Annonce
Ugeposten Skjern

Kurdiske Kim flygtede fra trusler: Nu han vil skabe mere liv og hygge i Skjern med vandpibebar

Der hvor Danmarksgade og Østergade krydser og har en lille rundkørsel, har der tidligere været mange tomme lokaler. Nu håber Kim Jumaa, at hans vandpibebar kan skabe mere liv i den ende af butiksgaden. Foto: Jørgen Kirk
Som kristen blev Kim Jumaa truet så mange gange i Syrien, at han flygtede til Danmark. Nu åbner han sin anden forretning i Skjern for at skabe mere plads til venskaber.
Annonce

SKJERN: Brunt papir. Tomme butikslokaler. Kim Jumaa savner gadeliv, for der mangler nabobutikker til hans frisør i den del af Østergade, som ligger ved rundkørslen til SuperBrugsen.

- Det er lidt, som om den del af gaden er død. De fleste folk er i den anden ende af gaden. Så jeg tænkte, at hvis jeg åbnede butikken her, ville det også skabe liv heroppe, siger Kim Jumaa.

”Her” er skråt over for frisøren. Før lå der en arabisk basar. Per 1. juni fylder Kim Jumaas vandpibebar lokalerne ud.

Jeg tror ikke, jeg vil sælge hele flasker med alkohol, men kun drinks i glas, for når folk bliver fulde, skaber det problemer. Her er det ikke et diskotek, hvor folk danser eller måske kommer op at slås, hvis de bliver for fulde. Det skal være en stille, hyggelig bar, hvor folk snakker sammen, ligesom man gør med familien.

Kim Jumaa, ejer, Kom bar' vandpibebar

Annonce

Hygge overtrumfer afkast

Kim Jumaa stammer fra den kurdiske del af Syrien og har hentet inspiration til vandpibebaren, fordi det blandt hans omgangskreds i Syrien var mere reglen end undtagelsen, at man brugte vandpiber. Baren er dog indrettet mere europæisk med store, sorte loungesofaer og sækkepuder, man kan slænge sig i. Drikkevarerne er danske som Faxe Kondi eller amerikanske som Coca-Cola.

For Kim Jumaa er det vigtigste, baren bliver et sted, hvor folk slapper af og hygger sig. For han behøver ikke tjene store penge på Skjerns nye hyggekrog.

- Når jeg kan betale min husleje, moms og skat, og jeg kan danne gode venskaber og bliver glad i hjertet af at tale med folk, så er det fint. Hvis der kommer en for at ryge vandpibe, og han ikke kan lide smagen, skifter jeg den med det samme. Jeg tænker ikke på pengene, siger Kim Jumaa.

Brætspil og kort skal bidrage til hyggen, og hvis Kim Jumaa får den alkoholbevilling, han har søgt om, skal vandpibebaren stadig være et sted, hvor samtaler og lav musik fylder rummet.

- Jeg tror ikke, jeg vil sælge hele flasker med alkohol, men kun drinks i glas, for når folk bliver fulde, skaber det problemer. Her er det ikke et diskotek, hvor folk danser eller måske kommer op at slås, hvis de bliver for fulde. Det skal være en stille, hyggelig bar, hvor folk snakker sammen, ligesom man gør med familien, siger Kim Jumaa.

Annonce

Kim flygtede fra usikker tilværelse

Den 33-årige kurder har boet i Danmark i omkring ni år og de seneste fire i Skjern, hvor han har drevet Kim’s Frisør. I sin tid flygtede Kim Jumaa, da han oplevede at blive truet, fordi han er kristen.

Kim Jumaa voksede op i en familie, hvor de ikke var specielt muslimske. Faren hældte en smule mere til den kristne side, og Kim Jumaas venner gik i kirke. Kim begyndte på det samme, og det gav efterhånden problemer. Ikke hos hans familie, men blandt muslimske syrere. Kim Jumaa oplevede, at han først blev droppet af den muslimske del af befolkningen. Så kom truslerne.

- Det skete mange gange. De sagde, at vi giver dig én dag. Hvis folk taler dårligt til mig, er jeg stærk og svarer igen, men jeg kan ikke lide problemer, siger Kim Jumaa.

Hans far var heller ikke tryg ved situationen. Faktisk frygtede han, at Kim ville blive slået ihjel, fortæller Kim Jumaa. Han flygtede derfor til Danmark.

Kim Jumaa

Født og opvokset i Syrien som en del af det kurdiske mindretal.

Ejer Kim’s Frisør og den nyåbnede ”Kom bar' vandpibebar” i Østergade i Skjern.

Kom til Danmark for 8-9 år siden. Har en søster, der bor i Svendborg. Resten af den nærmeste familie bor i Tyskland.

Har boet i Skjern i fire år.

Inden da arbejdede han som frisør hos Sarteb Faek Mahmoud Al-Jafs salon MH Salon i Ringkøbing.

I Syrien havde han tre tøjbutikker, som mest af alt solgte tøj til voksne mænd og til børn. Som hobby var han frisør og tog frisørundervisning.

Annonce

Vil udvide byens aftenmuligheder

Det nye liv med sikkerhed i Skjern glæder Kim Jumaa. Nu håber han så på at kunne udvide byens aftentilbud.

Derfor skal vandpibebaren både være et weekendtilbud til dem, der gerne vil have et hyggeligt pitstop eller vil hænge ud hele aftenen, og i hverdagene skal det give muligheder for dem, der ikke vil sidde alene hjemme, for at komme ud at hygge sig.

Hvis det lykkes, håber Kim Jumaa at få flere kunder i sin frisørsalon, fordi kunderne lærer ham at kende. Men det vigtigste er trods alt at skabe rammerne for, at venskaber spirer.

Vandpibebaren i Østergade skal både være et sted, man kan hygge sig længe eller et sted, man lige smutter forbi, mens man er i byen, mener ejer Kim Jumaa. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce