Annonce
Vesterhavsposten

Ølbrygning kan sagtens foregå derhjemme

Bliv inspireret til at brygge dit eget øl. Sådan startede det også for Tommy Jensen i Varde, der har eget mikrobryggeri under navnet West Brew hos ostemanden i Kjelst. I Varde Kommune er der flere mikrobryggerier. Arkivfoto: Martin Ravn
For 10.000 år siden i det gamle Egypten blev der allerede brygget øl. Formlen holder endnu og er enkel, hvis man selv vil i gang som hjemmebrygger. Men der er lige det med temperaturen...
Annonce

Varde: I Varde Kommune kan vi bryste os af flere mikrobryggerier. Blandt dem er West Brew, Warwik, Jacobi Craft Brew og Ølgod Bryghus, hvor de populære dråber til tørstige sjæle bliver brygget under kyndig hånd.

Danskernes ølvaner

  • I Danmark bliver der drukket øl i store mængder.
  • En dansker drikker i gennemsnit 60 liter øl om året.
  • Det svarer til cirka seks kasser øl per indbygger i Danmark.

Kilde: Madblogger Kim Jørgensen, der også har ølopskrifter på sin hjemmeside www.vielskermad.dk

Annonce

Ølbrygning for nybegyndere

Der findes tre måder, man kan brygge øl på: Beerkits, ekstraktbrygning og all-grain-brygning, fortæller blogger og skribent Kim Jørgensen, der er manden bag hjemmesiden med alverdens opskrifter www.vielskermad.dk med mere end 250.000 besøgende i måneden.

- De to første metoder er for helt nye håndbryggere, som bare vil prøve at "lugte" lidt til faget, hvor man køber færdige pakker med øl-ekstrakt og humle, som blot skal tilsættes vand, koges og gære, siger Kim Jørgensen og fortsætter:

- Det er fint for begyndere, men man kan ikke ændre på smagen, derfor holder jeg fokus på all-grain brygning, hvor man kan eksperimentere mest og lege med smagsnuancer.

Annonce

Sådan bliver man brygger

Find en ølopskrift, der tænder dig i form, farve og smag, anbefaler Kim Jørgensen. Følg derefter disse trin.

Opvarm vand til 70 grader, med mindre opskriften siger andet.

Tilsæt malten. Grøden kaldes nu for mæsk.

Hold en konstant temperatur på 60-65 grader i en time.

Hæv temperaturen en eller to gange.

Si malten fra væsken, som nu kaldes for urt. Dette gøres i en særlig spand.

Urten bringes i kog i den rengjorte gryde og koges i ca. 60 minutter.

Tilsæt humlen.

Si humlen fra og nedkøl urten til cirka 25 grader.

Hæld urten på en rengjort og steriliseret gærtank og tilsæt ølgær.

Lad øllet gære færdigt. Det tager cirka 14 dage.

Hæld dit øl på flasker og lad det eftergære.

Øllet er derefter klar til at blive drukket.

Kim Jørgensen, madblogger på www.vielskermad.dk, giver her sit bud på, hvordan man kommer i gang med at brygge øl derhjemme. PR-Foto

- Det lyder simpelt, og når man har prøvet det nogen gange, så er det faktisk heller ikke så svært. Det som kan være svært, er at holde en konstant temperatur, slutter Kim Jørgensen, der understreger at man altid bør følge en specifik ølopskrift, inden man kaster sig ud i at være brygger derhjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Gul stue vinder bronze

Annonce