Annonce
Ugeavisen Vejle

- Pølser har altid fascineret mig

Prøv at lave dine egne pølser. Du bestemmer selv størrelse og smag, og selvgjort er jo velgjort. Foto: Lars Saugbjerg
En pølse skal serveres med føl'se, og det gør du bedst, når den er hjemmelavet. Det kræver måske lidt øvelse at håndtere tarmen, men - som slagtermester Holger sagde: Der er noget mytologisk ved det.
Annonce

Vejle: Måske var det filmen De Grønne Slagtere, der i sin tid inspirerede mig til at springe ud som pølsemager. Altså bare på amatørplan, derhjemme i køkkenet. I filmen, hvor Ole Thestrup spillede rollen som slagtermester Holger, leverede han nemlig en kommentar, jeg aldrig har glemt. Over for en ældre kvindelig kunde åbenbarede han sin perverterede fascination for pølser:

- Pølser har altid fascineret mig. Man kan vel nærmest sige, at der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm bagefter.

Mange af os er vilde med pølser. Wienerpølser, hotdogpølser, ringriderpølser, kålpølser, frankfurtere - og naturligvis medisterpølser. Tænk tilbage på en lun sommeraften efter en kødfyldt middag, hvor pølsegrillens røg får appetitten til at vende tilbage. Man kan altid lige slutte af med et par pølser.

Og hvorfor ikke prøve det selv - som Holger formulerede det - at stikke dyret op i dets egen tarm.

Annonce

Sådan gjorde jeg

Tarmen finder du i køledisken hos den lokale købmand. Fin grisetarm, der blot skal skylles.

Når man er begynder, er det godt at være to i køkkenet, når der skal fremstilles pølser. Den ene kan kan styre maskineriet, mens den anden håndterer "udstopningen.

Der findes mange pølseopskrifter, og jeg vil anbefale, at man blot kaster sig ud i det. En nakkefilet indeholder masser af fedt, og er derfor velegnet. Hak svinet på kødhakkerens grove skær, og tilsæt dernæst revet løg og krydderier. Bare brug alt, du kan lide. Hvidløg, chili eller timian. Lidt af det gode, danske "krydderi" bacon i blandingen giver også et godt bid. Og husk bindemiddel i form af æg og kartoffelmel. Du kan eventuelt justere med lidt bouillon, men farsen må endelig ikke blive for fin og tynd.

Så kommer det sjove. Påmonter tarmen på pølsehornet, slå en knude og begynd at stoppe grisebassen i maskinen. Kør med en jævn hastighed. Tarmen på pølsehornet bliver nu fyldt, og med lidt snilde kan man få en smuk, ensartet udstopning. Pas på med at stoppe pølserne for hårdt.

Som altid, når man arbejder med fars, skal man holde den kold og gøre tingene i et rask tempo.

Annonce

En røgfyldt grill

Når man har fyldt tarmen, kan man vælge at pochere pølserne 15 minutter i 80 grader varmt vand.

Du kan også fyre op i kuglegrillen og ved lav temperatur give dem røg. Brug smuld eller krydderurter, for eksempel estragon eller rosmarin i halv times tid.

Pølserne kan eventuelt ryges. Du kan også pochere dem. Under alle omstændigheder er det godt at tilsætte lidt bacon til farsen, det giver nemlig fin røgsmag og et godt bid. Foto: Lars Saugbjerg

Herefter er der bare at grille din hjemmelavede pølse, servere den med føl'se, grov sennep og et godt glas øl.

Jow tak, slagtermester Holger; der er noget mytologisk ved at...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce