Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Et Hess komfur på Sct. Maria Hospital

Køkkenet som det så ud for godt 100 år siden på Sct. Marias Hospital i Vejle. (Arkivnummer: B600806) Foto: H.P. Jensen
Annonce

Vejle: Det er et nydeligt køkken - med et komfur i en ordentlig størrelse. Sådan så et køkken ud på Sct. Maria Hospital i 1913. Komfuret, der har nummer 33, er produceret på C.M Hess' Fabrikker i Vejle.

Hess' fabrikker var engang byens største virksomhed. I 1907 blev der dagligt støbt 40.000 pund jern og flere end 300 mand havde daglig beskæftigelse på fabrikken. Arbejdsstyrken var i begyndelsen af 1930’erne vokset til cirka 850 i de efterhånden mange afdelinger, der bl.a. omfattede J. S. Hess jernstøberi i Middelfart. Men virksomheden fulgte ikke med tiden og formåede aldrig at tilpasse sig den stadig større udbredelse af oliefyr og især fjernvarme. Firmaet fortsatte med et varesortiment, som færre og færre efterspurgte.

I 1968 købte Vejle Kommune Hess-virksomhedens grund og bygninger ved Vedelsgade i det centrale Vejle. Det drejede sig om 50.000 kvadratmeter, som kommunen gav 5,4 millioner kroner for, oplyser Vejles Historie, bind 3. Hess havde ret til at blive på stedet i 10 år mod naturligvis at betale en lejeafgift. For kommunen var interessen oplagt: Den sikrede sig dispositionsretten til et stort areal midt i byen. Det skulle da også vise sig, at man fik god brug for grunden. Her kom kommunens nye administrationsbygning til at ligge, og der blev også plads til en ny politigård, musikhuset og en flot park.

Hess' fabrikker standsede endeligt produktionen i 1975.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce