Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny forening i Vejle: De unge skal i fokus

Malene Overgaard og Rune Maigatter har stiftet foreningen "Pas på de unge". De håber, at foreningen kan få fodfæste overalt i Danmark. Foto: Lars Saugbjerg
Foreningen "Pas på de unge", der har rødder i Vejle, vil hjælpe og nedbringe antallet af unge, der mistrives.
Annonce

Vejle: Det er kun få uger siden, at den nye forening "Pas på de unge" så dagens lys i Vejle. Antallet af medlemmer har allerede rundet 220.

Kort og godt handler foreningens arbejde om at forhindre, at unge kommer i mistrivsel - og at hjælpe unge, der er havnet i mistrivsel.

Det er parret Malene Overgaard og Rune Maigatter, der har stiftet foreningen.

- Vi har altid brændt for at hjælpe unge mennesker. Foreningen har været undervejs længe, Rune og jeg mødte hinanden i en fælles vision for 15 år siden, hvor vi bare vidste, at vi skulle gøre noget, fortæller Malene Overgaard, der har en kandidat i psykologi og er uddannet pædagog.

Rune Maigatter er uddannet socialpædagog.

Annonce

Mange udsatte

Ifølge parret viser undersøgelser, at op mod hver femte unge i Danmark mistrives. Og mistrivsel fører til flere unge i psykiatrien og færre unge, der gennemfører ungdomsuddannelser samt flere unge på overførelsesindkomst.

- Når man i dag taler om udsatte, har det en helt anden form end i "gamle dage". Man kan ikke se det på tøjet, de kommer fra alle samfundslag. Det er i det hele taget en meget bred gruppe, som er mega svær at spotte, konstaterer Malene Overgaard.

- Vi vil gerne skabe fællesskaber, påpeger Rune Maigatter.

- Vi skaber rammerne for et mødested, hvor man kan snakke om de ting, der er svære. De kan bruge vores viden og tale indbyrdes med hinanden, skabe et socialt netværk, siger socialpædagogen, der understreger, at foreningen "tilhører" medlemmerne, alle er medskabere.

Foreningen opretter et unge-udvalg, hvor medlemmer kan få tildelt poster, der håndterer forskellige emner, alt fra præstationsangst til ledighed.

Annonce

Fællesskab

Fællesskab er nøgleordet. Sunde fællesskaber i alle former, uanset om det handler om idræt, mad eller beskæftigelse. Det er netværksdannelse, hjælp til selvhjælp, hvor unge er sammen med unge - og samtidig kan få professionel sparring.


Det er et tabubelagt emne at have det svært som ung. Det vil vi gøre op med. Vi vil give de unge en stemme

Malene Overgaard


Mistrivsel blandt unge har naturligvis konsekvenser for den enkelte unge, men også for samfundet. Når man ikke er i stand til at bidrage til samfundet, havner man i en ond cirkel.

For at nedbringe antallet af unge, der mistrives, vil foreningen udbrede en viden, der både henvender sig til de unge selv, deres pårørende, det professionelle netværk og befolkningen generelt.

Annonce

Foredrag og workshops

Via et samarbejde med Spinderihallerne får "Pas på de unge" mulighed for at holde events i den store sal.

- Vi holder fag-events hver sjette måned, hvor vi indbyder folk, der arbejder med unge. Herfra vil vi også skabe netværk.

Foreningen vil arrangere foredrag og workshops.

- Det er ikke kun fagfolk, der skal stå på talerstolen. Det kan sagtens være unge, der taler om livet med en diagnose - eller om, hvordan det er at have angst. Det kan også være en kvinde med borderline, der fortæller om sin graviditet. Vi vil gerne skabe et forståelsesrum for alle, siger Malene Overgaard.

- Og det vil ikke bare være en monolog. Efter et foredrag vil vi jo tale med de unge om oplægget, supplerer Rune Maigatter.

Første arrangement i foreningen bliver til efteråret.

Annonce

Donationer

Det er muligt at give donationer til "pas på de unge" via mobilepay.

- Pengene skal bruges på events til de unge. Det kan være overnatning i en hytte, hvor vi holder en temaweekend. Det er helt basale udgifter, vi har brug for at få dækket. Foreningen fungerer på frivillig basis, og vi har som stiftere intet med økonomien at gøre. Det styrer bestyrelsen, fastslår Malene Overgaard og Rune Maigatter.

Interesserede kan læse mere om arbejdet via hjemmesiden www.paspådeunge.dk - via Facebook kan man blive medlem af foreningen, der foreløbig kun har fodfæste i Vejle.

- Men det er planen, at foreningen skal sprede sig til resten af Danmark. Det er meningen, at repræsentanter fra andre byer også skal starte lokalforeninger op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bliv klogere på kramsfugle

Ugeavisen Vejle

Kvindens stille Gærning

Annonce