Annonce
Vanløse

Der er for mange, der fodrer fugle, bare for at fodre dem

Tommy Calstrup undrer sig over, at folk fodrer fugle på Helga Larsens Plads. Foto. Chili Djurhuus
På blandt andet Helga Larsens Plads og Vanløse Torv er der folk, der smider meget brød og fuglefoder til fuglene. Vi har spurgt biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, om det er en god ide.

Tommy Calstrup undrer sig over, at folk fodrer fugle på Helga Larsens Plads. Han mener, at det får fuglene til gå i skraldespandene, når der ikke er mere mad. Og at det tiltrækker rotter.

Vi har spurgt biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, hvordan tingene hænger sammen.

Annonce

Du skal stå og kigge

Når man fodrer fugle, er det ikke for fuglenes skyld, fordi de kan sagtens finde deres mad selv, svarer Knud Flensted, da vi spørger ham, om det er en god ide at fodre fugle.

Når det er sagt, så går han ikke ind for, at man skal forbyde at fodre fugle, men man skal tænke sig rigtig godt om, og man bør kun fodre med et stykke brød eller to.


Den mad du smider ud, skal fuglene kunne spise på relativ kort tid

Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening,


Hvad er problemet, hvis man kaster en bunke fuglemad eller masser af brød til fuglene?

- Man risikerer, at man fodrer dem for meget, og at de tiltrækker rotter, derfor skal man aldrig smide mere brød, end hvad fuglene spiser med det samme, svarer Knud og fortsætter.

- Og så skal fuglene skal være der i forvejen, slår han fast og pointerer, at det selvfølgelig kun gælder på offentlige grunde.

Mere end hvad fuglene spiser. Kan du være mere konkret?

- Det brød eller den fuglemad, du smider ud, skal fuglene kunne spise på relativ kort tid, forstået på den måde, at de spiser maden, mens du står og kigger på dem. Og så kommer det jo an på, hvor længe man har til at på og kigge, for så vil det gå op for de fleste at de fodrer for meget, svarer Knud Flensted.

Der er nogle der mener, at der er en større sandsynlighed for, at fugle efterfølgende går i skraldespanden, hvis de har spist brød/fuglemad nærheden af en skraldespand. Hvad siger du til det?

- Der er ikke en sammenhæng mellem det. Hvis skraldespanden ikke er lukket, så går fuglene alle skraldespande uanset om der er smidt mad ved siden af i forvejen eller ej, svarer Knud Flensted og forklarer, at mange fugle kan kende en skraldespand på afstand.

- Og det er uanset hvor den står, og om der tidligere har ligget for eksempel brød ved siden af, siger Knud og fortæller afsluttende.

- For eksempel så er krager ret snu. Hvis du smider en pizzapose med tøj i, så vil den hakke hul i posen, fordi den genkender posen.

Ifølge Københavns Kommune var der i 2019, to sager om rotter direkte relateret til Helga Larsen plads. I 2020 var der fire.

Skraldespande i Københavns Kommune

København har siden 2020 været i gang med at skifte de klassiske skraldespande ud med 'pizzakurven', som er større og med låg på, så det bliver sværere for fuglene at fiske affald op. Og i Indre By får affaldskapaciteten et gevaldigt løft. Den store udskiftning af hovedstadens udtjente affaldsspande er i gang.

Hver femte af de klassiske københavneraffaldskurve vil i løbet af i år og 2021 blive skiftet ud med en større, firkantet model ved navn pizzakurven. I alt 842 ud af hovedstadens godt 5400 affaldsspande blive taget ned og erstattet med 339 større affaldskurve.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Annonce
Forsiden netop nu
Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce