Annonce
Handicap

Efter overfald: Gik konkurs og røg på kontanthjælp

Brian Fyhn blev efter slået ned 2017. Han gik fra at være svagtseende med et samsyn på 50 Procent til at blive blind på sit højre øje. Han har nu 30 procent tunnelsyn på det venstre. - Foto. Chili Djurhuus
Brian Fyhn blev slået ned i 2017. Han blev næsten blind og gik konkurs, fordi han ikke kunne få støtte til hjælpemidler i egen virksomhed. Han er nu røget på tvangsauktion og anvist til en lejlighed i Valby, hvor han venter på hjemmehjælp.
Annonce

RETTELSE:

Som vi skrev i denne artikel, kunne vi ikke inden deadline, at få svar fra Dansk Handicapforbund, om det er normal praksis, at handicappede får afvist deres ansøgning til hjælpermidler i forbindelse med at drive privat virksomhed. Det svar kom efter deadline, og svaret var klart:

Det er ikke normalt eller noget de har hørt om før. Og en gennemgang af lovgivningen viser også, at man som handicappet kan få støtte til hjælpemidler, hvis man er erhvervsdrivende.

VanløseLIV har derfor siden juli forsøgt at få Brian Fyhn til at dokumentere afslaget.

Brian har ikke svaret tilbage på henvendelser (sms og mail) fra VanløseLIV. Vanløse har derfor besluttet at skrive denne artikel, hvor vi beklager fejlen.

Vi tilføjer selvfølgelig også en rettelse til den oprindelige artikel, således at vores læsere ikke tror, at man ikke kan få støtte til for eksempel lupper, hvis man som erhversvdrivende får forringet sit syn i en sådan grad, at man har brug for støtte eller hjælpemidler.

VanløseLIV beklager fejlen.

Husker du Metthea, der lå på Jernbane Alle 31? Metthea var en retrobutik, med minicafe, hvor du endda kunne købe tørfoder til din hund eller kat. Brian Fyhn ejede Metthea. Selvom han var født svagtseende med et samsyn på 50 procent, gik det godt med butikken. Det ændrede sig en fatal vinterdag i 2017, hvor en ung mand slog Brian ned.

Annonce

Fra svagtseende til næsten blind

- Han slog mig to gange i ansigtet. Brilledupperne på min briller røg ind i mine øjne. Jeg husker stadig lyden, da de rammer øjnene. Lyden, som når man flækker et æble, fortæller Brian Fyhn.

På Glostrup Hospital blev Brians højre øje bortopereret. Venstre øje overlevede voldshandlingen med et tunnelsyn på 30 procent.

Brian Fyhn tager hænderne op foran sit ansigt for at illustrere han synsfelt, når han kun kan se med et øje.- Foto. Chili Djurhuus.

Brian Fyhn er, som han selv kalder det, en landmandssøn fra Varde, der er født svagtseende. Efter et alkohol misbrug, rejste han sig som en føniks, da han flyttede til Vanløse.

- Jeg var som Polle fra Snave og blev sendt til København, hvor jeg reetablerede mig selv og åbnede Metthea, der er opkaldt efter min bedstemor.

Grundet sit svage syn har Brian altid været god med sine hænder. En kompetence han brugte i  butikken. Når han ikke var i butikken, arbejdede han som stationsbetjent.


Min ansøgning om støtte til lupper og skærme blev afvist, fordi jeg var selvstændig. Jeg endte derfor med at gå konkurs,

Brian Fyhn


To måneder efter overfaldet blev Brian fyret fra sit job som startionsbetjent.

- Jeg gik rundt som en fuld mand. Jeg kunne intet se, fortæller Brian.

Efter overfaldet, kontaktede Brian Københavns Kommune for at søge om støtte, skærme og lupper.

- Ansøgningen blev afvist, og jeg ender med at gå konkurs med butikken.

Billede af den lup, Brian har fået bevilliget efter, at han ansøgte om at få den som privatperson. Den er ikke slået til endnu, og der er rodet og beskidt på gulvet, fordi hjemmehjælpen ikke er startet endnu. - Foto. Chili Djurhuus

- Kunderne forsvandt fra den ene dag til den anden, fordi jeg ikke kunne se noget, fortæller Brian.

Annonce

Venter på flexydelse

- Min ansøgning om støtte til lupper og skærme blev afvist, fordi jeg var selvstændig. Jeg endte derfor med at gå konkurs, da jeg ikke kunne drive min forretning med det nedsatte syn, jeg fik på grund af overfaldet. Jeg har for nyligt for sjov, ansøgt om en lup til privat brug -  til min 'møntsamling.' Den bevilliget med det samme, siger Brian Fyn og sukker.

- Som svagtseende har jeg aldrig passet ind i det ordinære arbejdsmarked. Den eneste mulighed var at blive selvstændig. Jeg kunne klare mig selv i min lejlighed i Vanløse. Jeg kendte jeg vaskeriet og Vanløse som min egen bukselomme. Genbrugsbutikken kunne jeg have haft, hvis jeg havde fået bevilliget lupper og skærme. Det ville ikke være perfekt, men jeg ville kunne fortsætte mit liv tæt på normalen, fortæller Brian Fyhn som ikke forstår, hvordan systemet er som det er.

I december 2018 kontaktede Brian jobcentret på Lærkevej, hvor han blandt andet fik hjælp til at søge flexydelse i egen virksomhed. Han kæmpede med holde butikken oven vande, men da der ikke kom nogle penge ind, gik butikken konkurs. Han røg på kontanthjælp, måtte han flytte, aflive sin kat og nu bo i en lejlighed i Valby, fordi han ikke måtte eje sin andelslejlighed. eller kunne betale ydelserne.

- Tredje juli bliver min andelslejlighed sat på tvangsauktion, og jeg venter stadig på at få flexydelse til den virksomhed, jeg ikke har mere, siger Brian Fyhn.

Brian er dog ikke typen der giver op. Foranlediget af sin situation går han nu ind i politk.

- Jeg er landmandssøn fra Varde. Jeg falder ikke, jeg bliver stående. Og hvis jeg ikke kan arbejde, fordi jeg handicappet, må jeg gøre noget andet. Og det er at stille op til Folketinget og Borgerrepræsentationen for Kristendemokraterne i Københavns Kommune, siger Brian Fyhn afsluttende.

Det har ikke været muligt, inden deadline, at få svar fra Dansk Handcapforbund, om det er normal praksis, at handicappede får afvist deres ansøgning til hjælpermidler i forbindelse med at drive privat virksomhed.

VanløseLIV følger sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtet for narkobesiddelse på Ålekistevej

Annonce