Annonce
Vanløse

Racisme i metroen: Jeg vil ikke sidde ved siden af sådan en som dig

Siger du fra, hvis du oplever at folk udsættes for racism? Eller har du oplevet noget lignende på egen krop og sind ? -Foto. Martin Sørensen.
Amir har oplevet racisme hele sit liv, og en mandag eftermiddag i metroen var ikke en undtagelse. VanløseLIV har talt med Amir om racisme.
Annonce

- Hver gang jeg bliver udsat for racisme, ved jeg ved godt, at jeg burde sige fra og reagere, men jeg bliver altid handlingslammet.

Ordene kommer fra Amir der mandag 13 juli på vej hjem fra arbejde blev udsat racisme, i metroen, som han hver tager fra Flintholm Station.

- Jeg går hen til en ledig plads og spørger venligt en kvinde, om jeg må på sidde ved siden af hende. Svaret fra kvinden er: 'Jeg vil ikke sidde ved siden af sådan nogle som dig,' fortæller Amir.

Racisme i Vanløse. Foto. Screenshot fra Amir kones Facebook opslag.

Amir sætter sig, som DSB anbefaler, ved siden af kvinden, med ansigtet i samme retning.  Kvinden rejser sig og sætter sig et andet sted. Han fortæller VanløseLIV, at han lige indtil kvinden står af metroen, overvejer at gå hen til hende og konfrontere hende med hendes opførsel. Men han ved også, af erfaring, at fortællingen hurtig kan blive en anden, hvis han rejser sig og går hen til hende. Alene fordi han er mørk. Hans oplevelse får hans kone til at lave et opslag på Facebook.

- Jeg ved godt, at det er mit eget ansvar at sige fra overfor racisme, men jeg bliver handlingslammet. Måske også fordi ingen andre reagerer, når det sker, siger Amir.

Annonce

Du har nok stjålet din studenterhue

Det er ikke første gang, Amir oplever racisme. Den gang han husker bedst var, da han blev student.

- Jeg var lige blevet student, og der var gratis adgang i hele byen (København, red). Jeg blev afvist alle steder, selvom jeg havde studenterhue på. Jeg gjorde dørmændene opmærksom på, at jeg havde studenterhue på. Men de mente, at jeg nok havde stjålet den.

Ligesom i metroen oplevede Amir ikke, at folk støttede ham, da han blev udsat racismen.


Hver gang jeg gør noget godt, jeg dansk. Og hvis det går af helvede til så er det på grund af min etniske baggrund.

Amir, hans fulde navn er redaktionen bekendt.


- Da jeg insisterede på at blive i køen og ringe til politiet, sagde folk at jeg skulle gå ud af køen, så de kunne komme ind og more sig.

Annonce

Er dansker i London

Episoden fra da Amir blev student, betød at han, aldrig kom til sin første forelæsning på Panum (medicinstudiet, red), hvor han var optaget. Han flyttede i stedet til London for at komme væk fra racismen.

Det eneste sted, Amir oplever ikke at blive set på som dansker, er i Danmark, og det gør ham ked af det.

- Jeg er født i Danmark og opvokset med Bamse og Kylling. Men folk kommenterer hele tiden på, at jeg klarer mig godt, udelukkende på baggrund af min egyptiske etnicitet, fortæller Amir og forklarer, at da han boede i London var der ingen der satte spørgsmålstegn ved, at han var dansker.

I Amirs kones Facebook opslag er der flere der mener, at kvindens reaktion var grund af corona, og at Amir, uanset kvindens intention, ikke skal lade sig påvirke af det.

Her er en af de beskeder der håber at Amir ikke tager kvindens racisme ind, og samtidig bliver der undskyldt for kvindens opførsel ved at forklare hvorfor hun måske har gjort det. Men for Amir er det svært, og hver eneste gang han udsættes for racisme, sætter det ar i ham.

- Der er mange der siger, at jeg ikke skal ikke tage mig af det. At det bare var en sur kvinde. Men den sure kvinde - og mand -  findes over alt, og det er det folk ikke kan forstå, hvis de ikke har oplevet racisme på egen krop. Folk siger ofte, at jeg bare skal ignorere, når jeg udsættes for racisme, og det er sjældent at folk omkring reagerer, måske de også bare ignorerer det, som de forventer jeg gør.

Nogle af kommentarerne mente, at det var på grund af corona at kvinde rejste sig. Men Amir fulgte DSBs anbefalinger om at sidde ved siden af kvinden og i samme ansigtsretning. Desuden nævner kvinden ikke afstand eller corona. Hun siger, at hun ikke vil sidde ved siden af 'sådan en som ham' (fordi hans hud er brun, red.) Foto. Screenshot fra Facebook tråden til Amirs kones opslag.


Den sure kvinde - og mand - findes over alt, og det er det folk ikke kan forstå, hvis de ikke har oplevet racisme på egen krop

Amir, hans fulde navn er redaktionen bekendt.


- Min kone har været her i tre år, stammer fra Tyskland og taler primært engelsk. Hun oplever ingen racisme. Jeg er født og opvokset her, jeg taler dansk, og jeg oplever racisme. Og racisme giver varige ar, fortæller Amir og fortsætter:

- Hver gang jeg gør noget godt, så jeg dansk. Og hvis det går ad helvede til, så er det på grund af min etniske baggrund, og jeg er træt af det, sukker Amir og fortsætter.
- Jeg får tit at vide, fra folk der ikke ser sig selv som racister, at jeg er god nok. Men hvad betyder det at være god nok? Udgangspunktet for dem er, at vi ikke er ens, selvom jeg oplever at vi er ens, siger Amir afsluttende.

Af hensyn til sit privatliv ønsker Amir ønsker ikke at få hele sit navn med i artiklen. Amirs navn og fulde identitet er redaktionen bekendt.

Du kan læse Amirs kones Facebook opslag her:

https://www.facebook.com/groups/1498551433740303/permalink/2611304689131633/

Læs også Racismen lever - også på Østerbro

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vanløse

Mød skønhedseksperter i Kronen

Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Sang om Ålekistevej spilles på P5

Vanløse

DSB vedtager snart ny køreplan

Vanløse

Legestue åbner i Den Gamle Kaffebar

Annonce