Annonce
Ugeavisen Vejle

Vilde vidunderlige Vejle: Far vild med vilje i Vejles skove

Munkebjergskoven byder på helt unikke naturoplevelser en tidlig midsommermorgen. PR-foto
Oplev Vejles skove i det spæde morgenlys eller prøv at fare vild med vilje. De gode oplevelser til indre ro og trivsel ligger lige uden for døren i Vejle.
Annonce

Vejle: Det er årets skønneste tid. Midsommer og lyse nætter. Og den måske smukkeste måde at opleve Vejles fantastiske bøgeskove er i det helt tidlige lys, hvor skoven vågner. Du skal tidligt op, for det lysner allerede halv fire, men så kvitterer naturen også på bedste vis.

Stor hornugle-unge fra skovene i Vejle. Stor hornugle er Europas største ugle med et vingefang på over 180 cm. Foto: Mads Fjeldsø Christensen

På din stille morgenvandring ind i Munkebjergskoven oplever du naturen vågne, mens skovens fuglekor tager til i styrke.

På kølige, fugtige områder findes sjældne orkideer som skovgøgelilje og ægbladet fliglæbe i morgenduggen. Og måske ser du den store sortspætte. Det er de eneste spætter, der kan banke deres næb dybt ind i det hårde bøgetræ. Hvert år hakker de et nyt redekammer, som er op mod en halv meter dybt.

I Dyrehaven i Nørreskoven kan du opleve de smukke sikahjorte. Foto: Mads Fjeldsø Christensen

Dybt inde i fjordens sydlige skove kan man være heldig at høre den sjældne stor hornugle tude ud i sommernatten. Det er Europas største ugle med et vingefang på over 180 cm. Den glider lydløst gennem luften på jagt efter blandt andet pindsvin, duer, rotter og mus. Stor hornugles dybe, kraftige tuden kan høres i en afstand på helt op til fire kilometer.

Annonce

Læg dig på en seng af skovsyre

Har du prøvet at fare vild med vilje i skoven? Bare gå. Væk fra stien. Lade skoven omslutte dig. Lægge dig ned på en seng af skovsyre og lade blikket vandre op i trækronernes grønne netværk mod den blå himmel. Det er den direkte vej til at komme ned i gear og godt væk fra hverdagens stress og jag.

Vidste du at

Der er omkring 200 km2 skov i hele Vejle Kommune.

Vejle Kommune ejer og driver fem større skove og en del mindre med et samlet areal på 10 km2: Munkebjerg Skoven, Sønderskoven, Nørreskoven, Haraldskær Skov, Store Grundet Kommuneskov (Sundhedsskoven) og Give Museumskov samt nogle mindre skovparceller.

Det ældste træ er Kong Hans’ Eg, der er godt 500 år gammel og står i rundkørslen ved Vejle Stadion.

De ældste bøgetræer er godt 200 år gamle og findes i Nørreskoven ved Dyrehaven. I den vestligste del af Dyrehaven er der bøgetræer på 220 år.

Der ligger en selvgroet, urørt, 30 år gammel skov ved Bellevuevej i Vejle.

87 procent af borgerne i Vejle kommune synes, det er "meget vigtigt" eller "vigtigt", at der er "muligheder for at opleve ro og komme ned i tempo”.

Og du må godt vandre overalt i den kommunale skov. Her er der såkaldt fladefærdsel. Det vil sige, at du, i modsætning til de private skove, må færdes på alle skovens flader. Du kan også frit samle dig en hatfuld af ’skovens frugter’. Det kan være skovmærke, der blomstrer nu. Den kan forsøde din helt egen hjemmebryggede skovsnaps. Måske er du så heldig at finde årets første, lækre og helt faste Karl Johan rørhatte eller "skovens guld"; de eftertragtede kantareller, som gerne vokser i bøgeskoven. Disse to eftertragtede svampe skyder nemlig op ved midsommer, når det byder på varme og regn.

Annonce

Rod i skoven

Bøgeskovene langs fjorden og den store ådals stejle skrænter er et af Vejles unikke vartegn. Og det er ikke bare smukt at se på. Det er også livsvigtige levesteder.

Træruiner og dødt ved i skovbunden er levested for masser af sjældne arter. Foto: Mads Fjeldsø Christensen

Der er for eksempel tilknyttet op mod 100 forskellige arter til hvert enkelt bøgetræ. For at udvikle bøgeskoven og skabe en større mangfoldighed af arter, har Vejle Kommune fokus på en bæredygtig drift af kommunens skove. Den sikrer både en indtægt, der bidrager til driften, mens det samtidig øger biodiversiteten.

Tre tip til skovturen

1. Skovene ved Munkebjerg er kendt for sine storslåede udsigter og særprægede natur. Du kan finde god inspiration til vandreture her:

2. En særlig attraktion er Dyrehaven i Nørreskoven, hvor du kan vandre blandt skovens dådyr- og sikavildt. Se mere her:

3. Vil du på bæversafari i Vejle Kommune, så besøg Hastrup Skov på den smukke øvre del af Skjern Å. Læs mere her på side 28-29:

Find inspiration til flere oplevelser og ture

Der tyndes enkelte steder ud blandt ældre bøgetræer, der står for tæt. Det sker for at slippe mere lys ned til skovbunden, så bøgens frø, bogen, kan spire og vokse.

Bog – bøgetræernes frø – har brug for lys og plads, hvis de skal vokse sig store og stærke. Foto: Mads Fjeldsø Christensen

Ambitionen er en mere varieret, dynamisk skov med bøgetræer i alle størrelser. Grene og træstammer efterlades med vilje, rodet i skovbunden, for at øge biodiversiteten. På den måde oplever alle skovens gæster en mere spændende, artsrig og levende, bynær skov, hvor der også er plads til både at cykle mountainbike, løbe, gå ture eller blot sidde stille og mærke skovens ro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce