Annonce
Ugeposten Skjern

Mon der er noget, der blomstrer?

Collage af billeder fra Elly Frost Nielsens have.
Er der noget, der skal ordnes i haven?
Annonce

Klumme: Du kender det sikkert godt. Du kigger ud af vinduet, solen skinner, det er forår i haven - men koldt. Du læner dig veltilpas tilbage i stolen med avisen og morgenkaffen. Nej, det bliver heller ikke havedag i dag - men efter en times tid beslutter du dig alligevel for at iføre dig støvler, frakke og handsker. Du må lige ud at se, om der er noget, der blomstrer, om der er noget, der må ordnes…

Hjemme hos os er haven en fælles interesse, et sted, hvor vi kan gå ud den ene dag bare at pusle lidt, koble af og lade tiden gå. Den anden dag knokles der igennem med at få fjernet mos fra plænen, soigneret bede, klippet roser ned i passende højde og givet gødning. Ikke to dage er ens.

Intet er som oftest mere afstressende end at være i haven - bare lade tiden gå, mens hænderne beskæftiger sig med praktiske gøremål og tankerne flyver frit. Som nu forleden, hvor krukkerne bliver plantet til med duftende stedmoderblomster og liljer i skønne, glade farver. Fuglene synger omkring og over mig. Jeg tænker: ”Det må være en tak for alt det fuglefoder, de i vinterens løb har mæsket sig i”. Fuglefoderhuset er placeret uden for køkkenvinduet og det giver mange timers underholdning med at iagttage de utallige, fjerede gæster derude. Territorialhævdende solsorte, støjende skovspurve og farvestrålende dompapper og bogfinker. Jeg kunne nævne mange og hvilken stor fryd det er, når sjældne arter kommer forbi. Og hvilket drama, når spurvehøgen slår ned, og idyllen spoleres. OK, den er også sulten, men den var ikke populær den dag, den åd vores spætte, som de sidste par år har haft vinterophold hos os. Sådan kan det desværre gå…

Top 10 i øjeblikket

TOP 10 på eReolen fra 14.04.2020 til 28.04.2020.

 1. Søren Jessen: Liv på spil. (E-bog, netlydbog)
 2. Daniel Zimakoff: En dødssyg ven. (E-bog)
 3. Claes Johansen: Maries krig. (E-bog, netlydbog)
 4. Sanne Munk Jensen: En dag skinner solen også på en hunds røv. (E-bog)
 5. Thomas Skov: Den store mission. (E-bog, netlydbog)
 6. Lene Kaaberbøl: Skammerens datter. (E-bog, netlydbog)
 7. Audrey Carlan: Calendar Girl. (E-bog)
 8. Lucinda Riley: De syv søstre. (E-bog)
 9. Rasmus Jonstrup Hansen: Gymnasietro. (E-bog, netlydbog)
 10. Morten Münster: Bubbi – Den talende hund. (E-bog, netlydbog)

TOP 10 på Filmstriben fra 14.04.2020 til 28.04.2020.

 1. Slumdog millionaire
 2. The bookshop
 3. Fishermans friends
 4. Marshland
 5. Brokeback Mountain
 6. Amy
 7. Ronja røverdatter
 8. Otto er et næsehorn
 9. Fuglene over sundet
 10. Sin nombre
Annonce

Årets gang er forudsigeligt

Jeg kan godt lide årets gang i haven - det, at noget gentager sig, er forudsigeligt!

Glæden over at lyset kommer tilbage i det tidlige forår. Forårsarbejdet skal klares, alt mens havemøblerne hentes frem og vaskes af, ja, selvfølgelig med kaffe i kopperne og pauser undervejs.

Det hele grønnes, både træer og buske blomstrer. Magnolierne står med hundredvis af fine blomster, bøgehækken starter med at springe ud de samme steder hvert år. Pludselig er tiden nået til fast arbejde med græsslåning et par gange om ugen og kontinuerlig fjernelse af ukrudt i bedene. Senere bekymres vi over manglende væde fra oven. Roserne og andre sarte planter må vandes med dyrt vand fra hanen, men enhver hobby koster. Intet er gratis. Men pyt, det går nok. Det betyder så lidt i forhold til al den glæde, der er i haven hele sommeren for både børn og voksne.

Kaffe eller mad på terrassen sommeren igennem, i tosomhed eller med familie og venner. Det er da livskvalitet! Det ville være svært at skulle undvære vores have!

Pludselig før man ved af det er det efterår igen. Tid til hygge ved brændeovnen. Læse de bøger, man ikke fik tid til i havesæsonen, mens det hele voksede og krævede en indsats derude. Tid til at gå på biblioteket. Få inspiration i et væld af flotte, nyttige og dejlige havebøger. Der er forbavsende mange. En del findes tillige som digitale tilbud, så man kan låne dem hjemmefra og slet ikke behøver bevæge sig op af sofaen og ud af huset for at få del i herlighederne.

Sådan er der så meget…

Du finder et væld af digitale havebøger på ereolen.dk/tema/haveboeger-paa-ereolen og ellers anbe- faler jeg på det varmeste disse smukke havebøger: »Haven i Troense« af Karen Syberg og Helle Troelsen, »Hemmelige haver« af Claus Dalby og »Sådan skaber du rum i din have« af Dorthe Kvist. Du finder mine anmeldelser af bøgerne på riskbib.dk. Rigtig god fornøjelse!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce