Annonce
Ugeavisen Vejle

Historien bag Yoga

Arkivfoto

Yoga stammer fra Indien, hvor den kan spores cirka 5.000 år tilbage i tiden.

Ordet "yoga" kommer af ordet "yuj" fra det klassiske indiske sprog sanskrit og betyder "at forene".

En udøver af yoga kaldes en yogi. Yogien arbejder sig ved langvarig træning af krop og psyke igennem de forskellige trin for til sidst at nå det højeste trin, hvor han forenes med den universelle energi.

Yogasutra: Den ældst kendte systematiske beskrivelse af yoga findes i værket Yogasutra, som menes at være skrevet af filosoffen Patanjali (muligvis år 300-400 e.Kr.). Yogasutra er én af i alt seks klassiske filosofiske tekster i Hinduismen.

Ifølge Yogasutra er det overordnede mål med yoga at opnå en slags overmenneskelig tilstand, hvor sjælen kommer væk fra den materielle verden og forenes med universet. Tilstanden opnås ved koncentration og meditation, men det er også en forudsætning at have en sund og moralsk livsstil.

Yogasutra beskriver otte trin i yoga:

Moralske leveregler (yama)

Etiske leveregler (niyama)

Yogastillinger til at styrke kroppens fysik (asana)

Åndedrætsøvelser (pranayama)

Kontrol over sanserne (pratyahara)

Koncentration (dharana)

Meditation (dhyana)

Højere bevidsthed (samadhi)

Den klassiske yoga, som er beskrevet i Yogasutra, kaldes Raja-yoga, og lægger mest vægt på de mentale og spirituelle dele. Gennem tiden er der udviklet mange forskellige retninger indenfor yoga, som tager udgangspunkt i den klassiske Raja- yoga, men som fokuserer på forskellige dele af den.

Hatha-yoga:

I den vestlige verden er den mest anvendte yogaform Hatha-yoga.

Hatha betyder på sanskrit "anstrengelse" eller "styrke". Hatha-yoga er beskrevet i sanskrit-teksten Hathayoga Pradipika, som stammer fra omkring 1200-1400-tallet. Hatha-yoga fokuserer på yogaens fysiske øvelser (asanas) og åndedrætsøvelserne (pranayama). Indenfor Hatha-yoga er der gennem tiden opstået forskellige retninger, bl.a. astanga-yoga, iyengar-yoga og power-yoga.

Særligt de seneste cirka 50 år har Hatha-yoga vundet udbredelse i den vestlige verden. -larsen

Kilde: Rådet for patientsikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce