Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Havnegade og højbanen

Årstallet er 1936. Havnegade set mod havnen. I forgrunden svinger en bil fra Borgvold mod Dæmningen og en anden kommer kørende under viadukten (Arkivnummer B63587). Foto: Johs. Rønvig
Hver uge bringer avisen et foto fra Vejle Stadsarkiv. I denne uge skal vi tilbage til 1936.

Vejle: Det er 152 år siden, at jernbanen kom til Vejle.

På billedet kan man se højbanen, der krydser Havnegade. Da billedet blev taget i 1936 var banen kun fem år gammel; højbanen og viadukten blev nemlig anlagt i 1931, som der står skrevet på broen.

I begyndelsen af 1860'erne så det faktisk ud til, at Vejle slet ikke skulle blive en stationsby. Det var nemlig planen, at jernbanen skulle føres vest om byen.

Annonce

Stærke kredse i Rigsdagen foretrak linjeføringen Horsens-Jelling-Anst-Kolding-Fredericia. Så vejlenserne greb til pennen og skrev i et bønskrift til rigsdagen:

- Ikke blot vil Byen standses i sin udvikling, men den vil - om end gradevis - dog sikkert gå til Grunde.

Den tidligere amtmand over Vejle Amt, Orla Lehmann, meldte sig også ind i kampen for at få jernbanen til Vejle, og ydede en stor indsats i Landstinget, der var med til at sikre, at de dystre profetier om Vejles skæbne ikke gik i opfyldelse.

4. oktober 1868 blev strækningen Fredericia-Aarhus åbnet under stor festivitas.

Anlæggelsen af sporene havde været et gigantisk stykke arbejde. Alene arbejdet med sporene omkring Vejle er det jernbanearbejde, der har krævet mest jordarbejde pr. km i Danmark, oplyser Vejles Historie, Moderne Tider.

Rejsetiden mellem Århus og Fredericia var på tre-fire timer. En rejse fra Vejle til København kunne godt tage mere en ni timer.

På højbanen, der krydser Havnegade, holder lokomotiv K 522. Det blev i sin tid bygget som hurtigtogslokomotiv, men stærkere maskiner vandt frem, så det blev degraderet til personvognslokomotiv - og siden udrangeret i 1953.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce