Annonce
Ugeavisen Vejle

Klumme: Hvor meget fylder overgangsalderen i jeres parforhold?

En kvinde fortalte sexolog Kirsten Rejmers, at hun bruger flere dyner hver nat. Arkivfoto
Annonce

Vejle: Jeg har hørt nogle gruopvækkende historier omkring overgangsalderen hos kvinder. En kvinde fortalte mig, at hun havde fire dyner, hun brugte hver nat. Der var to sider på hver af dem, så der var til otte gange skift. Hun var nødt til at skifte sengetøj hver dag, så store hedeture havde hun. Så det fyldte voldsomt meget i hendes parforhold. Hendes mand havde svært ved at få lov at komme tæt på hende - og det kan man jo godt forstå, var svært for dem begge.

Jeg er selv en overgangsalderkvinde. Jeg har dog været meget heldig kun at have få og lette symptomer. Det priser jeg mig lykkelig over.

Men i min klinik møder jeg jævnligt både kvinder og par, og der bliver ligesom aldrig rigtig talt om det, hvis jeg ikke italesætter det.

Der er for mange ting, der ikke bliver talt om i parforholdet. For mange ting, der bare bliver tålt, fordi begge parter vænner sig til det. Det er synd og skam.

Der er masser af god kontakt, som ryger fløjten på den måde. Mange fjerner sig lidt fra hinanden. Manden, der tænker: "Det går nok over igen. Jeg har været ude for det, der var værre." Og kvinden, der tænker: "Sikke et helvede. Hvordan kommer jeg igennem det. Det kan vare mange år."

Men de får ikke talt om det. Så de går begge med en belastning, som gør, at de ofte fjerner sig fra hinanden.

Jeg synes, at rigtig meget omkring vores køn, og hvordan vi lever vores liv, er meget alvorligt. Tænk, hvis hun med et smil på læben kunne svirpe ham på ballen med et af de våde dynebetræk og sige: "Det er din tur i dag til at vaske dem. Der er indført turnusordning." Og han så kunne sige: "Det koster." Og de begge kunne grine ad det, og at det kunne være en fælles ting for dem, som de kunne håndtere sammen i parforholdet.

Manden kan ligeså vel komme i overgangsalderen, hvor musklerne begynder at skrumpe, og håret sniger sig opad, og han måske begynder at få rejsningsproblemer. Det hjælper ofte heller ikke, hvis hans kvinde så døjer med tørre slimhinder.

Og ligeledes den snigende overvægt, som de sikkert begge to lægger mærke til hos sig selv og ærgrer sig over, men måske ikke lægger mærke til eller tager sig af hos partneren. Ofte er vi ikke særligt rummelige over for os selv. I hvert fald ikke så meget som over for vores partner.

Hvad med at tage snakken løbende? Det kan være ved middagsbordet eller over kaffen i sofaen. Hvor de kunne dele de ting, der er, og føle sig lidt lettere, fordi de ikke hver især skulle gå med det alene.

Jeg kunne godt tænke mig at komme med en opsang: Tag da for pokker og snak noget mere om tingene sammen. Det styrker dit parforhold. Det, der belaster forholdet, er det, der ikke bliver italesat. Og det, der bliver italesat, kan I måske sammen finde en løsning på. Få proppet noget mere humor og godt humør ind, det styrker parforholdet og dit eget selvværd indeni.

Tag da for pokker og snak noget mere om tingene sammen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce