Annonce
Ugeposten Skjern

Kan mit kæledyr også få COVID-19?

Har du Covid-19 og nyst ned i din hunds pels, kan det ikke udelukkes, at den kan smitte andre. Hunden kan ikke selv få Covid-19. Privatfoto
Svaret er nej. Hunde og katte kan godt få en coronavirus, men de kan ikke få Covid-19
Annonce

Fra Dyrehospitalet: Kan mit kæledyr også få Covid-19?

Dette spørgsmål er der flere kæledyrsejere, der gerne vil have svar på i disse tider.

Det helt korte svar er, nej. På nuværende tidspunkt, er der ingen tegn på, at vores hund, kat eller andet kæledyr kan få COVID-19. Dog kan hunde og katte godt få corona. Den corona, de kan få minder ikke om vores, da symptomerne er forskellige. Læs videre og få svar på flere af dine spørgsmål vedrørende COVID-19 og corona hos kæledyr.

Forsigtighedstiltag hos dyrlægen

  • Vi anbefaler, at du booker en tid på forhånd for at reducere eventuel ventetid – og dermed minimerer vi også antallet af personer, der befinder sig i butikken samtidig.
  • Vi beder dig om at huske at bruge den håndsprit, vi har stillet frem – både når du ankommer til klinikken, og når du forlader konsultationen.
  • Kom helst alene ned på klinikken – især ind i konsultationen, hvor der er mindre plads. Vi foreslår, at resten af familien venter hjemme eller udenfor.
  • Vi hilser med nik og smil, ikke håndtryk. Bliv ikke fornærmet, hvis vi beder dig tage et skridt væk fra konsultationsbordet.
  • Betaling skal helst ske med Mobilepay eller dankort. Vi frabeder os helst kontanter.
  • Vores fantastiske personale står klar til at hjælpe dig og dit kæledyr.
    Vi er her, hvis du har brug for os!

Annonce

Corona ved hund og kat vs. COVID-19

Stort set alle dyrearter kan få corona-virus. De forskellige corona-virusser er artsspecifikke og kan derfor ikke smitte mellem forskellige dyrearter, dermed kan vi heller ikke smitte vores hund eller kat med COVID-19, som det er på nuværende tidspunkt.

Hos katte, er det typisk Felin Infektiøs Peritonitis (FIP), der skyldes et coronavirus. Denne virus findes hos katte i to forskellige former, en våd og en tør form. Den våde form giver store væskeansamlinger i kattens brysthule og bug, symptomerne vil derfor ofte være; øget bugomfang, feber og besværet vejrtrækning. Hvis der er tale om den tørre FIP, vil der ofte være nedsat appetit, vægttab, feber og senere i forløbet ses der kramper.

Coronavirus hos hunde, viser sig oftest som diarré, nedsat appetit og nedstemthed.

COVID-19 er de fleste dansker efterhånden bekendt med symptomerne, som typisk giver hovedpine, hoste, feber, åndenød og muskelsmerter m.m.

Annonce

Hvis jeg er i karantæne, kan min hund så smitte andre?

Det kan ikke udelukkes, at hvis du har nyst din hund i pelsen, kysset eller nusset den og hvis du selv har COVID-19, at den så kan overføre smitte til andre.

For med hundens pels gælder det samme, som andre genstande, vi rører ved. Den kan blive smittebærer, uden at du ved det.

Det anbefales, at hvis du er i karantæne og ikke selv har mulighed for at passe din hund, så skal det så vidt muligt være et andet medlem af husstanden, der passer den. Hvis det kun er muligt at få en udefra til at passe hunden, anbefales det, at personen bærer handsker og efterfølgende vasker/spritter hænder. Aftal desuden med hundelufteren/-passeren, hvordan hunde skal overleveres uden der er menneskelig kontakt.

Kæledyr kan godt få en corona-virus, men ikke Covid-19, som er den virus, der i øjeblikket lukker Danmark ned. Privatfoto

Hvad hvis min hund har brug for dyrlæge?

Mange dyrlæger følger forsigtighedsprincipperne. Dette gør de både for at passe på dig, men også for at passe på deres personale, så de altid kan hjælpe, hvis dyrene bliver syge.

De fleste dyrlæger har fortsat åbent, men det anbefales, at man ringer og bestiller tid og ikke møder op i venteværelset, tak. Dette skyldes blandt andet at mange dyrehospitaler og klinikker har nedsat bemanding på for at undgå smitte og for at efterleve regeringens anbefalinger. Hvis du er syg, også bare en almindelig forkølelse, eller er i karantæne, skal du sende en anden rask person afsted til dyrlæge med dit kæledyr. Nogle dyrlæger tager kun imod patienter udenfor, hvorefter de tager dyret med ind, foretager undersøgelserne og udleverer dyret udenfor igen. Andre steder tages der kun imod akut syge eller tilskadekomne dyr.

Dyrlæger og veterinærsygeplejersker sørger altid for at holde en god håndhygiejne, denne er dog skærpet på nuværende tidspunkt. Der vil ikke blive givet hånd ved ankomst, og nogle ansatte kan ske at bære masker og handsker, når du møder dem. Dette er igen ikke, fordi de er bange, men for både at passe på dig og dem selv.

Hvis du selv er i risikogruppen for at blive smittet med COVID-19, men har brug for at få dit kæledyr til dyrlæge, købe foder eller andet, ring da til din dyrlæge, som ofte kan finde en alternativ løsning for dig.

Du vil opleve over den næste tid, at der kan være forlænget ventetid og at de tider du havde booket inden COVID-19 for alvor ramte Danmark, bliver udskudt til et senere tidspunkt. Det er ikke for at genere dig, men blot for at støtte op om regeringens anbefalinger, så vi alle kan passe på hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce