Annonce
Ugeavisen Vejle

Se din by: Locumskoncerter viser vestbyen frem

Den røde del af Vejle, Vestbyen, lægger steder til årets locumskoncerter. Foto: Jonas Normann
I år når locumskoncerterne til Vestbyen. Når publikum har været rundt de tre steder og høre forskellig slags musik, har det samtidig et helhedsindtryk af fortidens arbejderby.
Annonce

Vejle: "Vestbyen - i kontrast til alt andet i Vejle".

Det er overskriften på 2020-versionen af de årlige locumskoncerter, der i år er nået til Vejles Vestby.

Vestbyen er den pulserende del af Vejle. Den blev ramt, da industrialiseringen startede. Den blev ramt, da industrialiseringen sluttede. Nu bliver den nok ramt igen af nye virksomheder. Alle tre med omkvædet spinderi. Nogle af de nye virksomheder finder nemlig ly og læ i de haller, hvor spindepigerne en gang stod.

Annonce

Minimodelkirken i Vestbyen

Adventistkirken i Svendsgade ligner en minimodel af Grundtvigskirken på Bispebjerg. Herfra begynder den musikalske og kulturelle rundtur i bydelen.

Med inspiration fra fotograf Jonas Normanns bog "Vestbyens Stemme" bruger Vejle Kommunes kulturkonsulent Thomas Schiødt ord som spraglet, kreativ og mangfoldig om området. Og der sigter han både til arkitektur og mennesker.


Det, at komme fra Vestbyen, det giver muligvis sådan en råstyrke, som er meget god at ryge videre til andre miljøer på og klare sig igennem på.

Ulrik Gräs, forfatter


- Vestbyen står i klar kontrast til det mere friserede Vejle, konstaterer han.

Programmet for årets locumskoncerter i Vestbyen ser sådan ud med start på adressen Svendsgade 19a i Vejle, onsdag den 4. november klokken 18 og senere:

  • Adventkirken: Velkomst og "non-verbal fællessang" ved Jakob Bonderup og Engelsholm Højskoles kor.
  • Pausgaard Autoteknik: The Sound of Engelsholm - Jaim + Terese.
  • Limbo, Spinderihallerne: Bremer/McCoy med live visuals
  • Pris: 250 kroner (eller 150 kroner for under 25 år og studerende).
  • På grund af coronaen sælges kun 100 billetter til hver af de to ture. Billetterne giver adgang til tre koncerter, en tur gennem vestbyen med guide og indlagte kunstneriske overraskelser skabt af Tanja Toft Rix-Nielsen, en madpakke fra Madindustrien og drikkevarer fra Bøgedal Brew og Jelling Bryghus.

Vestbyen er Vejles historiske arbejderkvarter, hvor der var store industrier som De Danske Bomuldspinderier, Vejle Dampvæveri og C.M. Hess Jernstøberi.

Blandt de musikalske oplevelser ved årets locumskoncerter er Bremer McCoy, der optræder med melodiske og meditativ dubjazz i Spinderihallerne. Foto: Vejle Kommune

For 100 år siden boede man, hvor man arbejdede, og mange andelsboliger i røde mursten blev opført i 1930’erne for at huse de mange tilflyttende arbejdere. Senere da industrierne uddøde, blev Spinderihallerne omskabt til et hus for kreative iværksættere. Nu er turen kommet til Håndværkerbyen, der forsvinder til fordel for lejligheder.

Hos Pausgaard Autoteknik kan man høre musik fra Engelsholm Højskole. Det er også en af de sidste muligheder for at opleve Håndværkerbyen. Foto: Jonas Normann

Forfatteren Ulrik Gräs har hentet inspiration fra bydelen i flere bøger og siger:

- Det, at komme fra Vestbyen, det giver muligvis sådan en råstyrke, som er meget god at ryge videre til andre miljøer på og klare sig igennem (livet) på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce