Annonce
Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Egypten: Gymnasieelever fik en på opleveren

Eleverne på Vejen Gymnasium blev budt hjertelig velkommen til Egypten. Privatfoto

Af Anne Kathrine Daugaard, 2g og Mathilde Festersen, 3g.

”Welcome to Egypt”

Vi kunne mærke, at nervøsiteten begyndte at komme, da vi steg ud af flyet. Sommerfuglene i maven blev større og større for hvert skidt mod udgangen, vi tog. Lige om lidt skulle vi møde de egyptere, som vi gennem en længere periode havde snakket med, og som vi nu skulle bo ved i 10 dage.

Annonce

På den anden side af udgangen blev det helt tydeligt, at egypterne gerne ville imødekomme os på bedste vis. Både i lufthavnen og hos familierne oplevede vi at blive taget imod med velkomstskilte, åbne arme og store smil. “Welcome to Egypt Marie” stod der på en af skiltene.

Fra lufthavnen kørte vi mod New Cairo, som er den velhavende del af Kairo. Trafikken i Kairo var vild. Der var få regler, men ingen som håndhævede dem. Folk overhalede indenom, seler var et sjældent syn, og fartgrænserne blev mildest talt ikke overholdt. Fodgængere og motorcykler krydsede den firesporede hovedvej, som var det en stille vej i et dansk boligkvarter. Fra ’ring road’ ved New Cairo, kørte vi mod et “lille” shoppesamfund, ‘Cairo Festival City’ (CFC), der med danske øjne var gigantisk. På vejen ind blev vi stoppet, og bagagerummet åbnet, som var det ganske normalt. Denne ’sikkerhed’ kunne ses mange steder i samfundet. Egyptisk sikkerhed opfattes ikke på samme måde som dansk sikkerhed. Overalt vi gik i Kairo, mødte vi militæret med store automatvåben. De kom gående i kampuniformer med geværer dinglende langs siden. En af vores egyptiske værter udtrykte; at det jo var godt for på den måde, var man sikker, hvorimod der i Danmark, ikke er behov for synlige våben og synligt militær.

Port Said

Første dag kørte vi mod havnebyen Port Said. Allerede på den 3-timers lange køretur dertil, gik det også op for os, at egypterne var meget mere ekstroverte og energiske, end vi selv er. Specielt i starten var vi danske elever tilbageholdende og en smule mere reserverede, eftersom vi befandt os langt ude af vores comfortzone. For mange føltes det meget overvældende, hele tiden at blive kontaktet, spurgt ind til og taget billede med. Vi blev hurtigt præsenteret for deres kultur, som var meget anderledes end den danske. I Port Said sejlede vi på Suezkanalen, en opfindelse egypterne er utrolig stolte af. Det blev tydeligt for os, gennem foredrag og museum, at egypterne er et stolt folk, og som de selv siger ”Egypt is best”. Dette blev understreget, da vi besøgte NIS skolen i Port Said, hvor eleverne hver morgen sang nationalsangen mod deres flag. Egypterne elskede at møde nye mennesker, og var bestemt heller ikke bange for at snakke med os. Selvom det var overvældende, ville egypterne os kun det bedste. De har en helt anden kultur når det kommer til beskyttelse, selvstændighed og manerer.

Annonce

Pyramiderne

Første gang det for alvor kig op for os, at egypterne gjorde alt, hvad de kunne for at beskytte os, var ved pyramiderne. Under hele turen til og fra pyramiderne fulgtes vi alle ad. En veninde og jeg havde besluttet os for, at vi ville tage en lille video og gik derfor 5-6 meter væk fra gruppen. Vi nåede ikke længere end det, før en af de egyptiske drenge spænede efter os, mens han råbte ”no no, come back”. Vi forklarede ham, at vi bare ville have en video af pyramiderne og kamelerne. ”Okay, I will wait for you then” sagde han og blev stående lige så sødt.

Som danskere synes vi, det virkede lidt fjollet, at han skulle stå der og kigge på os, mens vi tog en 5 sekunders video, men i virkeligheden, var det bare hans måde at vise, at han gerne ville passe på os. Samtidig er det underforstået i deres samfund, at mænd passer på kvinder. Det vil derfor sige, at de er gentlemen med stort g. De betaler for maden, lader kvinder komme først og holder hele tiden øje med, om vi er okay. Endnu engang stødte vi danskere på en ny opdagelse og tankegang. Vi er ikke vant til i samme omfang at spørge hinanden, om vi er okay, har det godt, eller hvad vi tænker. Der er en bred enighed blandt danskerne om, at det er rart at blive spurgt ind til en gang i mellem. I den egyptiske kultur spørger man ikke bare en gang, men et utal af gange, hvilket var overvældende for mange. Vi bør som dansker tage noter af deres åbenhed og opmærksomhed. Herhjemme kan den travle hverdag komme til at handle om, hvad man selv har lyst til, og dermed forsvinder medmenneskeligheden for hinanden.

Annonce

Store kontraster

På vores ture i både Port Said og Kairo, kunne vi ikke undgå at møde de store kontraster mellem rig og fattig. I Port Said gik vi langs stranden fra vores 5-stjernede hotel med marmorgulv og gulbelagte dørkarme, 100 m hen, hvor vi fandt mennesker der levede under kummerlige forhold. Gaderne flød med skrald, nogle boede i små mudderhytter, bygget af de materialer, man kunne finde. Kontrasten var meget tankevækkende.

Fra Port Said rejste vi tilbage til Kairo. Kairo var en imponerende stor by med enormt mange ting, der var værd at opleve. Som eksempel en af verdens syv vidundere, nemlig pyramiderne, der lå midt inde i Kairo. Vi red på kameler, så mumier og fik købt souvenirs, præcis som alle andre turister. Om aftenen tog vi hen på et lokalt spisested, hvor vi fik (koschri), den egyptiske nationalret. Dette var en hel oplevelse i sig selv. Kokken lod os spontant komme ind i køkkenet og lave vores egen portion. Sent om aftenen tog vi hjem. Alle dage blev sene, og vi fik ikke meget søvn. For egypterne var det normalt at være oppe til langt ude på natten, da de generelt bare sover færre timer end vi gør. Dette var også en af udfordringerne ved turen. Mange danskere var trætte, men hver gang vi lagde os til at sove, fx i bussen, sagde egypterne bare med et smil ”we don’t sleep in Egypt”.

Annonce

Hygiejne

Som dansker i Egypten var en af de største problemer egyptisk hygiejne. I Kairo, såvel som i resten af Egypten, bruger man næsten ingen toiletpapir. Efter hvert toiletbesøg vasker man sig ren, med en lille håndbruser, der sidder ved siden af toilettet eller et toiletskyl under kanten af toiletbrættet. Første aften var størstedelen på restaurant for at spise, og efter en lang flyvetur var et toiletbesøg tiltrængt. En af de danske piger skulle på toilet. Moderen viste lige så fint, hvordan man brugte toiletskyllet. Pigen gik herefter ind på toilettet, lukkede døren og besluttede sig for, at hun lige ville prøve toiletskyllet, før hun satte sig ned. Hun drejede på håndtaget, der skete ingenting, hun drejede igen, og før hun kunne nå at reagere, blev hun spulet af den kraftigste stråle. Efter hun fik slukket strålen, var både vægge, gulve og hende selv plask våde. Selvom at man skulle vaske sig efter hvert toiletbesøg, forsøgte alle danskere at undgå dette, og brugte kun toiletter, der havde toiletpapir. Der var virkelig dage, hvor toiletter var et fund.

Man må i sidste ende bare konkludere at vi har fået en masse vilde oplevelser, øjenåbnere, chok, venner og sjove minder med på vejen. Vi har fundet ud af, at man på trods af den store forskel, der er mellem Danmark og Egypten godt kan skabe bånd på tværs af kultur, religion og køm. Alle de mange indtryk har fået os til at gentænke nogle ting i vores hverdag, men samtidig sætte større pris på andre ting, som fx toiletpapir og rent drikkevand fra hanen.

På vegne af International Linje 19 og 20 vil vi gerne takke Vejen Gymnasium og HF og NIS skolerne i Egypten for denne enestående oplevelse, og vi er alle klar til at hoppe på et fly og tage af sted igen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Beboere har fået nyt fælleshus

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Flot donation fra Tryg Fonden til UngeVejen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Julemåneden om 25 år

Ugeavisen Vejen

Kom i julestemning på Studioscenen

Ugeavisen Vejen

Vild med dans i Vejen: Vejen Danseforening blev forgyldt ved DM i Køge

Ugeavisen Vejen

Skader efter brand lukker bagerbutik på 10. døgn: - Jeg står og tripper for at komme i gang igen

Ugeavisen Vejen

Mor til fem bager til hele landsbyen: Dropper nattesøvnen for at stå med fingrene i dejen

Ugeavisen Vejen

Klumme: Vild med mørket

Ugeavisen Vejen

Nyt fra biblioteket: Kalenderhistorier

Ugeavisen Vejen

Apotek tilbyder gratis høretest

Ugeavisen Vejen

Møder gav trist nyt: Byens Brød og Cafe åbner tidligst på tirsdag

Ugeavisen Vejen

- Hold jer fra hash, lightergas og euforiserende stoffer: 700 elever fik den barske virkelighed lige i hovedet

Ugeavisen Vejen

Bliv klogere på Vejen Kommunes kommende borgmester

Ugeavisen Vejen

Ny uddeler Hovborg: Flinke kommiser har flest købelystne kunder

Ugeavisen Vejen

Duo spiller julekoncert i Askov Kirke

Ugeavisen Vejen

Indefodboldstævne er tilbage for 32. gang

Ugeavisen Vejen

Julen er tilbage på Sønderskov

Ugeavisen Vejen

65 boliger skal moderniseres for 81 millioner kroner

Ugeavisen Vejen

Juleeventyr: Studio 73 er i julehumør

Ugeavisen Vejen

Bogmesser for enhver smag

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Egypten: Gymnasieelever fik en på opleveren

Ugeavisen Vejen

Generalforsamling på Knudepunktet

Ugeavisen Vejen

Klumme fra biblioteket: November er blå, eller er den bare lang og mørk?

Annonce