Annonce
Ugeposten Skjern

Hvad er galt med Pjuske?

Pjuske er en frisk samojede, der elsker af gå ture.
Samojede-tæven Pjuske tissede ikke, som hun plejede, der var nemlig over 100 sten i hendes blære.
Annonce

Klumme: Hvad er der galt med Pjuske? Dette store spørgsmål fik Pjuskes ejer til at kontakte dyrlægen i håb om, at hun kunne få svar på, hvad der var galt med hendes hund. Pjuske, en dejlig samojede hund, havde været sammen med en hanhund nogle uger forinden i håb om, at der ville komme hvalpe ud af det. Hundene havde været lidt generte, og deres ejere havde derfor ikke set en parring, men håbet om nogle små hvide pelsklumper levede stadig. Ugerne gik efter parringen, men Pjuske viste ikke de klassiske tegn på drægtighed, og hun tissede anderledes end hun plejede, hun kom derfor ind til en undersøgelse.

Røntgenbilledet viste en masse sten i Pjuskes blære.
Annonce

Dagen for undersøgelsen

Pjuske kom i god tid til sin scanning for drægtighed, og veterinærsygeplejersken i skranken spurgte lidt ind til Pjuskes lykkelige omstændigheder. Der var dog noget, sygeplejersken ikke kunne få til at hænge sammen, hvis tæven skulle være drægtig og med den adfærd hun udviste, når hun skulle tisse. Ejeren blev vist, hvordan man opsamler en urinprøve og derefter sendt ud og lufte hunden. Kort tid efter kom hun ind med en urinprøve, som også ejeren kunne se ikke havde den korrekte farve. Pjuskes urin var meget mørk og uklar, normalt er urin fra hunde let gullig og klar. Ved urinundersøgelsen var der meget blod i urinen, og der var mange små sten, da urinprøven blev undersøgt under mikroskopet. Der skal normalt ikke være nogle sten at se under mikroskopet. Da Pjuske gerne skulle være drægtig, fik hun foretaget en ultralydsscanning for at se, om der var udsigt til nogle små hvalpe. Scanningen viste desværre ingen tegn på hvalpe i Pjuske, men derimod var blæren udfyldt af fast masse i stedet for væske. Scanningen blev kombineret med en røntgenundersøgelse for at være helt sikker på, at der ikke var tale om en tumor. På røntgenbilledet kunne dyrlægen tydeligt se, at der var masser af sten i Pjuskes blære.

Annonce

Operation var nødvendigt

Stenene i Pjuskes blære var alt for store til, at hun selv kunne tisse dem ud, det var derfor nødvendigt at operere hende for at få dem fjernet. Pjuskes operation gik planmæssigt, dyrlægen og den assisterende sygeplejerske fik alle stenene ud. Med alle de små sten var der langt over 100 styk i alt. Dagen efter samlede Pjuske kræfter efter den store operation. I dag er hun lige så fræk og klar på gåture, som hun plejer at være.

En del af de mange blæresten blev sendt til USA til undersøgelse, så Pjuske nu er på en diæt, så hun ikke fremover danner sten.
Annonce

Undersøgelse af stenene

Sten og krystaller i urinen kan komme, hvis dyrets urin-pH ændres. pH’en kan ændres på grund af foderet, dyret får at spise. For at finde ud af hvad Pjuske må spise fremadrettet, blev nogle af stenene fra hendes blære sendt til undersøgelse i USA. Ud fra svaret er Pjuske blev sat på en specialdiæt, der skal holde hendes pH stabil fremadrettet og forebygge, at hun danner nye sten.

Pjuske er nu frisk igen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce