Annonce
Ugeavisen Vejle

Psykiater i Vejle: Dette er din superkraft - brug den, hvis du vil være glad og lykkelig

Helle Lisle fra Vejle er ikke et sekund i tvivl om, at der er meget at vinde ved at være mere taknemmelig. Foto: Lars Saugbjer
I en ny bog inviterer Helle Lisle fra Vejle dig ind i et univers, hvor du får mulighed for at mærke mere mening med livet. Med nogle simple greb, kan du opnå glæde og overskud - ligefrem en dyb forandring i dit liv, mener forfatteren.

Vejle: Der findes en modgift til stress, negative tanker, bekymring og tristhed.

Modgiften er "taknemmelighed". En superkraft, vi alle er i besiddelse af. Ifølge psykiater Helle Lisle fra Vejle er det ikke småting, vi kan få ud af at være mere bevidste om, hvad taknemmelighed gør ved os. Det vender vi tilbage til.

Prøv lige at tænke på noget, du er taknemmelig for. Noget i dit liv, som betyder noget for dig. Det kan være en søn eller datter, det kan være et job - eller en seng at sove i. Tænk på disse gode ting, som du værdsætter. Følelsen af taknemmelighed er dejlig. Smag på den, tag den til dig.

Helle Lisle har netop udgivet bogen, Mit taknemlige hjerte, der blandt andet indeholder nogle simple greb, der gør det let at træne sin "taknemmeligheds-muskel".

Annonce

Taknemmelighed er nemlig ikke kun en følelse, det er en færdighed, der kan trænes.

Sådan gør du

Du kan let opnå den rare følelse af taknemmelighed. Bare tænk på noget, du værdsætter - og dvæl ved tanken. Men hvis du vil gå all in, bør du begynde med følgende:

- Køb en flot notesbog og lav en taknemmeligheds-dagbog. Det er effektivt, alle mennesker burde gøre det. Skriv i den, gerne hver dag eller tre til fem gang om ugen: Jeg er så glad og  taknemmelig for, at min dreng er sund og rask... Giv dig selv et øjeblik til at mærke efter, hvorfor du er taknemmelig, så det ikke blot bliver en intellektuel øvelse. Man skal kunne mærke taknemmeligheden, siger Helle Lisle, og lægger sin hånd på brystet for at illustrere, hvor følelsen sidder.

- Taknemmelighed er noget, vi føler i hjerteområdet, bag brystbenet, siger Helle Lisle.

- Det er blevet tydeligt for mig, at der simpelthen er så meget at hente i hjertet. Vi skal have genskabt vores kontakt til hjertet, for vi lever enormt meget oppe i hovederne. Vi har så travlt, tænker så meget og forsøger at løse alverdens problemer. Med hjertet kan vi noget andet...

Annonce

Dagbog og meditation

I sin nye bog præsenterer Helle Lisle 13 eksempler/øvelser på, hvordan du kan træne din taknemmelighed. Via hendes hjemmeside er der også seks meditationer, der kan være med til at bringe mere taknemmelighed ind i dit liv.

- Men begynd med din dagbog - og brug den resten af livet. Jeg har set, at den virkelig kan rykke folk, for eksempel depressive klienter, som oplever en klar forbedring. På dårlige dage, hvor alt er sort, kan man læse i sin dagbog, hvordan virkeligheden var for tre dage siden - den var fyldt med taknemmelighed, siger psykiateren, der peger på, at "hjertekontakten" også kan hjælpe stress-ramte klienter.

Når dagbogen kører, anbefaler Helle Lisle, at man går i gang med morgenmeditation.

- Det tager kun 10 minutter, hvor du får skabt en "tone" for resten af din dag. En tone, der fokuserer på taknemmelighed. Du skal ikke gå i gang med at løse alle dagens problemer, så snart du svinger benene ud af sengen.

Hvordan ville det egentligt være, hvis jeg ikke havde et køleskab. Eller hvis jeg ikke havde en seng at sove i. Der er så mange gode grunde til at være taknemmelig

Helle Lisle, Psykiater

Helle Lisle foreslår, at man giver sig selv en opgave.

- I løbet af dagen skal du prøve at få øje på alle de ting, der gør dig taknemmelig. Det kan også være, at du vil sige tak til andre mennesker. Du kan også italesætte taknemmelig hjemme i familien. Eller forestille dig et andet liv, uden alle hverdagens bekvemmeligheder. I det hele taget er der mange simple øvelser, siger Helle Lisle.

Annonce

Positiv effekt

Gennem de seneste år er der blevet forsket meget i effekten af at kultivere taknemmelighedsfølelsen. Resultaterne er på tværs af lande ganske klare, fortæller Helle Lisle.

- Der hersker ingen tvivl om, at der er en meget positiv effekt.

- Taknemmelighed er godt for vores generelle trivsel og for vores fysiske og mentale sundhed. Dertil kommer, at det er godt for vores relationer og for vores samfund som helhed.

- Bogen hedder "Mit taknemlige hjerte" og handler om den super-power, som taknemlighed virkelig er, når vi vil bedre både vores trivsel, relationer og mentale og fysiske helbred, siger Helle Lisle. Foto: Lars Saugbjerg

Taknemmelighed er en færdighed, der kan trænes. Taknemmelighed er også noget, vi føler i hjerteområdet, bag brystbenet

Helle Lisle, Psykiater

I sin bog lister Helle Lisle en lang række områder op, som bliver påvirket positivt, når vi er taknemmelige. Vores søvn, energi, immunsystem, blodtryk og spændinger. Vi oplever mere optimisme, mindre nervøsitet, angst og tristhed. Vi bliver mere hjælpsomme, udadvendte og vores relationer bliver tættere. Vi udvikler en bedre selvværdsfølelse. Og meget, meget mere.

- Der er super meget forskning på emnet, og med min lægefaglige baggrund kan jeg jo godt lide, at der er noget evidens for det, jeg siger. Bogen er en kombination af cases, min egen historie og nogle evidensbaserede ting.

"Mit taknemmelig hjerte" kan købes via Saxo og Helle Lisles hjemmeside.

Om Helle Lisle

Helle Lisle er speciallæge i psykiatri og har haft egen klinik i 15 år.

Hun har en bred terapeutisk uddannelse og er tillige uddannet inden for mindfulness, compassion og "hjerte-intilligens".

Helle Lisle har i 2018 stiftet Heartbased Life. Hun har netop udgivet bogen "Mit taknemlige hjerte", der blandt andet handler om, at taknemmelighed er din indre "super-power", en vej til mere glæde og overskud.

Sidste år udgav Helle Lisle bogen "Mindfulness & Compassion".

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en hel børneflok døde én efter én: Her får du tre af de svære julegaveideer:

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Hurtig model med masser af sportslige detaljer: Hyundai har skabt en sjov bil

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Svømmeklub holder stævne ved Søbadeanstalten

Ugeavisen Vejle

Biblioteket i Vejle anbefaler: Læs og bag med familien

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: De seneste år har jeg oplevet nogle frygtelige tab

Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Ugeavisen Vejle

25-års jubilæum i Vestjysk Bank Vejle

Ugeavisen Vejle

Spillede quarterback i klubbens aller første kamp: Nu - 30 år senere - skal Peter Worm være træner for Razorbacks

Ugeavisen Vejle

Vejle har fået ny økonomichef: Bor i Bredsten - og spiller musik i fritiden

Annonce