Annonce
Ugeposten Skjern

No whisky in the jar: Rye whisky volder Stauning Whisky hovedbrud

Direktør Lasse Vesterby, ærgrer sig over, at der er problemer med ryewhiskyen, men understreger, at der arbejdes intenst på at løse udfordringerne. Arkivfoto.
Produktionsudfordringer har ramt lige det produkt, destilleriet satser på; men der arbejdes på sagen, fastslår direktør Lasse Vesterby.
Annonce

SKJERN: "There's whisky in the jar …", synger The Dubliners.

Hos Stauning Whisky vil direktør Lasse Vesterby dog gerne have mere af destilleriets signatur-whisky på tønder, end han får lige nu; produktionen af den rug-baserede rye-whisky er nemlig løbet ind i nogle udfordringer, efter at det nye destilleri blev taget i brug i oktober 2018.

- Udfordringen lige nu er, at fordi vi jo har fastholdt at destillere på den gammeldags måde med direkte ild, så har vi de problemer man også havde i gamle dage i Skotland - at det brænder på, siger Lasse Vesterby.

- Når vi så laver rye whisky, der jo er baseret på rug, så gør vi kun den risiko endnu større end man stod over for i Skotland i gamle dage, da de jo kun brugte byg. At denne udfordring i det nye destilleri så er større end i det gamle, er der formentlig mange årsager til. Og det er det vi arbejder på at blive klogere på. Mere intense flammer under pot stills. Større gæringstanke. En anden filtrering efter mæskning, siger Lasse Vesterby, og tilføjer:

- Der er mange spændende ting at tage fat på og blive klogere på!

Annonce

Testproduktioner

- Det gør altså, at vi overordnet set har udfordringer med at lave vores rye whisky. Men vi lægger selvfølgelig ikke noget på lager, der ikke har den ønskede kvalitet. Hvis der er påbrænding, kasseres det, fastslår han.

Og destilleriet står selvfølgelig ikke stille af den grund.

- Lige nu kører vi testproduktioner en gang om ugen ved siden af den løbende maltwhisky-produktion for at blive klogere og for at finde frem til de rigtige løsninger, så vi får en optimal produktion. Vi klør på, vel vidende at det godt kan tage sin tid, før vi rammer den helt rigtige rye, fastslår Lasse Vesterby.

- Lige nu er det som sagt maltwhiskyen, vi laver. Vi har også fremrykket klargøringen til at kunne lave den røgede whisky, da vi selvfølgelig gerne vil have den på lager. Men det er altså ikke alle de andre typer, vi producerer på fuldt tryk; også her har der været ting, der skulle justeres hen ad vejen, siger Lasse Vesterby.

- Og det slutter næppe med et første, tilføjer han.

Annonce

10 års udfordring

- Vi spøger selv lidt med, at vi har 10 års optimering og forbedringer foran os, som vi selvfølgelig kommer til at arbejde med, når vi har fået løst de udfordringer, der ligge lige foran os, som for eksempel påbrænding af rye. Så vi er ikke bange for at komme til at kede os …

Der går flere år, før folkene bag Stauning Whisky finder ud af, om den whisky, de fremstiller i det nye destilleri er præcis lige så god, som det, de producerede i det gamle; den skal jo have tid til at lagre.

Men Lasse Vesterby er optimist.

- Vi producerer, og der bliver lagt whisky på lager. Der er bare nogle ting, der tager lidt længere tid, end vi havde regnet med, siger han.

- Generelt kan jeg dog sige, at kvaliteten og smagen af den whisky vi har lagt på lager, er vi faktisk ret glade for - det smager rigtig godt. Også vores maltwhisky har en rigtig god smag, som vi er meget tilfredse med. Så det er som sådan ikke kvaliteten og smagen af den whisky, der kommer ud, vi har problemer med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce