Annonce
Ugeposten Skjern

Fido tæller dage til nytår – og det er ikke fordi, at han glæder sig

En god måde at aflede en hund fra nytårsfyrværkeriet er at give det et nyt bidedyr. Arkivfoto: Søren Steffen
Veterinærsygeplejerske Helle Nørgaard Mouridsen fra Skjern Dyrehospital giver gode råd til kæledyrsejere omkring nytårsaften.
Annonce

Fra dyrehospitalet: Efter julen kommer nytåret, med nytårskrudt og fest i gaden. Selvom noget af festivitassen måske bliver afløst af alternative måder i år, skal det nye års komme stadig fejres med manér.

Nytårsaften er desværre en aften, der for mange kæledyrsejere bare skal overstås hurtigst muligt. Du kan hjælpe dit kæledyr gennem aftenen på bedst mulig vis, ved at være godt forberedt og have snakket med din dyrlæge i god tid.

Nytårsaften er høje brag og lysglimt. Det gør mange kæledyr bange, så ejerne blive rnødt til at tage nogle forholdsregler. Arkivfoto: Morten Dueholm

Mange oplever, at der ikke var problemer, da hunden var hvalp, eller katten var killing, men det er blevet værre med årene. Dette skyldes, at dyret ikke vidste, hvad det var det første år, men dyret har efterfølgende kodet for eksempel høje bang og lysglimt på himlen sammen med en frygt. Jo flere gange dit kæledyr oplever frygten ved for eksempel en nytårsaften, desto værre bliver det, hvis den ikke hjælpes.

Annonce

Når angsten har taget over

Når først dit kæledyr har oplevet at være bange, er det vigtigt, at vi hjælper med at få stoppet angsten, da det ellers har mulighed for at udvikle sig til angst over for andre lyde end bare fyrværkeri.

Der findes mange forskellige måder, at nedsætte angsten på. Her er nævnt nogle af de muligheder vi kan være dig og dit kæledyr behjælpelige med.

Kosttilskud af forskellige arter vil i mange tilfælde være nok til hvalpe og til hunde, der ikke er decideret bange for aftenen. Kosttilskud fås både som flydende og som tabletter, begge med god smag for dyret, så det er nemt at give. Kosttilskud gives dagligt fra starten af december og frem til nytårsaften. På selve nytårsaftensdag gives det flere gange dagligt. Kosttilskudene understøtter hjernens egne signalstoffer og er med til at give dit kæledyr en indre ro.

Dufte til hund og kat, der giver dyret en tryghed, så de bedre kan håndtere stressende situationer. Duftene kender hunde fra den gang, den diede ved tæven og kattenes duft er fra kinderne, som de ynder at gnider op ad ting.

Thundershirt til hunde og katte er en trøje, der påfører et blidt konstant tryk på dyrets krop. Trykket virker beroligende på de fleste. Hos mennesker findes der kugledyner, der kan hjælpe børn med bl.a. ADHD til at finde ro, thundershirten udnytter vores viden fra mennesker og har vist god effekt på kæledyrene. Vi anbefaler, at hunden eller katten langsomt tilvænnes trøjen inden selve nytårsaften.

Homøopatisk behandling til hund og kat er en meget blid behandlingsform uden bivirkninger. De homøopatiske lægemidler bliver opløst i en smule vand og optages over mundslimhinden. For at vi kan finde det bedst egnede homøopatiske lægemiddel, skal man udfylde et skema, du kan få på Skjern Dyrehospital.

Beroligende medicin til at dæmpe angst og berolige hunden findes i mange kombinationer. I Danmark er der lovgivning omkring udlevering af medicin til kæledyr, hvilket betyder, at du skal have en tid ved dyrlægen, hvor I sammen finder den passende medicin til dit kæledyr.

Gode råd til den bedste nytårsaften for dig og dit kæledyr:

-Snak gerne med dine naboer om dit kæledyrs problem og aftal evt. bestemte tidspunkter, hvor der skydes af, eller bed dem sende en SMS, når de skal skyde af. På denne måde kan du være mere forberedt på det værste skyderi.

-Søg dyrlæge i god tid med henblik på hjælp til dit kæledyr

-Undgå bordbomber indenfor

-Motioner hunden godt, inden det værste fyrværkeri begynder. Det kan være nødvendigt at køre til et sted, hvor man ved at risikoen for fyrværkeri tidligt på dagen er lille. Husk at børn starter tidligt.

-Katten bør være indendørs og gerne have forskellige gemmesteder.

-Aktiver hunden indendørs. Mentaltræning er vigtigt, da hunden på den måde kan komme af med overskudsenergi.

-Luft IKKE hunden uden snor i dagene op til, på nytårsaftensdag og dagene efter.

-Hold alle døre og vinduer lukket, rul gardinerne for og tænd lyset, så lysglimt mindskes.

-Spil evt. stille musik, gerne CD, for at mindske lydene. Vær opmærksom på, at mange radiokanaler spiller fyrværkeri kl. 24.

-Lad ikke hunden være alene og giv den noget at beskæftige sig med, f.eks. et lækkert kødben

-Ynk ikke dit kæledyr, det vil blot bekræfte den i angsten, men du må gerne give den tryghed i form af kæl. Vis hunden, at du ikke er bange.

Veterinærsygeplejerske Helle Nørgaard, Skjern Dyrehospital
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Annonce