Annonce
Ugeavisen Vejle

I fjordens have er muslingerne ved at vokse sig store

Det gode skib Mytilus er netop ankommet havnen i Brejning. Vejle Fjordhaver bruger skibet til at komme ud til haverne, der ligger på den modsatte side af Vejle Fjord. Foto: Jørgen Flindt
Ude i Vejle Fjord ligger en have, hvorfra en forening snart kan høste. Blåmuslinger. Også tang kan snart høstes. Begge dele vokser godt i år.
Annonce

Brejning: Det er ved at være høsttid. Og nej, det er ikke på landjorden, her tænkes på. Men nogle meter nede i fjordens vand er nogle muslinger ved at vokse sig store.

Der bor de på nogle såkaldte strømper. Det er ikke almindelige sorte strømper, der alligevel bliver væk i tørretumbleren, men nogle en meter lange stormaskede og rørformede strømper.

Dem er der 170 af, og på dem sidder de så. Blåmuslingerne. Her lever de godt af den næring, som fjorden giver, og den er givende. De har mad nok. Derfor vokser de godt, dog har de ikke kunne vokse længe på fjorden.

- De trives ude på det åbne vand, men sidste år åd edderfuglene over et ton af de små muslinger, og der blev vi godt nok sure, siger Thomas Drivsholm, der er formand for Vejle Fjordhave.

Foreningen valgte at udføre et forsøg, hvor ni styk strømper blev dækket med et stykke ruse til beskyttelse af muslingerne mod edderfugle. De blev hængt ud på fjorden og har vokset sig meget store og er ikke blevet ædt. Forsøget lykkedes og vil blive videreført næste år i stor skala.

- Vi valgte derudover, at de resterende strømper blev hængt ud i lystbådehavnen henover vinteren. Det er ikke det mest optimale, for de trives bedst med strøm, men det har kunne lade sig gøre, så nu er vi glade, mens edderfuglene måtte finde andre steder at nyde en buffet, siger formanden.

Fjordhave

Vejle Fjordhave blev stiftet i 2018 og dyrker fra et lineanlæg, der er placeret i den nordlige del Vejle fjord en kende øst for Vejlefjordbroen.

Foreningen holder til i Brejning Lystbådehavn med både plads til foreningens fartøj, grejhuse og adgang til hyggelige klublokaler i den lokale sejlklub.

Der dyrkes primært muslinger, men også tangarter til egen nydelse og forbrug.

Alle er velkomne til at være medlem af foreningen, og hver sommer begynder høsten af muslingerne, mens der i sensommeren holdes store høstdag, hvor medlemmerne samles på havnen, og havets frugt skal nydes i hyggeligt selskab.

Man kan henvende sig på mail thdrivsholm@yahoo.dk, hvis man ønsker være medlem af foreningen.

Annonce

Godt sted for muslinger

Vejle Fjordhave er en forening, der består af en flok frivillige, der nyder havet og dets frugter. Og muslinger er en af de store goder, som foreningen står bag.

- Snart skal vi høste muslingerne. Det er ikke nogen, vi sælger ud af. De ender i medlemmernes maver, siger naturvejleder og fjordhavemedlem Steen Hedrup med et stort smil.

Han forklarer, at fjorden er et godt sted til at dyrke blåmuslinger. Her er meget plankton, og der er en god saltholdighed, især her pænt langt ude af fjorden.

- Så længe strømperne ikke rammer havbunden, og dermed giver muligheder for havbundens dyr at kravle op, er her rigtige gode muligheder for et godt muslingeliv, siger han.

Annonce

Kun en dråbe i havet

En anden ting, fjordhaverne i Vejle fjord også snart skal høste, er sukkertang. Masser af det. Tang, der kan bruges som fødevare, er vokset på smukkeste vis.

- Tænk sig i efteråret var det små brune pletter, og nu er der bare sukkertang i metervis. Det er et flot syn, siger Steen Hedrup.

Både muslinger og sukkertang har den klare fordel for miljøet, at det filtrere vandet, som dermed bliver mere rent.

- Det er stadig en dråbe i havet. Det er kun en meget lille hjælp, men det kommer jo ikke dårligt tilbage, siger Steen Hedrup.

- Det er en sjov hobby. Det er først og fremmest, derfor vi gør det. Det er gode oplevelser, det giver nogle gode venner, og så høster vi noget lækkert op fra fjorden, som vi nyder at spise, siger Thomas Drivsholm.

Det lyder som en win-win. Bare ikke for muslingerne. De skal nemlig snart have taget strømperne af.

Blåmuslingerne er ved at vokse sig store. Foto: Vejle Fjordhaver
Sukkertang kan også spises. Både råt men det vil mest være som tørret tang. Den friske sukkertang har en mild salt smag. Den tørrede sukkertang er mere salt, men også med lidt sødme og umami. Foto: Vejle Fjordhaver
Steen Heedrup med lidt frisk sukkertang, der er lige er kommet op af fjordens salte vand. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce