Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Biler leder efter parkeringspladser på Kirketorvet

Kirketorvet blev brugt som parkeringsplads i begyndelsen af 1960'erne (arkivnummer B70579). Foto: Oskar Jensen
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". Og i denne artikel skal vi tilbage til 1960'erne.

Vejle: Vi befinder os på Kirketorvet i Vejle i begyndelsen af 1960'erne. Torvet er fyldt med biler, og et par politibetjente er i færd med at hjælpe bilisterne.

I baggrunden kan man skimte Passagen, hvor urmager Ralph Andersen ligger (Kirkegade 9), og lige ved siden af bor Peder Udesens Farvehandel, der åbnede i januar 1960.

Ved siden af farvehandlen ligger Karina Parfumeri, og dernæst guldsmed J. Knudsen Jensen.

Annonce

Linedans

Siden middelalderen har Kirketorvet været en af Vejles centrale pladser.

I området har arkæologer fra Vejle Museum fundet de ældste spor af Vejles bebyggelse - dateret til omkring 1100.

I 1531 flyttede de fleste af torvets aktiviteter til det nuværende Rådhustorv, men der blev stadig afholdt kræmmermarkeder for pottemagere, kandestøbere og kobbersmede på det gamle torv. Kirketorvet blev også brugt til forlystelser, når omrejsende markedsgøglere kom til byen.

Forestillingerne blev overværet fra opstillede træbænke, og det var noget af et tilløbsstykke, når for eksempel en linedanser balancerede på et tov udspændt mellem kirketårnet og en mast opstillet på torvet, skriver HistoriskAtlas.dk.

Annonce

Vandkunst

Efter at selve kirkegården var blevet nedlagt i 1840'erne, købte og nedrev kommunen tre huse syd for Sct. Nicolai Kirke, og torvet blev herefter udvidet til sin nuværende udstrækning.

Efterhånden kom der gang i en livlig torvehandel, hvor land og by mødtes. I 1963 flyttede torvehandelen til Ved Anlæget, og pladsen blev herefter mest anvendt til parkering.

Midt på Kirketorvet kan man se brønden "Vandkundst", der blev indviet 22. maj 1915. Den er tegnet af professer Martin Nyrop, og udført af billedhuggeren Andreas Billeschou. Brønden var en gave fra Veile Bank.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

I bestræbelserne på at dæmme op for spredningen af Coronavirus (Covid-19), holder Vejle Stadsarkiv foreløbig lukket til og med søndag den 17. januar 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce