Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens Foto: Byens første kranbil

Vejles første kranvogn fra Jørgen Thomsens autoværksted. Personerne på billedet, der er fra cirka 1923, er automekanikerne Johs. Lindholm og Einar Pallesen. Manden foran bilen er Julius Thomsen. (Arkivnummer b52041) Foto: Hans Albjerg
Annonce

Vejle: Autohjælp har lige siden de første biler rullede ud på vejene, været en del af bybilledet. I Vejle skulle man ringe på telefon 66, når der var ballade med køretøjet.

Vejles første kranvogn kom fra Jørgen Thomsens autoværksted, der lå på Nørrebrogade 5. På billedet er kranvognen kommet en Ford T til undsætning. "Ambulance-Bilen", som der står skrevet på siden, var malet rød med hvid skrift; selv hjulenes eger var skiftevis røde og hvide.

På bagsiden af førerhuset står der: Deres bil repareres hurtigst, bedst og billigst.

I efteråret 1943 solgte Jørgen Thomsen autoværkstedet. Under besættelsen ville tyskerne nemlig opholde sig i gården til værkstedet, og Jørgen Thomsen ønskede ikke, at de skulle bede om, at han arbejdede for dem - og så var der ikke anden udvej end at sælge, skriver Arkiv.dk.

Jørgen Thomsen havde oprindeligt værksted i Torvegade 8, hvor han havde etableret sig som cykelsmed. Men han fik interesse for biler og motorcykler, og efter et mekanisk fagligt kursus i København kom han tilbage til Vejle og købte den tidligere Arbejdernes Forsamlingsbygning i Nørrebrogade. Her byggede han værksted, og op gennem 20'erne voksede hans mekanikerforretning sig til en af byens største.

Mange unge stod i lære hos Jørgen Thomsen, og de var så glade for læretiden, at de dannede en forening med navnet "Jørgen Thomsens gamle lærlinge", oplyser VejleWiki.dk.

Thomsen var i øvrigt den første uden for København, der etablerede en vulkaniseringsanstalt. Mekanikermesteren døde i 1955. Han blev 82 år.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstider: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Ugeavisen Vejle

Spil Dansk: Dansktoppens kendte solister står på scenen i Restaurant Skyttehuset

Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Annonce