Annonce
Ugeavisen Vejle

Stor tak og lille bøn: Vejlenserne er gode, men kan blive endnu bedre til genbrug

Fire tons tøj sorteres på Danmissions lager på Vindingvej - om ugen! Og det er endda udelukkende tøj, der kommer fra genbrugspladsen i Vejle. Frivillige fra Y's Mens Club 2 i Vejle med formand for Fællesforeningen for genbrug, Ejvind Jakobsen, længst til højre, sørger for at hjælpe til. Foto: Jørgen Hasseriis
Leder af Fællesforeningen for genbrug, Ejvind Jakobsen, er dybt taknemlig for aftalen med kommunen om, at Danmission og Frelsens Hær kan tømme genbrugsrummet på pladsen i Vejle. Der kommer store mængder ind, men også meget, der må sorteres fra.
Annonce

Vejle: Taknemligheden er stor blandt de velgørende organisationer i Vejle Kommune for de ting, der bliver sat til genbrug på kommunens genbrugspladser.

Det fortæller to ildsjæle inden for det lokale organisationsliv, Ejvind Jakobsen og Eva Madsen. Sidstnævnte er daglig leder af Frelsens Hærs genbrugsbutik i Vejle og konstaterer ligeud:

- Hvis ikke vi havde genbrugspladsen, kunne vi overhovedet ikke fylde vores butikker op. Vi er meget glade for den, pointerer hun.

Førstnævnte ligeså. Ejvind Jakobsen er medlem af Y's Mens Club 2 i Vejle og frivillig for Danmission og blev i maj formand for Fællesforeningen for genbrug - et samarbejde mellem genbrugspladserne og de velgørende organisationer i Vejle Kommune.

Tøjet er generelt i god stand, når det lander på Danmissions lager på Vindingvej. Der er ubehagelige undtagelser med sække, der lugter af kattepis, med vådt og beskidt tøj, eller hvor der måske er røget babybleer med. Men generelt er det kun 10 procent, der ikke kan bruges. Foto: Jørgen Hasseriis

Han påskønner, at vejlenserne tænker sig om, når de rydder op.

- Vi modtager med stor tak og er meget glade for, at borgerne sætter så meget godt til genbrug, siger han om de ting, som Danmission nyder gavn af i sin genbrugsbutik i Vejle.

Annonce

Lokal førsteprioritet

Men hvor bliver det så af - de ting, vi sætter til genbrug?

Ja, det er et godt spørgsmål, for det fremgår nemlig ingen steder i genbrugsrummet, mener Ejvind Jakobsen, der derfor har sat gang i en proces, der handler om tydeligere skiltning.

- Vi skal have bedre skiltning. Det er rimeligt, at borgerne kan se, hvor deres ting ryger hen, siger han.

Danmission og Frelsens Hær skiftes fra uge til uge til at tømme på genbrugspladsen i Vejle, og begge noterer sig, at det er store mængder, der kommer ind. Begge organisationer taler om fire-fem tons tøj om ugen og mindst lige så store mængder møbler og indbo.

Aftalen er så, at den lokale butik har førsteprioritet. Har man derfor sat sin VB-lænestol til genbrug, men har fortrudt, efter at VB alligevel kom i gang i superligaen, har man altså en lille chance for at finde den senere i butikken i Vejle.

Og så er det jo rart at vide, om det var Danmission eller Frelsens Hær, der tømte rummet i den uge, man satte sin lænestol til genbrug...

Annonce

En lille bøn

Der er bare en lille bøn i forhold til genbrugstanken. Meget skal nemlig sorteres fra i genbrugsrummet i Vejle - og det er ressourcekrævende.

- Mellem 40 og 60 procent af alle de ting, der sættes ind, må sorteres fra. Jeg tror, at det er i takt med, at borgerne skal sortere i så mange containere. Så vælger nogle den nemme løsning og stiller bare traileren ét sted på genbrugspladsen, mener Ejvind Jakobsen, der har et godt råd.

- Tingene skal kunne bruges igen. Er der skår i kopper, er der ikke nogen, der vil købe dem.

Annonce

14 tons hver tredje uge til eksport

Og så er der en lille finesse med alt det tøj, der ikke kan sælges. Det kan nemlig godt bruges alligevel.

På lageret i Vejle indsamles der også tøj til eksport. Tøj, der kommer fra Fyn og store dele af Jylland, da lageret i Vejle dækker dette område.

Det er tøj, der ikke har kunnet sælges i butikkerne, og hver tredje uge læsser Danmission 14 tons tøj, der bliver kørt til samlecentraler i Belgien eller Holland. Her bliver tøjet yderligere sorteret, inden det bliver anvendt til forskellige formål.

- Der er rigtigt meget tøj for tiden, siger Ejvind Jakobsen.

Hvem tømmer hvor?

1. januar 2014 etableredes Fællesforeningen for genbrug i Vejle Kommune, hvor frivillige organisationer sørger for at tømme pladserne for genbrugsting og -tøj. Men hvem tømmer hvor?

Vejle - Danmission og Frelsens Hær

Give - Give FDF/FDP og Gadbjerg FDF

Børkop - Kirkens Korshær Børkop og D'in Genbrug Brejning (begge kun tøj og i begrænset omfang ting)

Egtved - Egtved Spejdere og Egtved IF

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce