Annonce
Natur

Rævene er løs i Vanløse: Er du bekymret for ræve i byen?

To ræve set på Helga Larsens Plads. Foto. Rasmus Bosse
VanløseLIV har undersøgt, om vi har noget at være bange for.

Man tror, at det kun er noget, man ser, når man er i skoven. Men hvor om alting er, så findes der ræve i Vanløse. Og der var hele to af slagsen i går på Helga Larsens Plads kl. 20.00.

Ifølge Naturstyrelsen har der altid været ræve – også i byen. Byræven. Og den har været her siden 1860' erne.

Antallet af ræve er dog faldet siden 2003, hvor flere og flere ræve begyndte at få ræveskab, som er en mide, der slår ræven ihjel i løbet af et par måneder.

Annonce

Er ræven farlig?

Selvom om nogle måske ville tro det, er der, ifølge Naturstyrelsen, ingen eksempler på, at ræve har angrebet mennesker, hverken voksne eller børn. Heller ikke helt små børn, der sover i barnevogn.

Naturstyrelsen skriver dog, at ræven kan bide i selvforsvar, hvis den ikke har en flugtvej. Derfor skal man altid sørge for, at ræven har en flugtvej, hvis man vil skræmme den væk.

Ræven går efter dyr såsom mus, harer, kaniner, rådyr, fugle, fugleæg og insekter. Men den kan også æde frugt, ådsler og husholdningsaffald.

Ræven er normalt heller ikke farlig overfor hunde og katte, fordi disse så store, at ræven ikke opfatter dem som byttedyr.


Et studie af ræve omkring Højer i Sønderjylland viser, at 6 ud af 31 ræve havde den smitsomme dværgbændelormen, Echinococcus multilocularis. Dværgbændelormen kan smitte mennesker og bosætte sig i leveren

Videnskab.dk


Ræven kan dog godt finde på at tage mindre kæledyr såsom kaniner, marsvin, høns og ænder, først på sommeren, når den har hvalpe, da den her har brug for ekstra føde. Man kan dog sikre disse ved at have dem i et rævesikret bur.

Når det er sagt, så er der eksempler på, at ræve har angrebet hunde. Det viser et indslag fra TV2 Øst, hvor en kvinde fortæller, at en ræv har angrebet hendes og flere hunde i et villakvarter i Holbæk.

Annonce

Spreder ræve sygdomme?

Mange frygter, at ræve spreder sygdomme. Men det er, ifølge Naturstyrelsen, yderst sjældent. Hunde kan få nogle af de samme sygdomme som ræve, da de er nært beslægtet med ræven. Dog så er hunde typisk beskyttet imod disse sygdomme, hvis de er vaccineret.

Dog så viser et studie af ræve omkring Højer i Sønderjylland, at 6 ud af 31 ræve havde den smitsomme dværgbændelormen, Echinococcus multilocularis. Dværgbændelormen kan smitte mennesker og bosætte sig i leveren, det skriver Videnskab.dk. 

Bændelormen medfører kræftlignende forandringer hos mennesker, der er svære at behandle.

Smitte sker ved tæt kontakt med ræven eller dens afføring. Naturstyrelsen har derfor opsat følgende råd for at undgå smitte.

- Vask hænder, når du har rørt ved genstande, hvor ræven færdes.

- Vask grøntsager eller nedfaldsfrugt fra haven grundigt.

- Overdæk sandkasser, når de ikke er i brug.

- Fjern rævens afføring fra dine nærmeste omgivelser.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fornuftsægteskab giver mere liv på Asfalten

Corona

Pop-up testcenter åbner på Ålekistevej

Annonce