Annonce
Ugeavisen Vejle

Giftige insekter: Advarselsfarver i naturen

Svirrefluerne har fundet ud af at bruge de sort-gule advarselsfarver selv om der ikke er noget farligt ved en svirreflue. De efterligner hvepsenes udsende og snyder mange af rovdyrene, som ikke tør fange dem. Foto: Finn Lillethorup
Giftige og farlige insekter bruger kraftige advarselsfarver
Annonce

Vejle: Her i sommervarmen kribler og krabler det med biller og larver i vegetationen og det summer og svirrer med bier, fluer og sommerfugle i luften de steder, hvor der er blomstrende planter.

Når man tager et nærmere kig på mange af de smådyr, der kravler og flyver omkring, er der en del af dem, der har meget kraftige farver og er meget lette at få øje på. Umiddelbart skulle man tænke, at det er ret letsindigt at være så synlig, når man er et lille dyr, der meget let kan blive spist af et lidt større dyr eller en fugl, der er ude for at finde føde til sine sultne unger.

Det kan dog sagtens give god mening med kraftige farver, fordi farverne på nogle af de små dyr fungerer som advarselsfarver. Dyret har netop de kraftige farver for at signalere, at her er jeg, og det vil være dumt af dig, hvis du spiser mig – jeg er nemlig giftig eller farlig at komme i nærheden af.

Et af de mest kendte eksempler på advarselsfarver blandt de små dyr er de gule og sorte striber hos gedehamsen, eller hvepsen, som vi kalder den. Både mennesker og dyr lærer meget hurtigt, at man skal være aldeles forsigtig med de der flyvende smådyr, der har en gul-sort stribet bagkrop. De kan stikke og det gør ondt, og det lærer man meget hurtigt – og efterfølgende undgår man alle dyr, der ser sådan ud. På den måde kan de fleste hvepse være i fred, og det er jo godt for dem.

Annonce

Svirrefluerne snyder

De sorte og gule striber er kendte advarselsfarver i naturen og derfor er der også en lang række dyr, der har fundet på det snedige trick at bruge farverne, selv om dyrene hverken er farlige eller giftige.

Svirrefluerne er et fint eksempel på sådan en gruppe af insekter. Svirrefluer er små blomsterfluer, som er aldeles harmløse, men de har en krop, der er markeret med forskellige mønstre af gule og sorte striber. De efterligner de hvepse og bier, som med god grund er forsynet med naturens advarselsfarver. Bierne og hvepsene kan stikke, men svirrefluerne kan bare flyve omkring og sutte nektar til sig – men fordi de har lært at bruge hvepsenes advarselsfarver, får de tit lov at være i fred. Der ikke lige er nogle rovdyr, der har lyst til at rode med de der hvepse-lignende dyr. Byttedyrene skal kigge særlig godt efter for at gennemskue, at det bare er en svirreflue og ikke en rigtig hveps, der gemmer sig bag de sort-gule striber.

Annonce

Blodplet

Der er en del smådyr, der bruger sorte farver kombineret med røde pletter eller striber, og det er en anden af naturens advarselsfarver. De fleste smådyr, der er iklædt de sorte-røde farver er giftige i et eller andet omfang. Et eksempel på brugen af sort-rød farvedragt finder vi hos sommerfuglen blodplet, som flyver på engene her i forsommeren.Blodplet har sine kraftige farver for at advare eventuelle rovdyr om, at de vil få en gevaldig mavepine eller måske dø, hvis de skulle få lyst til at prøve at spise sommerfuglen. Blodplet er fyldt med gift, som den har samlet sammen i løbet af sin levetid som larve.

Sommerfuglen blodplet har sine rød-sorte farver for at fortælle omverdenen, at den er giftig, og at man skal holde sig fra den. Sommerfuglen har fået sin gift fra den plante, hvor den levede som larve. Foto: Finn Lillethorup

Blodplets larve lever på planten engbrandbæger, der indeholder nogle kraftige giftstoffer, som blandt andet er kendt for at være dødeligt giftige for heste og kreaturer. Blodplets larve har imidlertid ingen problemer med giften i planten, den opsamler tvært imod giften og gemmer den i kroppen, så den selv bliver giftig, både mens den er larve og også senere, når den bliver voksen sommerfugl. Sommerfuglen er sort-rød markeret og larven er stribet med sort-orange farver, så de er begge tydeligt markerede med advarselsfarver.

Annonce

Nye dyrearter

I løbet af de sidste 20-25 år har vi fået et par nye dyrearter her i Danmark, som også hører til blandt de dyr, der er giftige og markeret med kraftige advarselsfarver. Både stribetægen og blodcikaden er meget tydelige, når de sidder i vegetationen – hvor man ofte får øje på dem. Det er meget flotte dyr, der gerne viser sig selv frem – de ved jo, at de er giftige, så de gør ikke meget ud af at skjule sig.

Både stribetægen og blodcikaden er dyr, der tidligere kun har levet syd for Danmark under varmere himmelstrøg. Klimaforandringerne har imidlertid nu gjort det danske klima så meget varmere, at disse dyr er flyttet mod nord og er kommet her til landet, hvor de stadig er i gang med at brede sig.

Stribetægen signalerer med sine rød-sorte farver, at den er giftig og at man skal lade den være. Foto: Finn Lillethorup

Stribetægen blev fundet første gang på Sydfyn i midten af 1990’erne og den kan nu stort set findes over hele landet. Blodcikaden blev fundet første gang i Danmark i 2006 i Sønderjylland tæt på den tyske grænse – nu er den på vej op gennem Jylland, hvor den er nået til Silkeborg-området, og der er netop gjort de første fund på Sydfyn og Langeland. På grund af deres giftighed, møder de ikke mange fjender på vejen, og de breder sig derfor uden problemer nu, hvor klimaet tillader det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce