Annonce
Ugeavisen Vejle

Hvis mennesket er i ubalance, er hunden det også

Gitte Rønnest er hundetræner og hundeterapeut, og hun forventer, at når der atter åbnes mere op, vil hun få ekstra travlt, for mange hunde er understimulerede. Foto: Jørgen Flindt
Hundene har det også svært i en corona-tid. For hunde skal lære af hinanden og af de mennesker, som de omgås. Og begge dele har været en svær størrelse det seneste år. Men med rette træning kan meget opnås.

Tiufkær: Alma hopper op på det store dæk, og så står hun der med alle fire poter sikkert placeret. Rank. Stolt. Og tydeligvis ret god til det.

- Vi laver dagligt balanceaktiviteter, for Alma har været ude af balance og stresset i sit sind, så vi træner balancen. Fysisk balance styrker hundens sind, og det virker. Balancetræning styrker sindet, fordi gennem forskellige øvelser arbejder muskulaturer omkring røgsøjlen, og når det sker, påvirker det sindet. Vi har trænet en del balance igennem det sidste halve års tid, og det er blevet en helt anden hund, end da jeg fik hende, hvor hun var et år gammel, forklarer Gitte Rønnest, der er professionel hundetræner og hundeadfærdsterapeut og indehaver af Hund & Sjæl i Børkop.

Hun har arbejdet med hunde i mange år, men det seneste år har på ingen måde været et normalt år.

Annonce


Fysisk balance styrker hundens sind, og det virker.

Gitte Rønnest, Hund & Sjæl


- Det har været et møgår. Ganske enkelt. Det har været svært at give privattræning, og det har været endnu sværere med holdtræning. Og både mennesker og hunde har brug for at være sociale og møde hinanden. Og hvis mennesket er i ubalance, smitter det straks af på bunden, forklarer hun.

Hunden skal lære at være alene igen

Mange hunde og deres ejere oplever her i corona-tiden, at de er meget sammen, men en hund skal jo også lære at være alene hjemme, når der atter åbnes.

Alene-hjemme træning skal derfor genetableres i hundens hverdag.

Rigtig mange hunde har igennem det sidste år fået ekstra mange lange gåture, ekstra meget opmærksomhed, og når der forhåbentligt snart åbnes mere, vil de hunde komme til at mærke en markant forskel. Her kan der opstå en del problemer i form af "alene-hjemme" issues.

Så det har ikke været et godt menneskeår for os corona-trætte mennesker, men det har bestemt heller ikke været hundens år. Omvendt har det været et år, hvor flere danskere har anskaffet sig en hunde, måske endda en hvalp, men så har det knebet med træningen.

- Der er mange ængstelige corona-hunde derude, fordi deres ejere er det. Og som ikke bliver stimuleret nok, hvilket vil komme til at kunne mærkes fremadrettet. Jeg får ganske givet ekstra travlt, når der åbnes igen, for der er mange hunde, som skal rettes til, siger hun.

Man kan selv gøre en indsats

Den gode nyhed er, at det vil også kunne lade sig gøre, men der skal gøres en indsats. Og den indsats kan man gøre allerede, når man får hunden. Og det samme gælder for folk, der har en hund i forvejen.

- Hold den i gang. Den skal ud i skoven eller måske stranden og prøve nogle forhindringer af. Lad den stå på en træstub, hoppe over grene eller kravle under ting. Den skal have nogle opgaver, den kan løse. Giv den et spor, den kan følge. Gem legetøj eller godbidder i skoven. Eller tag den med til stranden, hvor den nemt kan grave et hul, hvilket er god styrketræning for vores hunde. Hunde skal udfordres, og det ændrer corona ikke på, forklarer hun.

Hunde, der ikke bliver udfordret mentalt, bliver hunde, der ikke tænker kreativt og dermed  mange gange har svært ved at løfte opgaver i livet, som møde med andre hunde, mennesker, biler, alene hjemme - deres selvtillid udvikles ikke i den grad som hunde, der udfordres mentalt jævnligt.

Annonce

Hunde vil have kærlighed

Alma og Gitte fortsætter deres øvelser på banen på Rødmosevej mellem Højen og Tiufkær.

- Det er et godt sted her, hvor hundene kan komme og prøve kræfter med banen. Og som du kan se, så nyder Alma at få stillet nogle opgaver. Hun vil, som alle hunde vil, have masser af opmærksomhed og masser af udfordringe,r hun kan løse, og selvfølgelig masser af kærlighed, siger Gitte Rønnest og understreger:

- Husk aktivering behøver ikke være svært, det handler blot om sjov aktivering som i bund og grund skaber fantastisk relation mellem mennesker og dyr, siger hun.

Alma er vild med at træne balance, og det er ret godt for hunden, for den ydre balance og den indre hænger sammen, forklarer hundetræner Gitte Rønnest. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce