Annonce
Vesterhavsposten

Hjemmepassere strømmer til Billum

Britta Bendix bor i Hjerting, hvor hun delvist hjemmepasser sine tre børn. Britta er også medlem af byrådet i Esbjerg. Hun manglede et aktivitetstilbud til sin ældste dreng på fem år og har startet et gymnastik og fri leg hold op for børn i alderen nul til seks år i Billum. Her kommer i gennemsnit 30-60 hjemmepassere og mødre, der er på barsel, hver onsdag formiddag. Foto: Tatjana Johnsson
Britta Bendix fra Esbjerg manglede et sted at mødes omkring en aktivitet for dem, der går hjemme og passer børn. Hun er selv delvist selv hjemmepasser af sine tre børn og desuden gymnastikinstruktør. Derfor kan man nu gå til "Gymnastik og fri leg" onsdag formiddag i Billum.
Annonce

Billum: Britta Bendix manglede et sted til sin store dreng på fem år, som hun passer hjemme, hvor han kunne være sammen med andre jævnaldrende. Hun er fra Esbjerg men har en søster, der bor i Billum. Derfor vidste hun, at det ikke var umuligt at få lov til at benytte hallen i Billum i formiddagstimerne, hvor det normalt er skolerne, der optager dem.

- Jeg har her i starten af januar oprettet et privat "Gymnastik og fri leg"-tilbud tiltænkt hjemmepassere men også forældre på barsel, bedstemødre eller dem, der arbejder på skiftehold kan deltage, eller hvis man bare har en onsdag fri, siger Britta Bendix.

Gymnastik og fri leg er blevet en succes med det samme. Hver onsdag formiddag strømmer 30-60 voksne og børn, overvejende mødre, til Billum fra nær og fjern. Her er deltagere fra både Hjerting og Esbjerg og lokalt fra Varde, Alslev, Billum, Outrup og Janderup.

- Der er også fast fire børnehavebørn med hver gang fra Billum, så det ikke kun er de helt små, der er dukker op, siger Britta Bendix og tilføjer:

- Lige i starten havde vi også dagplejemødre med, men det er mange at holde styr på for en enkelt voksen, når de er så små. Gymnastik og fri leg beror på, at forældrene er en del af aktiviteterne og samspillet i gruppen, så de er ikke med mere, siger hun.

Nelli Arnth i Billum hjemmepasser delvist sin lille Edith, der også er i vuggestue et par dage i ugen, når mor har travlt som selvstændig. Nelli tror, at man i nær fremtid vil opleve et tilvalgt og langt mere fleksibelt familieliv, hvor der er mere plads og fokus på børnenen første leveår. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Hvad skal vi lege?

Britta har undervist i gymnastik for børn i mange år. Det ses i dagens gennemarbejdede program, der kører snorlige. Til en start samles man i en rundkreds til sangleg. Siden er der redskabsøvelser med forhindringsbane, der benyttes i legeform.

- Man kan med fordel deltage fra fødsel til skolestart, siger Britta Bendix.

Efter et par timers aktivitet og leg spises der madpakker, og der socialiseres på kryds og tværs af børnenes alder fra 0-5 år og baggrund.

Annonce

Genopfind lokalsamfundet

Nelli Arnth er selvstændig grafiker i Billum og mor til Edith på 17 måneder.

- Jeg fornemmer klart en voksende tendens her i området for forældre, der har deres børn hjemme de første år af deres liv, siger Nelli Arnth og tilføjer:

- Det er bare så positivt at opleve mere end 30 børn hver onsdag formiddag tumle rundt med deres forældre i Billum Hallen.

Nelli har selv været med i byens gymnastikudvalg.

- Vi har kæmpet for at holde gang i de få børnehold, vi har tilbage, da børnetallet er faldet radikalt de seneste 15 år. Der har for eksempel ikke været et forældre og barn-hold i byen i fire år, siger hun.

Billum Idrætsforening har været med til at hjælpe "Gymnastik og fri leg" i gang. Alle involverede håber, at dette tiltag kan inspirere andre lokalsamfund.

- Vi bliver nødt til at tænke i alternative løsninger for at holde de små lokalsamfund i live, siger Nelli Arnth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce