Annonce
Vesterhavsposten

Den stille pige blev modig med teater

Clara Korsgaard Peitersen har siden 2. klasse været aktiv indenfor teater. Hun både spiller teater, underviser i børneteater, og hun er nu også blevet lystekniker. Foto: Tatjana Johnsson
15-årige Clara fra Oksbøl har via teater fået mere selvtillid. Hun underviser også børn i teater, og hun er snart aktuel i Janderup med sin instruktør-deltagelse i den årlige børneteaterfestival.
Annonce

Oksbøl: Selvom Clara Korsgaard Peitersen fra Oksbøl ikke er mere end 15 år gammel, har hun allerede stor erfaring med at spille teater i forskellige teaterforeninger i Varde og Esbjerg kommuner. Hun er snart aktuel som instruktør til børneteaterfestivalen i Janderup i teaterforeningen 7-kanten, men det kunne også være hende, der stod for teknikken, for lyssætning kan hun også godt finde ud af at bestyre.

- Jeg har spillet teater siden 2. klasse. Jeg kom i gang nok mest fordi mine forældre synes, det var en god ide, for jeg er hende den stille pige, og de vidste godt, at teater gør en mere selvsikker, når det handler om at stå frem og turde sige noget, siger Clara Korsgaard Peitersen.

Selvom Clara nok aldrig bliver den type, der gør mest væsen ud af sig, så bedyrer hun, at teaterlivet har hjulpet hende.

- Jeg har selvfølgelig lært en masse ved at stå på scenen og performe, men der var ikke andre fra min skole, som er Blåvandshuk Skole, ude i 7-kanten, så jeg var også bare nødt til at lære at være mere social og snakke med folk, for at det kunne fungere. Så jeg er blevet mere åben generelt på og udenfor scenen, siger hun.

Det er jo lidt en balancegang indimellem at undervise børn i teater, for man skal hverken være for sød eller for skrap. Det nytter jo ikke noget at råbe op, hvis børnene ikke lige er med på, hvad man siger, de skal.

15-årige Clara Korsgaard Peitersen om at være børneteaterinstruktør

Annonce

Teater som en leg

I dag er Clara instruktør på et teaterhold, hvor hun underviser børn i alderen 0.-7. klasse sammen med en anden.

- Jeg elsker det, for jeg ved jo nøjagtig, hvordan de har det, hvis de ikke rigtig tør. Med de helt små på to og tre år leger man, når man spiller teater. For eksempel når vi skal have kostumer på, så klæder vi os ud, og skal vi have sminke på, så kalder vi det ansigtsmaling, siger Clara Korsgaard Peitersen med et smil og tilføjer:

- Det handler først og fremmest om at have det sjovt sammen.

Clara lærer også rigtig meget om pædagogik og børn.

- Det er jo lidt en balance indimellem at undervise børn i teater, for man skal hverken være for sød eller for skrap, det nytter jo ikke noget at råbe op, hvis børnene ikke lige er med på, hvad man siger, de skal, siger hun eftertænksomt.

Annonce

At skrive skuespil

Inden børneteaterfestivalen i marts skal instruktøren vide, hvad børnene kan og har lært.

- Det kan jo ikke nytte noget at tro, at alle kan nå at lære det samme, børn er jo også vidt forskellige, så vi skal som instruktører forstå, hvad børnene kan, og hvilket niveau de er på, så de hverken får for mange eller for få replikker, når de skal optræde for hele familien.

Mange af stykkerne skriver instruktørerne selv med ideer fra børnene.

- Det er vigtigt, at vi ikke spiller for længe, så de kan holde koncentrationen. De helt små optræder aldrig længere end 20 minutter, fra 3.-5. klasse spiller man op til 30 minutter, og så fra 5.-7. klasse er de helt oppe på 40-45 minutter, siger Clara Korsgaard Peitersen.

Børneteaterfestival i Janderup

7-kantens børneteaterfestival foregår den 21. og 22. marts i Janderup, Eventyrgården.
Annonce

Teknik

Clara har en tredje teatervej, hun er begyndt at gå på. Ikke nok med, at hun selv er med i skuespil, at hun underviser børn i teater, så er hun også blevet grebet af den tekniske del.

- Jeg fik chancen ude i 7-kanten for at prøve at lave lys og lyd til flere af de større forestillinger, det var lige mig, det er virkelig sjovt og udfordrende, jeg er nok mest til at lave lys. Det falder mig nemmest at afvikle og at kode programmer til, så lyset kan stå helt rigtigt på scenen, siger Clara, der er vild med at være tekniker, og synes hun lærer rigtig meget, hver gang hun er med på et teaterstykke.

Ellers handler teaterlivet for Clara Korsgaard Peitersen allermest om at være en del af et fællesskab med venskaber på kryds og tværs af alder og køn.

Hun har set lyset, 15-årige Clara Korsgaard Peitersen er ny lystekniker i teaterforeningen 7-kanten. Foto: Tatjana Johnsson
Hun er den stille pigetype, Clara Korsgaard Peitersen, som har lært at være mere åben og at turde tale i større forsamlinger via teaterperformance. Foto: Tatjana Johnsson
Clara Korsgaard Peitersen elsker at spille teater og at lære nye udtryk indenfor genren. Foto: Tatjana Johnsson
Snart er der børneteaterfestival i 7-kanten, hvor Clara Korsgard Peitersen underviser i teater for de mindste. Foto: Tatjana Johnsson
Clara Korsgaard Peitersen er stolt af sit backstage teknikerassisentkort i 7-kanten. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce