Annonce
Ugeavisen Vejle

Naturvejler i Vejle: Orkideerne blomstrer nu

Tyndakset gøgeurt. Privatfoto
Vi har mange forskellige arter, men kun nogle få af dem er almindelige. Orkideer stiller ofte meget specifikke krav til levesteder og optræder derfor ofte kun i meget afgrænsede områder.
Annonce
Annonce

Hvor kan man finde de danske arter?

Nogle af de danske orkideer står i et åbent terræn på fugtige enge, og her finder vi en af de mest udbredte, men også meget flotte planter – maj gøgeurt – som tit kan ses i tætte bestande på grønne græsmarker med vand piblende op af jorden. I Vejleområdet kan man bl.a. støde på større bestande af dem både i de fugtige enge i Vejle Ådal, i Højen Ådal og i Mølholm Ådal. Andre arter står i våde askeskove med en basisk jordbund. Her finder vi flere forskellige orkidearter – tyndakset gøgeurt, skovgøgelilje og ægbladet fliglæbe. De fire nævnte arter er alle i blomst netop nu, mens en af skovens mest almindelige og udbredte orkideer skovhullæbe først blomstrer i juli/august.

Ægbladet fliglæbe. Privatfoto
Annonce

Orkideers levevis

De mange arter af orkideer har mange forskellige måder at leve på. Nogle kan kun formere sig, hvis et bestemt insekt findes på samme sted. Blomsten minder om hunnen hos et insekt og hannerne forsøger at parre hunnen (blomsten) og på den måde bestøver planten. En del orkideers frø er så små, at de er nødt til at spire tæt på en bestemt svamps hyfer (rødder), så de kan skaffe næring fra svampen. Orkideen og svampen lever sammen i måske flere år inden der kommer en grøn plante frem på jordens overflade. På dette tidspunkt er orkideen selvforsynende og behøver ikke længere at samarbejde med svampen. Nu kan nogle så formere sig vegetativt.

Annonce

Alle orkideer i Danmark er fredede

Hvis man finder en orkide, bør man glæde sig over dens tilstedeværelse. Alle danske arter af orkideer er fredede og må ikke plukkes og slet ikke graves op. Desværre sker det hvert år, at sjældne orkideer graves op, men man skal vide, at det er forbudt og strafbart. Tag et billede af de blomstrende aks, så har man mulighed for at kigge på disse – ofte meget smukke blomster – hele året rundt.

Skovgøgelilje. Privatfoto

Vejle: Mange af os kender til de flotte tropiske orkideer, som i mange år har været foretrukket som hjemmets potteplanter. De forekommer i mange farver og former og mange af dem er ret nemme at holde i vindueskarmen. Orkideer i hjemmet virker eksotiske, og de kan være meget smukke med mange farverige blomster. Man kan kalde dem planterigets diamanter.

Orkideer kan have små, få og uanselige blomster, men kan også være store, talrige og farvestrålende, og interessant nok er de orkideer, vi kender bedst herhjemme, dem som forhandles i blomsterforretningerne og ikke dem, som forekommer i den danske natur. Når jeg har vist orkideer frem på mine ture, er mange blevet overraskede over, at vi overhovedet havde orkideer herhjemme. Vi har faktisk mange forskellige arter, men kun nogle få af dem er almindelige. Orkideer stiller ofte meget specifikke krav til levesteder og optræder derfor ofte kun i meget afgrænsede områder, men til gengæld kan der være mange individer på et lille område. Plantegifte og meget gødning kan betyde at en bestand uddør – de er meget sårbare overfor ændringer i næringsstofsammensætning og selv svage giftstoffer. Da bestandene ofte er meget adskilte, kan det derfor betyde, at hvis bestanden uddør et sted, er det måske umuligt at få den genetableret.

Maj gøgeurt. Privatfoto
Naturvejleder Steen Hedrup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce