Annonce
Hjemmepasning

Alle andre end mig kan få penge for at passe ham - Det giver jo ingen mening

Regitze Bryld med sin søn, som hun hjemmepasser. Foto. Chili Djurhuus
På nettet kører en underskriftsindsamling, der har til formål at råbe politikerne op, så tilskuddet til pasning af eget barn genetableres. VanløseLIV har mødt hjemmepasser Regitze Bryld i Grøndalsparken.

I Grøndalsparken sidder fire kvinder. Fælles for dem er, at de hjemmepasser.

Tre af dem bor i Københavns kommune og den sidste bor på Frederiksberg. Umiddelbart er der ikke forskel på dem bortset fra, at kvinden fra Frederiksberg får tilskud til hjemmepasning og dem der bor i København ikke får.

En af dem fra København, er Regitze Bryld. Hun har en søn på omkring et år, som hun hjemmepasser.  Regitze Bryld hjemmepasser, fordi hun ligesom børnepsykiateren Gideon Zlotnik, ikke mener, at man bør sende børn i pasning udenfor hjemmet, når de er under 2 år. Hun henviser desuden til TV2-dokumentaren, 'Daginstitutioner Bag Facaden' der dokumenterede kritisabel pædagogisk kvalitet i en del Københavnske daginstitutioner.

Annonce

Hun og 459 har, i skrivende stund, skrevet under på en underskriftsindsamling, der har til formål at gøre politikerne i Københavns Kommune opmærksomme på, at hun og andre forældre burde få tilskud til hjemmepasning af eget barn.

Ifølge Dagtilbudlovens § 86 har Københavns Kommune mulighed for at tilbyde forældre med småbørn tilskud til pasning af eget barn. Men det Københavns Kommunen fravalgte kommunen i 2015.

Pengene bør følge barnet

Hvorfor hjemmepasser du?

- Jeg synes, han (Regitze Brylds søn, red) er for lille, og jeg vil gerne give ham en tryghed og ro til at udvikle sig i det tempo, han har behov for. Derudover vil jeg følge hans udviklingstrin. Og så er der hamsterhjulet - det har jeg ikke lyst til at være en del af.

Hamsterhjul?

- At skulle aflevere ham tidligt om morgenen og hente ham sent. Det er ikke derfor, jeg har fået børn. Jeg har fået min søn for at være sammen med ham. Det er ikke for at shame andre, men sådan er det for mig. Det er et aktivt valg fra min side.


Hvorfor tager politikerne ikke den næste generation alvorligt. Bare fordi vi har gjort det sådan her i 30 år, er det ikke nødvendigvis den rigtige måde at gøre det på

Regitze Bryld


Hvorfor mener du, at du skal have penge for at passe dit eget barn?

- Jeg mener, at man bør kunne få tilskud uanset, hvor i landet man bor. Pengene bør følge barnet. Det giver jo ikke mening, at alle andre kan gå hjemme og passe min søn og få tilskud, men at jeg ikke kan.

Hvorfor ikke det?

- Det er mig, der er hans primære omsorgsperson, og derfor bør han have mulighed for at være sammen med mig, hvis jeg vælger det, svarer Regitze Bryld og fortsætter:

- Derudover er der ventelister i Københavns Kommune. Jeg tænker, at jeg sparer kommunen for penge.

Annonce

Passer uden tilskud

- Hvad gør du, når du nu ikke får tilskud?

- Vi vælger at bo i vores lille lejlighed for at kunne give vores søn den barndom, vi mener han bør have. Vi overvejede at flytte i hus, men har prioriteret det fra, da vi, med én indkomst, ikke har råd til at flytte i hus.

Tilskuddet til pasning af eget barn er forskelligt fra kommune til kommune

Tilskuddet fra kommune til kommune kan variere med op til 63.276 kroner årligt.

I Roskilde kommune kan du få op til 35.004 kroner, i Gentofte kan du få 98.280 kroner, og på Frederiksberg 92.037 kroner.

Ifølge Dagtilbudsloven er det op til kommunalbestyrelsen (Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, red.) at beslutte om forældre skal have mulighed for at få tilskud til hjemmepasning. Er der noget, du vil sige til politikerne?

- Hvorfor tager politikerne ikke den næste generation alvorligt. Bare fordi vi har gjort det sådan her i 30 år, er det ikke nødvendigvis den rigtige måde at gøre det på. Det giver ingen mening, at den primære omsorgsperson ikke må tage penge for at passe barnet, når alle andre må, svarer Regitze Bryld.

Annonce

Hjemmepasning vil koste op til 10 millioner

VanløseLIV har forelagt en repræsentant for hvert parti i Borgerrepræsentationen Regitzes ønske om tilskud til pasning af eget barn i Københavns Kommune. Ud af de ti partier har fem svaret tilbage på vores henvendelse.

Tre medlemmer, Jens-Kristian Lütken (V), medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Klaus Mygind (SF), medlem Børne- og Ungdomsudvalget samt Børne- og Ungdomsborgmester, Jesper Christensen er imod.

Imens Henrik Svendsen fra Dansk Folkeparti og Helle Bonnesen (K) er positive.

I en mail svarer Jesper Christensen:

- Det giver mening for mig, at vi bruger pengene på tiltag, der hjælper forældrene med at få hverdagen til at hænge sammen, når de, efter endt barsel, skal tilbage på arbejde. Og ikke på at betale folk for at passe deres eget barn. Hvis forældre vælger at stå uden for arbejdsmarkedet i en periode, må det være for egen regning, slår Jesper Christensen og uddyber:

- Da vi afskaffede den (ordningen om tilskud til pasning af eget barn, red) i 2015, vurderede forvaltningen, at det gav en årlig besparelse på 10 millioner kroner. Det skyldes især, at en stor del af disse forældre alligevel vælger at passe barnet hjemme, uanset om de får tilskud eller ej. Derudover er der også udgifter til administration af og tilsyn med ordningen.

Annonce

Frederiksberg giver tilskud

Modsat Københavns Kommune, får man tilskud til hjemmepasning i Frederiksberg Kommune. VanløseLIV har talt med formand for børneudvalget i Frederiksberg Kommune, Laura Lindahl, (I).

- Det handler om at give et mangfoldigt tilbud. Børn er forskellige. Nogle fungerer i små og store institutioner, og andre har bedst af at være hjemme, siger hun.


Jeg kan ikke se det logiske i, at det er pengepungen der skal afgøre, om man har mulighed for at hjemmepasse. Det bliver jo så dem med luft i økonomien, der kan hjemmepasse, og dem der ikke har så mange penge, der må prioritere det fra. Det synes jeg i den grad ikke er fair

Laura Lindahl (I), Formand for Børneudvalget i Frederiksberg Kommune


Børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S) udtaler, at han ikke mener, at Københavns Kommunen skal betale for, at forældrene går hjemme. Hvorfor giver det ikke mening for en liberal politiker som dig?

- Det er folks egne penge, i og med at de jo har betalt skat. Derfor mener jeg, at de skal mulighed for at bruge pengene som de har lyst til, hvad enten de benytter kommunen tilbud om institution eller muligheden for er at passe hjemme, svarar Laura Lindahl og fortsætter:

- Derudover kan jeg kan ikke se det logiske i, at det er pengepungen der skal afgøre, om man har mulighed for at hjemmepasse. Det bliver jo så dem med luft i økonomien, der kan hjemmepasse, og dem der ikke har så mange penge, der må prioritere det fra. Det synes jeg i den grad ikke er fair, siger Laura Lindahl og fortsætter:

- Vi ved, at mange forældre er stressede. Hvorfor ikke give dem muligheden for at trække stikket og få ro på. Og det er et år ud af et helt liv. Det må vi kunne tilbyde som samfund, siger Laura Lindahl afsluttende.

Fakta om hjemmepasning.

  • Det er op til kommunerne selv, om forældre skal have tilskud til at passe deres egne børn hjemme.
  • Der kan gives tilskud i op til et år og maksimalt til tre børn per husstand.
  • Kommunernes tilskud må maksimalt udgøre 85 procent af den udgift, kommunen ville have til en plads til barnet i et dagtilbud.
  • For at modtage tilskud skal forældrene have opholdt sig i landet i mindst syv ud af de otte seneste år og forældrene skal kunne tale så godt dansk, at de kan lære barnet det.

  • Forældren må ikke være på offentlig forsørgelse.

Liste over kommuner der yder tilskud til hjemmepasning

Assens Dragør
Egedal Esbjerg
Fanø Fredericia
Frederiksberg Frederikshavn
Frederikssund Faaborg-Midtfyn
Greve Haderslev
Helsingør Hillerød
Holstebro Jammerbugt
Kalundborg Køge
Lejre Middelfart
Morsø Nyborg
Odense Randers
Ringkøbing-Skjern Ringsted
Roskilde Rudersdal
Silkeborg Skive
Slagelse Sorø
Svendborg Vallensbæk
Varde Vejen

Annonce

Mest læste

Annonce
Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Alarm112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Vild have på Jyllingevej udvalgt blandt 1500 haver i Danmark

Alarm112

Mand stukket i halsen med kniv ved pizzeria

Klima

Biolog: Skarven er en gevinst for Damhussøen

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Mest læste

Alarm112

Tiltale: 60-årig stedfar forgreb sig på 15-årig pige ved at narre hende

Seneste nyt

Byudvikling

Fra to til seks timers parkeringsforbud på Buskager: Folk er begyndt at parkere på Damstien

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Pers Grønne Hjørne

Pers grønne hjørne: Kun fantasien sætter grænsen i din have

Byliv

Pinseevent: Gratis blomsterfrø på fredag

Byudvikling

Nyt affaldssystem besværliggør parkering på Buskager: Det ligner en konstruktionsfejl

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Navne

Vanløse-professor får pris for sin indsats under corona-pandemien

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Månedens Buket

Månedens Buket: Det har altid været mig, der har stået for overraskelser

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Trafik

Far til skolebarn: Hellerne ved Herlufsholmvej giver falsk tryghed

Spørg redaktionen

Vanløse får 40 nye bænke

#72timer

Sarah er frivillig hjemløs i tre dage: Jeg skal finde et sted at gemme mig om natten

Corona

Snoopy Bodega afviser gæster, der er fritaget for mundbind og visir: Vi vil ikke risikere at blive lukket ned igen

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Annonce