleder i Spinderihallerne.

Udstyret er omfattende. Fablab råder blandt andet over vinylskærer, laserskærer, 3D-printer, 3D-scanner, Shop-bot, CNC-fræser og meget andet.

- Når Vejle Kommune har lavet denne satsning, så er det, fordi vi ved, at denne type teknologier kommer til at ændre og præge næsten alle arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt får adgang til at forstå, hvordan teknologierne fungerer. Og der er Åben Tirsdag en god mulighed for helt almindelige borgere. De kan prøve nogle ting af - uden at det bliver for indviklet, siger Katrine Holm Kanstrup.

Med jævne mellemrum arrangerer frivillige gratis workshops i Fablab, så man for eksempel kan lære at udnytte husets faciliteter som laserskære og 3D-printer.

- Men på en Åben Tirsdag er der altid en rådgiver, som sikrer, at udstyret bliver brugt korrekt. Samtidig er det et rum, hvor alle hjælper hinanden. Sådan er kulturen i Fablab. Vi udnytter hinandens viden, fortæller projektlederen.

Fablab

Et Fablab - FABrication LABoratory - er et kreativt, højteknologisk prototypeværksted, hvor du kan omsætte idéer og projekter til fysisk form via 3D-tegneprogrammer og software.Uanset om du er virksomhed, skole eller fritidsbruger er du velkommen. Det er gratis at deltage i de åbne Fablab-tirsdage klokken 14 til 20; du betaler kun for de materialer, du benytter.

Projektleder Katrine Holm Kanstrup vurderer, at mellem 30 og 40 brugere gæster Fablabs Åben Tirsdag hver uge. Foto: Lars Saugbjerg

Kunstneren bruger Fablab

En af de nye brugere af Åben Tirsdag i Fablab er billedkunsteren og skulptøren Karen T. Hun har taget plads ved arbejdsbordet og skal i gang med 3D-printeren. Hun har to skulpturer med.

- Det er et par genbrugsskulpturer, nogle buster, som jeg har arbejdet på. Nu vil jeg rigtig gerne lave et 3D-print af dem, men jeg ved ikke hvordan, for det er første gang, jeg er her, fortæller Karen T.

Det er netop brugere som Karen T, Fablab er i stand til at hjælpe. En rådgiver står klar og får i samarbejde med kunsteren sat tingene i gang.

- Det er fantastisk spændende. Jeg har virkelig glædet mig til denne tirsdag, for det er jo en helt ny digital verden, som åbner sig, lyder det begejstret fra Karen T, der får præsenteret en række forskellige materialer.

- Det er interessant for mig at få skulpturene støbt i den rette farve og i et materiale, der kan holde. Jeg har en idé om, hvor produktet skal ende, men jeg ved ikke, hvordan jeg kommer derhen. Det kan jeg lære her, smiler kunsteren.

Processen kræver en anelse tålmodighed. Det tager omkring seks timer at 3D-printe skulpturen.

- Jeg er spændt på, om den kommer til at tage sig godt ud - og om detaljegraden er, som jeg forventer, siger Karen T, der ikke opfatter de nye teknologier som skræmmende.

- Måske lidt her i starten, men jeg har mødt en stor åbenhed. Så jeg ser stedet som en legeplads, hvor min nysgerrighed for den digitale verden kan blive endnu større, siger hun.

Annonce

Ikke krav om konkrete idéer

Går alt som Karen T forventer, skal skulpturene sættes i produktion.

- Måske vil jeg lave ti af hver, men så langt i processen er jeg slet ikke endnu. Nu vil jeg først og fremmest se, hvordan 3D-printet ser ud, siger kunstneren

Ifølge projektleder Katrine Holm Kanstrup er målet med Fablab kort fortalt, at stille faciliteter til rådighed, hvor man kan komme, udvikle og afprøve gode idéer og få sparring fra andre brugere. Man må ikke benytte de åbne faciliteter til serieproduktion af sin idé.

Selv hvis du ikke har en konkret idé, er du velkommen til blot at kigge forbi og se en 3D-printer og en vinylskærer i aktion - eller mødes med andre virksomheder og private og udveksle erfaringer om idéer og digitale fabrikationsteknologier.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny salon i Grejs: Jannie åbner Klippehjørnet Grejs

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Klar til touren: Oste på den store klinge

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Forandringens vinde blæser i Grejsdalen: Salon vil fokusere meget mere på parykker

Ugeavisen Vejle

Her triller bolden for gode venskaber: Vejle FC gav Sana og Bana en varm velkomst

Ugeavisen Vejle

Wæthæl bag hyttetur: Motion og hygge

Ugeavisen Vejle

Anne Dittes dramatiske penselstrøg:  Har ikke noget imod at blotte sig for at få det rigtige frem i kunsten

Ugeavisen Vejle

Gratis tilbud til alle: Sommer i Økolariet

Ugeavisen Vejle

Tager til Island for børnenes skyld

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Niels skal være guvernør

Ugeavisen Vejle

City Vejle: Det er perfekt branding

Ugeavisen Vejle

Ny sammenslutning i Vejle vil tale børnenes og de unges sag

Ugeavisen Vejle

FestiVejle: Heksen overlever et år mere, mød hende på Rådhustorvet

Ugeavisen Vejle

Sådan får dit barn en aktiv sommer i Vejle

Ugeavisen Vejle

Stuur, stuur nummer i Vissingsgade

Ugeavisen Vejle

Italiensk frokost og farverige cocktails: Hyggelig indvielse af ny cocktailbar

Ugeavisen Vejle

'Egtvedpigens Fodspor' blev kvalt i sin egen succes: Vejle Kommune er mere tys-tys med ny vandrerute

Ugeavisen Vejle

Sommerferien begynder på biblioteket: Mød en kendt YouTuber

Ugeavisen Vejle

Musical i Vejle: Morten med i Midt om Natten

Ugeavisen Vejle

Gentagne oversvømmelser: Sportsfiskernes klubhus skal rives ned og bygges igen

Ugeavisen Vejle

Vejle skal have grønne busser: Vil reducere CO2-udledningen med 75 procent

Ugeavisen Vejle

Test af Kia Sorento: Skal man vælge plug-in hybrid eller diesel

Ugeavisen Vejle

Populær podcast: Nu som show i Vejle Musikteater

Annonce