Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Et måltid mad til 25 øre

I Vejle kommunale Folkekøkken kunne mindrebemidlede vejlensere få et billigt måltid mad (Arkivnr. B65984). Fotograf ukendt.
Hver uge bringer avisen et foto fra Vejle Stadsarkiv. I denne uge skal vi tilbage til omkring 1915.
Annonce

Vejle: Det var et socialdemokratisk medlem af byrådet, Gustav Andersen, der 25. oktober 1915 foreslog, at der blev nedsat et udvalg til oprettelse af et folkekøkken i Vejle.

Få måneder efter var der gang i gryderne hos byens nye folkekøkken, der fik til huse i Langelinies Skole. Senere flyttede køkkenet til en nyopført bygning, Ved Anlæget 6.

I en periode fra 1917 til 1918 blev der i gennemsnit solgt 795 portioner mad dagligt, oplyser arkiv.dk.

Det var kun i få arbejderhjem, at der var mulighed for at lægge penge til side til dårligere tider. Så hvis familien pludselig blev ramt af sygdom eller arbejdsløshed - eller blev indblandet i en strejke - var gode råde dyre.

Det var til gengæld et måltid mad i det kommunale folkekøkken ikke. Det kostede kun 25 øre.

Annonce

Købte "rangler"

Det største problem for en arbejdsløs familie var at skaffe mad til hver dag; for nogle blev det nødvendigt at søge fattighjælp.

I 1898 blev der indført ulykkesforsikring, i 1907 tilskud til arbejdsløshedskasserne og i 1921 en invalideforsikring. Men kontingentet skulle jo betales, og det var alle ikke i stand til.

Når der alt for længe havde stået grød, suppe og kartofler på menuen, var det godt med et måltid i folkekøkkenet - og i øvrigt vide, at billigt kød kunne fås i slagteriudsalget. Her kunne man for næsten ingen penge købe "rangler", rensede rygben, som man med stor tålmodighed kunne pille kød af.

- Så kunne der for eksempel blive til frikadeller den ene dag og suppe af benene den næste. Fra slagteriet kunne man også få affaldspålæg, og fra hotellerne kunne der hentes madrester, står der i "Vejles Historie", Moderne Tider.

Folkekøkkenet blev nedlagt i 1920.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce