Annonce
Ugeavisen Vejle

Nytår: Forkæl dig selv med liflige bobler

Dean Adler Skjærlund Lind - Kellers Park Wine - giver dig gode råd om champagne, så du er klædt på til boblefest nytårsaften. Foto: Lars Saugbjerg
Den lokale vinhandler Dean Adler Skjærlund Lind fra Kellers Park Wine giver dig et par gode fif, inden du skænker champagne i glasset på årets sidste dag.

Vejle: Cirka en times kørsel fra Paris ligger de maleriske og velplejede vinmarker i den nordfranske Champagne-region, hvor man fremstiller den mest romantiske drik i verden. De perlende bobler har i århundrede været indbegrebet af glamour, fest og livsglæde.

Champagne. Det fortælles, at Dom Pérignon, en munk i Hautvillers-klostret for 300 år siden, opfandt eller udviklede champagnen. Gennem sine 47 år i klostret forfinede han fremstillingsprocessen. I begyndelsen forsøgte han at mindske det brus, som blev dannet i de lokale vine under eftergæringen. Men efterhånden blev boblerne i Dom Pérignons vine en attraktion i stedet for en skavank - og det blev starten på den champagne, vi nyder i dag. Måske.

For eksperterne er champagne et uudtømmeligt emne, og der findes et utal af beretninger om oprindelse og drikkens vej til berømmelse. Men uanset hvordan de liflige bobler kom til verden, fortjener de en hyldest.

Lad os skænke champagne i glassene nytårsaften, tilsat et par gode råd fra en lokal vinhandler.

- Rigtig mange laver den fejl, at de nipper til den. Især piger. De nipper og smager alene med tungespidsen - og dermed smager de kun bitterheden.

Dean Adler Skjærlund Lind, Kellers Park Wine

Glasset

Dean Adler Skjærlund Lind - Kellers Park Wine - er fra Børkop. Han har netop åbnet vinforretning på førstesalen hos Buch's Herremagasin i Vejle.

Jeg faldt i champagneflasken som barn, udtalte han, da avisen talte med ham om nyåbningen. Så nu hvor 2020 nærmer sig med hastige skridt, er det oplagt at få nogle fif fra champagne-eksperten.

- Rigtig mange mennesker drikker af de forkerte glas. Ofte bruge de høje, tynde glas - og det er synd. Vinen kan ikke udvikle og åbne sig, og dermed kommer den ikke til sin ret. Brug i stedet et mere åbent glas, for eksempel et tulipanglas. Til nogle champagner kan man med fordel også bruge et almindeligt rødvinsglas, fortæller Dean Adler Skjærlund Lind.

- 50 procent af vinens udvikling ligger i glasset, lyder det fra eksperten.

Annonce

Tre slags druer

Der findes en champagne til alle lejligheder.

- Tænk over, at du skal finde det rigtige produkt til det rigtige tidspunkt. Den klassiske fejl er, når folk drikker den dyreste champagne klokken 24 - og så endda sammen med en sød kransekage. Det går ikke, fastslår Dean Adler Skjærlund Lind.

Drik den dyreste champagne først. Gerne til nytårstalen klokken 18 eller til forretten. Det er oplagt at få bobler til maden.

- Man bruger tre druer, når man laver champagne, fortæller han.

Chardonnay, som giver vinen friskhed, finhed og elegance. Pinot Noir, som giver den krop og gør den kraftig. Og Pinot Meunier, som giver en frugtagtig bouquet og gør den rund.

- Vælger du en blancs de blancs er den udelukkende lavet på den grønne drue chardonnay. Den er frisk og passer dermed godt til en velkomst eller noget andet let. Skal du spise friteret hummerhale eller parmasan til forret er det nok bedst med en dybere vin, altså en blancs de noirs. Det handler altså om at gøre sig klart, hvad du skal bruge champagnen til. Og vent ikke med at nyde dine dyre dråber til midnat. Drik dem til en appetizer eller lad den spille til maden, lyder det fra Dean Adler Skjærlund Lind.

Han tilføjer, at det ikke er ofte, man møde druen Pinot Meunier - så koncentrer dig om de to største: Chardonnay og Pinot Noir.

Annonce

Lad være med at nippe

Med alvor i stemmen slår champagneeksperten én ting fast. Det er ikke ligegyldigt, hvordan man drikker champagne.

- Rigtig mange laver den fejl, at de nipper til den. Især piger. De nipper og smager alene med tungespidsen - og dermed smager de kun bitterheden. Så synes de, at den er sur, og det er klart. Få nu champagnen ind i munden, rundt i svælget, i mundhulen, og smag med hele paletten!, smiler Dean Adler Skjærlund Lind.

Annonce

Pas på tilbud

De store supermarkeder er op til nytår som regel klar med en række tilbud på champagner fra kendte vinhuse. For eksempel fra Moët & Chandon.

- Men man skal vide, at der bliver solgt mange millioner flasker op til nytår. Og mange af produkterne er ikke fuldt udviklede, fortæller Dean Adler Skjærlund Lind.

- Ofte ved vi ikke noget om degorgeringen (Hvornår vinen er kommet på flaske /red.). Det er desværre stadig op til producenterne selv at afgøre, om vi forbrugere skal have noget at vide om, hvornår degorgeringen er sket. Hvis vinen er smidt på flaske i går og kommer ud i supermarkedet efter en lang rystetur under transporten, kan den være en forfærdelig oplevelse at drikke, siger Dean Adler Skjærlund Lind.

- For mange store vinhuse handler det bare om at få nogle varer ud på hylderne. Hvis man VIL købe produktet, så vent med at drikke det til næste år. Flaskerne skal ligge og falde til, tilføjer han.

Annonce

Midnat

Når kransekagen kommer på bordet ved midnatstid, lyder tommelfingerreglen: Sødt skal serves med sødt.

- Når man har lavet en champagne tilsætter man sødme. Det kalder man restsukker. En flaske "brut" har mellem seks og 15 gram restsukker per liter. En brut, som er tør, ville være god til fisken eller en appetizer. Skal man bruge en sødere champagne, bør man vælge en "demi sec", der ligger mellem 25 og 50 gram restsukker, fortæller Dean Adler Skjærlund Lind.

Nok er en demi sec sød, men ifølge champagneeksperten er der ikke sød nok til kransekage.

- Ikke efter min mening. Vil du have bobler til kransekagen, så køb i stedet en Asti Spumante af høj kvalitet, naturligvis lavet på champagnemetoden, siger Dean Adler Skjærlund Lind, der nytårsaften skal igennem et større smageprogram.

- Selvfølgelig. Jeg drikker champagne hele aftenen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Det sker for første gang i 230 år: Kendt hus får storslået  udsmykning

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Her ligger en godt gemt by i Vejle: Justitsministeren klippede snoren til stort nyt uddannelsessted

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: 16-årig søn løj for os

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Læs en dansk klassiker til Klassikerdagen

Ugeavisen Vejle

En velskabt model til fingerspidserne: Men der skulle tre forsøg til

Ugeavisen Vejle

Her er bare bryster helt naturligt: Anne Ditte tager imod i sit  atelier på loftet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort bjælkehus opført i Nørreskoven

Ugeavisen Vejle

Gode spisesvampe: Fugtig sommer har givet optimale vilkår

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Tørring Folkeblad

Trods bugnende ordrebøger: Mangel på arbejdskraft får sognegårds-forpagter til at kaste håndklædet i ringen

Ugeavisen Vejle

Kelvin legede med dukker som barn: I hans nye frisørforretning får du mere end en klipning

Ugeavisen Vejle

Vejle-restauratør får penthouse-køkkenhave: Grøntsagerne er blevet så dyre, at kokken nu vil dyrke dem på taget, og du kan få serveret bobler i haven

Ugeavisen Vejle

Der skal en ninja til at slå rekorden: Vejle-tallet er på 12.000, og det stiger stadig

Ugeavisen Vejle

Du vil jo gerne være med i klubben, ik' Mulle?: 'Det er meget mere end en filmklub' - her er de nye film

Ugeavisen Vejle

Filmstrimlen rulles atter ud: Viser film i Vejle om ulovlig sex

Ugeavisen Vejle

Vejle-tøjhandler klar til agent 007: Det bliver i bedste James Bond-stil, og du møder smukke bond-babes

Ugeavisen Vejle

Michelin til McBurnie: Restaurant Lyst fik en stjerne, og Vejle har nu to Michelin-restauranter

Ugeavisen Vejle

Eksklusiv fødselsforberedelse er nu noget, som tilbydes i Vejle: Marianne og Lone er sikre på, at de har mere at give

Ugeavisen Vejle

Bjarke fra Aale startede IT-virksomhed ti dage før corona-nedlukning: Foresight overlevede og går nu efter guldet

Ugeavisen Vejle

Køb en bid af Vejle Stadion: Gamle projektører bliver lavet til VB-lamper - et must for en ægte fan

Ugeavisen Vejle

Michelin-status er ingen garanti for indtjening: Derfor er stjernerne så eftertragtede - selv om flere modtagere er gået konkurs

Ugeavisen Vejle

Vejle varmer op til Tour de France: Mød flere af cykelheltene

Ugeavisen Vejle

Så er der sat dato på: Om et år dropper Vejles bybusser udstødningsrøret og motorstøjen

Annonce