Annonce
Ugeavisen Vejle

Har du svært ved at få din græsplæne til at blomstre? Læs, hvordan kommunen har skabt den smukkeste plet med vilde blomster og insekter på Grønnedalen

Så smukt kan det blive, når det lykkes at få gang i de vilde blomster. Her er både blå kornblomster, rødorange og lyserøde valmuer og hvide kamilleblomster. Foto: Mie Sparre
Haveejere, der forgæves har forsøgt at få græsplænen omdannet til en blomstrende eng, kan finde inspiration hos Vejle Kommune. Resultatet kan ses på Grønnedalen.
Den blomstrende jordknold på Grønnedalen tiltrækker masser af insekter. Her er det en humlebi, der summer rundt. Foto: Mie Sparre

Vejle: Denne artikels forfatter har oplevet skuffelsen over en fejlslagen blomstrende plæne et par gange. Da jeg i foråret endnu en gang tømte frøposen og de første grønne spirer dukkede op, tænkte jeg ellers glad: "Nu kan bierne og sommerfuglene snart tumle sig i et hav af vilde blomster."

Men her midt på sommeren skuer jeg ud over en plæne, hvor det mest vilde er mælkebøtter. Det blev med andre ord heller ikke i år, at biodiversiteten foldede sig ud på min matrikel.

Til gengæld står jordvolden mellem Grønnedalen og Vejle Bikepark mellem Søndermarken og Vinding i disse uger nøjagtig så blomstrende og insekt-omsværmet, som jeg ville ønske, min græsplæne så ud. Hvad er det, kommunen gør?

Annonce

Jorden må ikke være for god

Det er kommunens driftsfolk, der har sået de vilde blomster på Grønnedalen, og i afdelingen for Natur & Udeliv giver skov- og landskabsingeniør Pernille Stenum gerne en række gode råd videre.

Hun understreger allerførst, at det faktisk ikke er hende, der har med beplantningen at gøre, men hun kender grundprincipperne og deler hermed ud af sine tip.

Først og fremmest skal man sørge for, at jorden, hvor man vil skabe vild beplantning, ikke er for næringsrig.

Hvis der vokser græs eller andre haveplanter, er jorden typisk rig på humus i de øverste fem-ti centimeter. Her gælder det om at tage sin spade og vende græstørvene der, hvor man vil så.  Dermed kommer råjorden opad, og det er den, man skal så sine frø i. Ellers risikerer man, at græsplanterne kvæler de blomster, man gerne vil have til at spire.

Her er en del af svaret på, hvorfor blomster-engen ikke bliver til noget på vores græsplæner - jorden skal være mager, for at græsser og andre planter ikke kvæler de nøjsomme blomster. Foto: Mie Sparre
Annonce

Så skal der kradses

Inden man bare spreder frøene, er det desuden en god idé at kradse jordoverfladen op, så man ikke bare strøer frøene ud over en hård, glat jordflade.

Hvis man ikke bearbejder jordoverfladen en lille smule, risikerer man, at fuglene opfatter det nysåede område som en special-opdækket frøbuffet for dem, eller at vinden blæser samtlige frø over til naboen.

Det er her på en jordknold, der afskærmer parkeringspladsen ved Vejle BikePark fra Grønnedalen, at der er gang i det vilde bed. Foto: Mie Sparre

Efter man har strået sine frø jævnt ud over jordstykket, er det desuden også en god idé at rive det ganske forsigtigt over, så fuglene ikke så let kan få deres næb i de lækre sager.

Man skal også tænke over, hvorvidt de frø, man sår, er ét-årige eller flerårige:

Mange frøposer indeholder kun ét-årige planter, for så kommer kunderne tilbage for at købe ny forsyning året efter.

Vælger man to-årige eller flerårige planter, skal man til gengæld væbne sig med tålmodighed, for mange af disse planter blomstrer først andet år. Til gengæld kan man være heldig, at frøene gensår sig selv, og så er der for alvor gang i biodiversiteten.

Annonce

Lad endelig fræseren stå i skuret

Man skal aldrig finde kultivator eller havefræser frem, inden man sår.

Hvis man kaster sig over sin havejord med en voldsom maskine og masser af knofedt, risikerer man nemlig at slå alle de små vigtige kanaler i jorden i stykker, og så har mikroorganismer dårlige vilkår, og regnvandet siver ikke så let nedad. Begge dele er med til at skabe gode vækstmuligheder for de planter, man gerne vil have til at spire. Så nøjes med spaden og riv overfladejorden ganske let.

Man kan også strå grus ud over havejorden for at få bragt næringsindholdet ned. Men igen er det en god idé at lade være med at rode alt for meget rundt, så man ødelægger jordstrukturen.

Annonce

Kamilleblomsten er let at få til at gro

Mange vil opleve, at der måske kun er en bestemt blomst eller plante, der spirer, selvom man har fulgt alle de gode råd. Det skyldes, at ens havejord har en beskaffenhed, der netop giver én type planter gode vilkår.

Vil man gerne sikre sig, at man kan får held med at de vilde planter til at etablere sig, kan man kigge efter, hvilke vilde planter, der vokser lige uden for hækken eller andre steder i det område, hvor man har sin have.

Det er desuden både gratis og sjovt at samle frø fra de planter, man støder på i grøftekanter og nærliggende rabatter, og så dem i haven.

Året igennem modnes forskellige vilde plantefrø, og hvis man sår dem på samme tidspunkt, som de ellers ville drysse ud på jorden naturligt, giver man dem de bedste vilkår for at etablere sig i haven.

Nogle af de planter, der skulle være lette at få til at gro, er kamilleblomster, valmuer og vilde margueritter.

Annonce

Spar turen til genbrugspladsen

At en have er fuld af brændenælder, er i øvrigt et godt tegn på, at havejorden er meget næringsrig. Så her skal der fjernes hummus i jordoverfladen, hvis man skal gøre sig håb om en blomstereng med nøjsomme planter som valmue og kornblomst.

Hvis man tænker på miljøet og gerne vil begrænse CO2-udslippet, skal man desuden tænke helt anderledes på havens planter.

I stedet for at tage turen på genbrugspladsen med traileren fuld af det, vi kalder haveaffald, og derefter køre i supermarkedet eller på planteskolen efter nye frø og planter, skal vi til at tænke på, at genbruge vores planter.

Det sparer miljøet for både udledning fra vores bil og belastningen fra produktionen af nye planter, som ofte er fremavlet langt fra vores haver, og transporteret til supermarkeder og planteskoler.

Annonce

Brændenælderne kan blive til gødning

Med lidt held kan mange af de planter, vi køber hvert forår, faktisk godt overvintre eksempelvis i et drivhus eller dækket af afklippede grene og tørre blade.

Brændenælderne kan lægges i vand og blive til gødning til blomsterbedene, og afklip og græs kan blive til ny muld i kompostbunken.

Jo mindre, man okser rundt i haven og graver op og klipper af og kører væk, jo bedre er det faktisk for havens dyr, lige fra de mindste mikrober til de største firbenede væsener og fugle.

Og jo mindre have-arbejde, jo mere tid får man som haveejer til bare at ligge i hængekøjen.

Så en miljørigtig have er også en stressfri have. Ren win-win.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Mia har overtaget læremesters salon: - Jeg vil drive den på min måde

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Optimisme giver venteliste: Højskole vover pelsen med coronafri plan

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Inspiration til ungernes madpakker: Sådan gør du dit barns skolestart sund, sjov og mere bæredygtig

Ugeavisen Vejle

Jeg så Danmarks største slange: Er der ferskvand i nærheden kan det være du også møder den på din vej

Ugeavisen Vejle

Kendt ansigt er ny chef: Team Jensen styrer butik og webshop

Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Ugeavisen Vejle

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Ugeavisen Vejle

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs over Atlanterhavet

Ugeavisen Vejle

Fransk dessertkage med kirsebær

Ugeavisen Vejle

Kom til salmesang på Kirketorvet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort varehus i Sønderbrogade

Ugeavisen Vejle

Ann Malene behandler fra Danmarks - måske - mest idylliske udsigt

Ugeavisen Vejle

Derfor går de med: Erfarne restauratører opgiver deres burgerkæde for at lære vejlenserne at spise socialt

Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Annonce