Annonce
Ugeavisen Vejle

En musikalsk rejse

I denne uge anbefaler biblioteket Henning Polds erindringer om samspillet med Kim Larsen. PR Foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler musikformidler Paul Brasso ”Det store K”, bassisten Henning Polds erindringer om samspillet med Kim Larsen.
Annonce

Vejle: “Jeg vil gerne låne alle bøger om Elvis Presley.” Ved åbningstid morgenen efter den amerikanske sanger var død, stod en velestimeret reporter fra Se & Hør i musikafdelingen på hovedbiblioteket i København. Inden ugen var omme, lå en bog om Elvis Presley klar. Det blev den første af mange; mere eller mindre lødige, men alle med til at bekræfte, at vokalisten var en bedre forretning død end levende.

Heldigvis har vor egen Kim Larsen ikke været udsat for den samme omklamrende strøm af bøger. Derfor er det også en fornøjelse at kunne tage med bassisten Henning Pold på scenen, i turbussen og i øvelokalet. Vi får et øjenvidneblik bag kulisserne – ikke hos den private Kim Larsen – men hos spillemanden, som Henning Pold drog på en flere årtier lang musikalsk rejse med. Cirka tiden efter Gasolin og inden Odense.

Når vi kigger med uden for rampelyset, får vi lov til at opleve, hvordan Kim Larsen arbejdede og ikke kun havde en håndfuld musikere med til at spille for sig, men hvordan han samlede sig et hold, der kunne være sparringspartnere; også når der skulle komponeres nye sange, eller når ideer skulle prøves af.

Kim Larsen evnede på mange måder at være med til at sætte ord på og musik til sin samtid, fordi han også lyttede. Også til en beat-bassist med funk-erfaring og en teoretisk tur på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med kontrabas som hovedinstrument.

Henning Pold afholder sig for det meste fra at analysere og lægge sin fortolkning, men lader en perlerække af små episoder og erindringer tale for sig selv og føre læseren nogenlunde kronologisk gennem en danmarksturne fra slutningen af 1970’erne til midten af 1990’erne. Masser af små førstehånds-historier og fine skitser tegner det store billede. Med sin mundrette bog rækker Henning Pold på sympatisk vis bare fingeren i vejret og skriver, hvordan han oplevede det, og han forfalder ikke til at overspille sin rolle, men husker mange fra holdet i den musikalske danmarkshistorie.

”Kim og jeg havde sammen med andre gode folk en fantastisk tur i luftgyngerne.”

Tak til Henning Pold, fordi han tager os med på en alsidig tur. ”Det store K” byder ikke kun på mange fortællende stemningsbilleder fra den musikalske rejse, men også håndskrevne tekstudkast til det, som senere blev landeplager, lidt noder og personlige breve – uden at blive for intim.

Et både underholdende og lærerigt kapitel om albummet ”Yummi Yummi” (1988) giver et indblik i arbejdsprocessen, hvordan en Kim Larsen-plade kunne blive til; såvel hvordan sangene blev til, som hvordan instrumenterne blev sat til og lyden skabt. Hvordan de bogstaveligt talt fandt melodien.

Annonce

Nødlanding på flyrejsen

Ingen musikerbog uden anekdoter fra rejsen; som et duojob med guitaristen Thomas Grue, hvor Kim Larsen havde været ude at danse tæt med en dame fra publikum. Efter en tissepause kom Larsen tilbage for blot at opdage, at Grue dansede endnu tættere med damen, hvilket fik Larsen til at brokke sig til kollegaen, der kun kunne svare: ”Forla’ aldrig anskudt vildt”.

Eller som da hele holdet på en laaaang flyvetur fra nordnorske Tromsø til Oslo måtte nødlande i Trondheim på grund af akut brændstofmangel. Det var nu ikke piloten, der var løbet tør for benzin, men stewardessen, der skulle tanke op, fordi hun var løbet tør for øl til de tørstige musikere.

Henning Polds bog fra det turnerende musikerliv er meget smukt ”tilegnet dem, som rejste i forvejen”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bare vi ikke er til grin

Annonce