Annonce
Vanløse

Claus overlevede mirakuløst frontalt sammenstød: Min datter har lært, at man kan dø uden sele

Man er ikke særlig langt fra hinanden, når ens kølerhjelme er frontalt foran hinanden, og han reagerede ikke, fortæller Claus Andersen, der sidste uge blev frontalt påkørt på Jernbane Alle. Billedet er taget for corona. Foto. Privat
I torsdags kørte en bil frontalt ind i Claus Andersens bil. Han håber, at hans historie kan få folk til at kigge på vejen - i stedet for mobilen, når de kører bil.

Da bilen er på den anden side af midterrabatten og hurtigt skifter vejbane, tegngiver jeg med hornet. Men han reagerer ikke. Det er først, da uheldet er sket, at han reagerer, fortæller Claus Andersen, der i torsdags blev påkørt frontalt på Jernbane Alle.

Claus fortæller, at bilen skiftede så meget vejbane, at den modkørende bilists højre forlygte ramte hans højre forlygte.

Annonce

Reagerer ikke før sammenstød

- Da det går op for mig, at den modkørende bil ikke reagerer, og han kører over midterstriben, holder jeg hornet nede, hvorefter jeg læner mig ind over min seksårige datter for at beskytte hende. Efter uheldet løber jeg om på hendes side og tjekker, om hun er okay og får hende ud af bilen. Jeg forsøger efterfølgende at tale hende ned, da hun er meget chokeret.

Du siger, at han ikke reagerede på din tegngivning. Hvordan kan du vide det?

- Man er ikke særlig langt fra hinanden, når ens kølerhjelme frontalt er foran hinanden. Han reagerede ikke, svarer Claus, der fortæller, at den modkørende bilist kiggede ned, indtil han ramte Claus' bil.

Claus fortæller desuden, at bilisten fra den modkørende bil kommer og vil snakke, og at han tilbyder Claus' datter slik og kakao.

- Jeg afviser ham, da jeg selvfølgelig havde fokus på min datter, fortæller Claus, som vil gerne sige speciel tak til den unge mand, der tog affære med det samme og ringede 112.

Uopmærksomhed er farlig fordi:

  • Du bliver dårligere til at afkode trafikken
  • Din reaktionstid bliver længere
  • Standselængden bliver længere
  • Du kan overse skilte, vejafmærkning og andre trafikanter
  • Du er mindre opmærksom på sidespejle og bakspejl
  • Dine ratbevægelser bliver større og mere voldsomme
  • Du kan slingre – og i værste fald køre af vejen eller ende i modsatte vejbane
    Kilde: Rådet for sikker trafik

- En stor kado til ham. Den stigmatisering, der er af de unge, at folk siger, at de er ligeglade, det blev i den grad gjort til skamme.

Ifølge Claus kom ambulance og brandbiler hurtigt, og ambulancefolkene konstaterede inde i ambulancen, at Claus´ datter har det godt.

Annonce

Fire sekunder kan være fatal

Hvorfor har du valgt at fortælle os din historie?

- Fordi det er vigtigt at have fokus på, at vi måske har for travlt. Og folk gør 120 ting i stedet for at koncentrere sig om en ting ad gangen. Vi skal simpelthen huske at se på vejen, når vi kører bil, for det kan hurtigt gå galt.

Og ifølge seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Lisbeth Sahl, skal der ikke mere end få sekunders uopmærksomhed til, før der kan ske et færdselsuheld.


Man kan dø, hvis man ikke har sikkerhedssele på.

Claus Andersens seksårige datter


- Hvis du kigger væk fra vejbanen i fire sekunder ved en hastighed på 50 kilometer i timen, flytter din bil sig 56 meter, og på 56 meter kan der ske meget, siger Lisbeth Sahl og pointerer, at man skal huske, at folk kan være uforudsigelige, og at du måske ikke er den eneste, der er uopmærksom.

- Det kan være en bil, der bremser foran dig, et barn der løber ud på gaden eller en cyklist der drejer ud, siger Lisbeth Sahl og slår fast, at når man ser på sin mobiltelefon eller GPS, så kigger man væk fra trafikken og måske har man ovenikøbet hænderne væk fra rattet.

Hvor langt kører du i blinde, hvis du kigger væk? Grafik: Rådet for sikker trafik

- Og når du har hænderne væk fra rattet, kan du hurtigt begynde at slingre lidt, og her ser vi altså rigtig mange alvorlige ulykker.

Hvorfor?

- Fordi du risikerer at køre over i den anden side af vejen og derved for eksempel køre frontalt ind i en anden bil. Og der er altså ikke noget, der ikke er så vigtigt, at det ikke lige kan vente fem minutter.

Tilbage i Vanløse sidder Claus med en bil, der måske er totalskadet. Han priser sig lykkelig for, at han kørte i en stor hvid Mercedes, da han er sikker på, at det var på grund af størrelsen på bilen, at hans bil ikke blev smadret mere end den gjorde.

Claus Andersen priser sig lykkelig for, at han kørte i en stor Mercedes, da han er sikker på, at det var størrelsen på hans bil, der gjorde, at der ikke var personskade på ham og hans datter. Foto. privat

Hvordan har I det nu?

- Vi var ude at køre bil dagen efter, og vi taler om det, der er sket. Vi kan mærke, at vores datter har brug for at tale om det der skete.

Hvordan er det at køre bil for hende?

- Indtil videre oplever vi ikke, at hun er mærket af det. Når det er sagt, at hun blevet bevidst om, hvor vigtigt det er at tage sikkerhedssele på, for som hun siger:

- Man kan dø, hvis man ikke har sikkerhedssele på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce