Annonce
Ugeposten Skjern

Ny mandeklub: Mikkel slår endnu et slag for mænd med udfordringer

Fysioterapeut Charlotte Nordestgaard Pedersen træner med nogle af mændene i Projekt Plus. Det er Søren Rinhack Winther til venstre. Foto Mikkel Lund
Mikkel Lund har i knap tre år stået i spidsen for Projekt Plus, der støtter mænd med angst og/eller depression på vejen mod job eller uddannelse. Nu sætter han gang i Ringkøbing-Skjern Kommunes nyeste projekt - en mandeklub for alle mænd, der savner et netværk.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Efter udsendelse til Kosovo og Afghanistan kunne Mikkel Lund godt have fortsat med en officersuddannelse fra Kasernen i Holstebro.

Men han valgte i stedet at læse Idræt & Psykologi på Aarhus Universitet. Det har han ikke fortrudt, for en militær karriere er svær at forene med et familieliv med to små børn, og så gav uddannelsen i Aarhus mulighed for at han fandt drømmejobbet som projektleder for Projekt Plus i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Og nu også for Mandeklubben Vest.

Mikkel Lund beskriver sig selv som vedholdende. Det er en af de egenskaber, han bruger i arbejdet med mændene i Projekt Plus. Projekt Plus er et tilbud indenfor Beskæftigelse kun for mænd i alderen 18 til 60, og adgangsbilletten er, at kandidaterne, som mændene kaldes, har angst og/eller depression, samt sidst, men ikke mindst, at de skal være motiveret for at komme videre.

- I begyndelsen er vi det vikarierende håb for kandidaterne. Og vi har typisk maks. en time til at overbevise dem om, at vi tror på dem, og at vi kan rykke sammen. Det er deres motivation og deres drømme, der er udgangspunktet, siger Mikkel Lund.

Annonce

Stress er mere spiseligt

- Kandidaterne har som udgangspunkt, angst og/eller depression, men det overlapper typisk med stress, derfor har vi en psykolog med ind over projektet, der screener alle kandidater. "Stress" er måske også et mere spiseligt ord for nogle mænd. I min verden betyder det ikke så meget om det er den ene eller det anden psykiske sygdom, og vi har ingen tabuer her. Vi kan tale om alt, siger Mikkel Lund.

Kandidaterne i Projekt Plus får en lang række værktøjer til at mestre deres udfordringer med. Noget at det vigtigste er, at man kan se et formål og mening, med det man laver, siger projektleder Mikkel Lund. Foto: Kaj Poulsgaard

- Mange har typisk noget med fra barndommen, der gør det svært for dem at ændre tingene. Mange er svært overvægtige og har diabetes, og andre har ADHD. Det kræver typisk en længere periode at finde ind til kernen og finde ud af, hvordan vi hjælper bedst muligt, siger Mikkel Lund.

- Jeg synes, at der er vigtigt, at vi får udbredt kendskabet til, at mænd også kan have psykiske udfordringer. Det er der ikke noget galt i. Forskellen ligger i, hvordan vi tackler udfordringerne, siger Mikkel Lund.

Annonce

Den A.P. Møllerske Støttefond

At projektet overhovedet kom i gang, skyldes den A. P. Møllerske Støttefond, der sagde ja til en ansøgning fra Ringkøbing-Skjern Kommune, men samtidig gerne ville have at kommunen var mere ambitiøse end det oprindelige udgangspunkt:

For eksempel, at projektet skulle køre i mindst fire år - i stedet for to - og, at kommunen skulle videreføre det, hvis det blev en succes, at der skulle mindst 100 kandidater gennem projektet, at det skulle evalueres løbende af en ekstern partner, samt sidst men ikke lettest, at mindst 33 procent af kandidaterne efterfølgende skulle være i job eller uddannelse.

Annonce

En kæmpe succes

- At få 33 procent af kandidaterne i den målgruppe i arbejde eller uddannelse er et ret ambitiøst mål. Men lige nu ligger vi faktisk over 50 procent. Det synes jeg er fantastisk, og jeg drømmer om, at vi både når over de 100 kandidater, og holder fast i de 50 procent, når projektet skal evalueres efter de fire år, siger Mikkel Lund.

Mange af mændene i Projekt Plus er ikke vild med klasseværelser, men mange af dem har tilsvarende ikke noget imod at bruge deres krop. Men uanset hvilke styrker og svagheder de enkelte kandidater har, så slår Mikkel Lund og hans team gerne et slag sammen med mændende i projektet , og det har de stor succes med. Foto: Kaj Poulsgaard

Mikkel Lund er helt på det rene med, at de bevilgende myndigheder er mest vilde med de ting, der kan vejes og måles ret konkret, men han har insisteret på, at der også skal måles på nogle af de mere "bløde værdier", for eksempel, om kandidaterne opnår en forbedring af deres psykiske symptomer.

- Her ligger vi nu på, at over 75 procent oplever en forbedring af deres psykiske symptomer. Det er et ret flot tal. Vi kunne have spurgt "Om kandidaterne var tilfredse med projektet?", og så være landet på 90-100 procent. Men det er mere relevant at spørge ind til deres psykiske tilstand. Hvis vi får folk i job, men de stadig har det af helvede til, så er vi ikke i mål, siger Mikkel Lund.

Annonce

Plads, ro og motivation

Hvad er det, der virker?

- Det vil den endelige evaluering vise. Jeg tror, at det er en kombination af, at vi finder ind til kandidaternes motivation og deres drømme, og at vi giver dem plads og ro til arbejdet. Samt, at vi tilbyder flere veje. Hvis kandidaten ikke er klar til uddannelse eller job, så gør vi noget andet. Det er ikke altid gjort med at komme i arbejde, og vi tilbyder derfor også hjælp og sparring til kandidaterne efter de er kommet i job eller uddannelse. Det er dog godt at blive ved med at bevæge sig fremad, og vi har for eksempel også en rigtig dygtig psykolog tilknyttet, der kan hjælpe med at få løst op for nogle problemstillinger, der ikke kan løses med de andre værktøjer vi tilbyder.

Annonce

Stor opbakning

Projekt Plus begyndte som et enkeltmandsprojekt, men i takt med at succesen blev synlig og der kom flere kandidater i projektet, har Mikkel fået lov at trække på lidt flere ressourcer.

- Både ledelsen i Ringkøbing-Skjern Kommune og den A. P. Møllerske Støttefond har været meget lydhøre overfor konstruktive forslag, som kan skabe mere værdi indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Jeg fik for eksempel verdens bedste makker i form af Rikke Præsius. Vi har to vidt forskellige baggrunde, men vi spiller hinanden gode, og hun er guld værd for både mig og projektet.

Mikkel Lund roser også det lokale erhvervsliv for at spille aktivt med, og for at give kandidaterne chancer på det lokale arbejdsmarked.

- Når det private erhvervsliv viser, at de vil det her, og kandidaterne selv er med på det, så lykkedes det. De lokale kræfter kan virkeligt løfte noget. Og det er den slags succeshistorier, der gør, at man giver alt hvad man kan i mit job, siger Mikkel Lund med et stort smil.

Annonce

Skønne beskeder

Mikkel Lund får meget ofte skønne beskeder på facebook eller sms'er, når noget er gået godt for en kandidat. Alle staver ikke lige godt, men budskabet er tydeligt; Mikkel og hans team gør en forskel.

Og teamet har stor respekt for, at folk kan noget forskelligt og har forskellige styrkesider.

- I militæret arbejdede jeg sammen med en masse håndværkere. De kunne stå tidligt op, de kunne arbejde og de kunne få noget fra hånden - uden brok. Det har jeg dyb respekt for, og det samme gælder for vores kandidater. De kan også noget, og de vil gerne give, det de kan. Så er det vores opgave at skabe de bedste muligheder for at det kommer til ske, siger Mikkel Lund.

Mikkel er i øvrigt også uddannet mindfulness-instruktør. Den viden bliver brugt i projektet.

- Mindfulness kommer i mange former - ikke kun fra lotusstillingen. Man kan gå ture, løbe en tur, cykle en tur, eller slå på en boksebold. Nogle kan bedst navigere i tankernes kaos, ved at gøre noget - og gerne nogle ting, der ikke lugter alt for meget af jobcenter, klasselokaler og undervisning, siger Mikkel Lund.


Nogle kan bedst navigere i tankernes kaos, ved at gøre noget - og gerne nogle ting, der ikke lugter alt for meget af jobcenter, klasselokaler og undervisning.

Mikkel Lund


Mikkel Lund og Projekt Plus

Mikkel Lund er 33 år. Han bor i Kolding med sin hustru, Marie, der er læge. Parret har to små børn.

Mikkel Lund har været fem år i militæret. Han er overkonstabel af 1. grad, og har været udsendt til både Kosovo og Afghanistan. 

Efter militæret har Mikkel Lund læst Idræt & Psykolog på Aarhus Universitet.

Stillingen som projektleder på Projekt Plus i Ringkøbing-Skjern Kommune er nærmest som skræddersyet til Mikkel Lunds kompetencer, erfaringer og uddannelse. Han har også arbejdet for Løkkefonden, og er mentor i et lokalt projekt, der hvor han bor. Mikkel Lund brænder kort og godt for at hjælpe mennesker, der er udfordret på den ene eller anden måde.

Projekt Plus er opdelt i tre faste dele:

Samtaler med psykolog med fokus på mestring og læring om egne udfordringer.

Natur & Bevægelse med fokus på fællesskabet, at finde ro i sig selv og udvikling af personlige og sociale styrker.

Træning: Individuel tilrettelagt træning med fokus på at opbygge styrke, udholdenhed og forbygge skader.

Læs om Projekt Plus på rksk.dk/plus - Mandeklubben Vest kan findes på Facebook.

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Ugeposten Skjern

Raku, malerier og træ

Annonce