Annonce
#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

ARKIV.. Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Det er mere reglen end undtagelsen, at hjemløse kvinder ikke kan få psykologbehandling på Center for Seksuelle Overgreb, fordi de er i misbrug eller ikke er stabile. Liva Rehab ønsker at det laves om.

Til og med 12. maj har Hovedstadens Mediehus i samarbejde med Hus Forbi fokus på hjemløshed. I den forbindelse vil en frivillig fra hver bydel i København være hjemløs i tre dage. Og Sarah Lorentzen fra Vanløse har meldt sig som hjemløs.

Derfor har VanløseLIV.dk særligt fokus på kvindelige hjemløse, og ifølge dokumentationschef i Liva Rehab, Flora Ghosh  skal man som hjemløs kvinde, hele tiden flygte og gemme sig for at undgå seksuelle overgreb, og det er uanset, om det er, ifølge Flora Ghosh, uanset om de befinder sig på gaden eller på et herberg. Og når overgrebet er sket, får de sjældent tilbudt terapi hjælp.

- Mange hjemløse kvinder været udsat for incest eller seksuelle overgreb i deres barndom eller i deres voksenliv, og de har ikke fået hjælp. Og når de endelig beder om hjælp, så kan de ikke få hjælp, fordi man på for eksempel center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet (eller Center for seksuelt misbrugte, red) ikke tilbyder terapi til folk, der har et misbrug, det fortæller dokumentationschef i Liva Rehab, Flora Ghosh. Og det nikker Center for seksuelle overgreb genkendende til.

Annonce

Liva Rehab

LivaRehab er en landsdækkende, rådgivende, behandlende og rehabiliterende organisation. De støtter mennesker med skadevirkninger fra prostitution og mennesker, der har været udsat for incest, seksuelle overgreb og vold.

- Hvis der er et aktivt misbrug, som gør at kvinden ikke kan møde stabilt eller uden at være stof- eller alkoholpåvirket, tilbyder vi ikke psykologbehandling, slår psykolog hos Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet, Sara Hagström, fast.

Stabilitet er en forudsætning

- Det stabile fremmøde er en forudsætning for at kunne arbejde terapeutisk med traumet og i den individuelle vurdering, vil vi tale med kvinden om dette, og om der er noget der kan gøre det muligt at møde stabilt og uden at være påvirket. Det kan for eksempel være at blive fulgt til samtalerne af en pårørende eller kontaktperson, forklarer Sara Hagström, der fortæller, at det for nogle er relevant at komme i misbrugsbehandling først forså at få psykologbehandling på et senere tidspunkt.

Hvorfor #72timer ?

Fordi Hus Forbi i år fejrer 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker og sender derfor en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn. 72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplever problemer og udfordringer og beretter om oplevelserne. I de tre døgn vil vi også samle penge ind til netop Hus Forbi, og det er vores ambition at runde en halv million kroner i jubilæumsgave til den corona-trængte organisation. #72timer kan følges på alle vores medier frem til 12. maj.

- Vi hjælper med at få kontakt til misbrugsbehandling eller anden relevant hjælp. Og hvis kvinden allerede er i misbrugsbehandling eller anden behandling, tilbyder vi supervision til de relevante behandlere, således at de får viden om almindelige reaktioner efter seksuelle overgreb, uddyber Sara Hagström, der fortæller, at Center for seksuelle overgreb også tilbyder socialrådgivning til kvinderne, ligesom der for de kvinder, der kommer akut efter overgrebet, tilbydes opfølgning ved sygeplejerske, som omfatter prøvesvar, men også samtaler om de reaktioner, kvinden måtte have i den akutte fase.

Men det er ikke godt nok for Flora Ghosh.

Annonce

En ond cirkel

- Hvis det var så nemt at være stoffri, så ville de jo nok være det. Det bliver en ond spiral, som de ikke kan komme ud af, slår Flora Ghosh fast, der mener, at man bør lave om på behandlingssystemet.

Og afdelingsleder på Modtagelsen & Natcaféen i Kirkens Korshærs Herberg, Hillerødgade, Patrycja Wyszomirska, mener, at de her kvinder burde få mere hjælp.


Når terapisessionen er slut, og du har blottet dig og åbnet op, så skal du tilbage til den hverdag, som gør dig ondt. Og det er en ond cirkel,

Patrycja Wyszomirska


- De får stillet til udsigt, at de først kan komme i terapi, når de ikke er i misbrug mere. Og dem der er ustabile, afsluttes, siger Patrycja og uddyber, at hvis de endelig er startet i terapi kan det være svært at være stabile og måske holde sig fra stofscenen.

- Det er pisse hårdt at gå i terapi, og de her kvinder har intet netværk, så når terapisessionen er slut, og du har blottet dig og åbnet op, så skal du tilbage til den hverdag, som gør dig ondt. Og det er en ond cirkel, der er svær at bryde,  pointerer hun.

Center for seksuelle overgreb har ikke tal på, hvor mange hjemløse kvinder, der er tilbudt psykologbehandling, men har afbrudt behandlingen/er blevet afsluttet før tid, eller hvor mange hjemløse kvinder, de har forsøgt at hjælpe videre til andre tilbud.

Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

Annonce

Mest læste

Annonce
Klima

Vild have på Jyllingevej udvalgt blandt 1500 haver i Danmark

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Klima

Biolog: Skarven er en gevinst for Damhussøen

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce