Annonce
Ugeposten Skjern

Nyt kafferisteri spørger til kundernes favorit-smag: Sylvia og Stefan vil dele deres kaffekærlighed med vestjyderne

Sylvia Jasinski og Stefan Jaensch har netop sendt de første poser kaffe ud til kunderne. Fjord Risteriet er på hobbybasis indtil videre. Foto: Christian Baadsgaard
Tysk par har åbnet et nyt kafferisteri i Fødevarepark Skjern Enge i Borris. Bag hver en kaffeblanding ligger et dedikeret arbejde, for det handler om præcision, når man skal ramme den rigtige kaffesmag.
Annonce

SKJERN-BORRIS: - Jysk håndværk. Tysk grundighed!

Stefan Jaensch smiler, for der er noget om snakken. Man kan ikke sige andet, end der er grundighed her i den gamle kantine i de bygninger på Feldsingvej ved Borris, der engang husede Gåsdal Bygningsindustri. Nu er det blevet til Fødevarepark Skjern Enge, og her har Stefan Jaensch sammen med sin kone Sylvia Jasinski netop åbnet Fjord Risteriet.

For parret, der stammer fra en lille by mellem Dresden og Leipzig i Tyskland vil dele deres glæde ved god kaffe med vestjyderne. Rejser rundt i verden, hvor de har nydt at gå ind på caféer og snakke med baristaer, har bragt dem vidt omkring i kaffens univers, og efterhånden har de fået så meget inspiration, at nu skulle det være for parret, der bor og arbejder i Skjern. Med respekt for råvarerne vil de levere en unik kaffe til både private og erhverv, direkte fra eget risteri.

I første omgang er det på hobbybasis, men for få uger siden landede den første sending ude hos forhandlerne, og køber folk i Skjern kaffe fra Fjord Risteriet, så bliver det bragt gratis ud. Risteriet har netop leveret en ny blanding til Pakhuset, og hvis restauranter vil have helt deres egen hemmelige kaffesmag, kan de nu få det.

- Det giver jo en helt særlig oplevelse, hvis man har spist på en restaurant, og så får en særlig god kaffe bagefter, fortæller Sylvia Jasinski, der er ergoterapeut og har klinik i Innovest.

Annonce

Kompliceret kaffe

En kasse med nyristede bønder kommer på bordet, og da den bliver åbnet, kommer en salig duft ud. Aromaen er at sammenligne med en gammeldags købmandsbutik, der lige har malet kaffe på møllen, og duften er noget helt specielt. I kassen ligger der udfyldte sedler, for nok bliver der kun ristet tre kilo kaffe ad gangen, men det handler om at ramme lige præcis det rigtige øjeblik i risteren for at ramme den rigtige smag, og det er ikke så ligetil. Stefan Jaenschs baggrund som elektroingeniør hos Conset fornægter sig ikke, og på væggen hænger nøjagtige smagskurver over hver bønnetype ved givne temperaturer, som han har udarbejdet efter forsøg.

Fjord Risteriet producerer tre kilo kaffe pr. omgang. Kaffens aroma er noget helt særligt, når den er afkølet efter at have været igennem risteriet. Det er en duft, som Sylvia Jasinski og Stefan Jaensch ikke kan få nok af. Foto: Christian Baadsgaard

Risteriets kaffebønner er købt direkte hos en importør i Hamburg, der betaler kooperativerne højere priser, end de ellers kan få, og på legeret er der eksempelvis grønne råbønner fra Burundi, der kun leverer 15.000 sække om året. Hver bønne har sin egen karakteristik, alt efter hvilken art det er, og hvor den er groet. På poserne står da også højdemeter over havets overflade, og hovedreglen er, at jo højere en bønne er groet, jo mere kompleks er den i smag - men omvendt er den også mere kompliceret at ramme en smag i. Her gælder temperaturer og tid, og der skal man prøve sig frem. Men her slutter det ikke. For ude ved forbrugerne er det ikke lige meget om kaffen er formalet til filter, eller om den kommer i en espressomaskine. Det kan give vidt forskellige smagsoplevelser.

Parret får de rå kaffebønner leveret fra en importør i Hamburg. Blandt andet har de bønner fra Burundi, der kun producerer 15.000 sække kaffe om året. Foto: Christian Baadsgaard

Derfor vil Sylvia Jasinski og Stefan Jaensch også gerne vide noget om deres kunders præferencer, og derigennem finde frem til den helt rette kaffe. Indtil videre er der fem produkter på hylden, og en webshop er på vej.

- Det skal handle om kvalitet og ikke masseproduktion, siger Stefan Jaensch.

Hver type bønne er unik. Udover arten er det også dens ristningsgrad og til sidst hvordan den er blevet brygget, der afgør smagen på en kop kaffe. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Ugeposten Skjern

Send et billede af din snemand

Annonce