Annonce
Ugeposten Skjern

Selvom julen er anderledes i år – så skal vi stadig hygge om vores kæledyr

Mange vil gerne forkæle kæledyrene i julen, men det er ikke godt med julemad. Julemad er fed mad, som ikke er godt for kæledyrene. Arkivfoto: Vibeke Toft
Veterinærsygeplejerske Helle Nørgaard Mouridsen fra Skjern Dyrehospital fortæller, hvordan kæledyr kan forkæles i julen uden at det går ud over helbredet.
Annonce

Fra dyrehospitalet: Julehygge forbinder vi ofte med lækker mad og konfekt i store mængder. Men hygge kan også bestå af andre sjove aktiviteter med dit kæledyr. Siden marts, hvor corona for alvor fik sit indtræden i Danmark, har det ikke kun været sort og trist det hele. Mange familier har fået tilføjet et ekstra familiemedlem, en hund, en kat, en kanin eller et helt fjerde dyr. Dyrene har i denne lidt ensomme periode givet en masse kærlighed i disse familier.

Annonce

Kæledyret skal da også mærke, at det er jul

Det vil vi ikke modsige, for det er jo helt korrekt! Men der er mange måder at lade kæledyret mærke den ekstra hygge på.

Omkring højtiderne og især jul bliver mange af vores kæledyr syge, fordi vi gerne vil forkæle dem lidt ekstra. Vi, som dyrlæger og veterinærsygeplejersker, kan sagtens forstå jer, men vores kæledyr kommer desværre ofte til at lide lidt under vores kærlighed til dem.

Hvis man vil gøre noget ekstra godt for sit kæledyr, vil det bedste være at gå en god lang tur med hunden, købe et nyt stykke legetøj til katten eller give kaninen en god æblegren at gnave i. Der skal selvfølgelig også være plads til godbidder - sørg for at vælge gode godbidder, der er beregnet til kæledyr og giv ikke for mange.

For meget godhed kan ende med et besøg i dyrlægevagten, hvilket både du og dit kæledyr sikkert gerne vil være foruden.

Annonce

Hvad sker der, hvis hunden er kommet til at spise flæskestegen?

Et fedtrigt måltid kan i sidste ende koste Fido livet. Akut betændelse i bugspytkirtlen er en af de meget alvorlige sygdomme, der kan opstå efter et fedtrigt måltid. Tilstanden er meget smertefuld og kræver omgående dyrlægehjælp, hvis Fido skal have en chance for at komme sig. Symptomerne er ofte opkast og diarré, smerter, nedsat appetit og feber. Har din hund i forvejen lidt ekstra corona-kilo på sidebenene og samtidig er lidt oppe i alderen, har den øget risiko for at få akut betændelse i bugspytkirtlen.

Annonce

Er der andre farer, der lurer i juletiden?

Forgiftning hos både hund og kat er en anden alvorlig lidelse. Hvis dit kæledyr f.eks. kommer til at spise mørk chokolade, misteltenen, gavebånd, eller andet der ikke var meningen, bør du ringe til din dyrlæge omgående. Dyrlægen kan i telefonen i mange tilfælde vurdere, om det er nødvendigt at se hunden, eller fortælle dig, hvad du skal holde øje med.

Annonce

Gode råd til at komme godt igennem julen uden sygdom

For at nedbringe risikoen for at dit kæledyr bliver syg i julen, hvor mange dyreklinikker er lukket, og det derfor vil kræve et vagtbesøg på dyrehospitalet, er der her samlet nogle gode råd:

·Giv dit kæledyr sit vanlige foder.

·Hvis du gerne vil forkæle lidt ekstra, kan man i stedet vælge at gå en tur, købe noget nyt legetøj eller bruge egnede godbidder.

·Stress hos kæledyret på grund af mange ændrede hverdagsrutiner i juledagene, kan øge risikoen for dårlig mave. Der findes mange gode kosttilskud, der kan nedsætte stressniveauet – spørg din dyrlæge, hvad de anbefaler.

·Sørg for at konfekt, mistelten, julestjerner og andre giftige madvarer og planter er uden for kæledyrets rækkevidde.

·Er dit kæledyr kommet til at spise noget, og er du i tvivl om det kan tåle det, så ring hurtigst muligt til din dyrlæge.

·Det er en god idé at have investeret i en god skånekost og evt. nogle produkter til at afhjælpe dårlig mave, hvis der opstår noget i juledagene. Dette kan købes ved de fleste dyrlæger.

·Har du brug for hjælp uden for din vanlige dyrlæges åbningstider, henviser dyrlægen ofte til en vagthavende dyrlæge, så du altid kan få hjælp, når du har brug for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Ugeposten Skjern

Send et billede af din snemand

Annonce