Annonce
Vesterhavsposten

Lissa og Orla er groet fast i Vejers Strand

"Frk. Sigurd Sørensen" døbte Lissa og Orla Skjellerup skulpturen, som de købte af keramikeren Birte Vedel Howard - siden har den fået selskab af flere andre af hendes skulpturer, som de også sælger i galleriet. Foto: Karin Kjærsgaard

Én gang Vejers Strand, altid Vejers Strand. Sådan er det for Lissa og Orla Skjellerup, der driver Strand-Galleriet.

Annonce

Vejers Strand: Det var noget af en U-vending, da Lissa og Orla Skjellerup sagde deres arbejde farvel og i 1995 købte Klithjem Badehotel.

- Det kan aldrig skade at prøve noget nyt, og vi synes, det kunne være sjovt, siger Lissa Skjellerup og smiler.

Parret havde nok at se til, så meget at når børnene kom på besøg, røg de i opvasken.

- Vi knoklede - det var en livsstil - og vi var ved at gå til i vores egen succes, fortæller Orla Skjellerup.

Vi sælger mange af Birte Vedel Howards figurer. En dansk-amerikaner havde tre af hendes figurer med hjem i kufferten, da børnene så dem blev de så vilde med dem, at han har bestilt tre mere.

Lissa Skjellerup, Strand-Galleriet

Lissa og Orla

Lissa og Orla Skjellerup.Hun er 68 år, stammer fra Egå ved Aarhus og har en fortid i distributionen på Shell-raffinaderiet i Fredericia.

Han er 73 år, stammer fra Haderslev og har været økonomichef på Fredericia Skibsværft.

De mødtes i 1988 og blev gift i Mosevrå Kirke året efter.

De har hver tre børn og fem tilsammen - et af børnene er fælles.

1995: købte Klithjem Badehotel i Vejers Strand, hvor de også havde sommerhus. Købte bygningen på Vejers Havvej 72 og lejede ud til gæster.

2000: Solgte badehotellet, holdt et sabbatår og byggede Vejers Havvej 72 om og ud til galleri og bolig på førstesalen - og åbnede Strand-Galleriet i 2001.

Har solgt det første sommerhus og købt et andet, hvor de flytter ind, når de på et tidspunkt afhænder galleri-bygningen.

De er begge engageret lokalt. Lissa Skjellerup er formand for Vejers Strand Erhvervsforening og medlem af Blåvandshuk Udviklingsråd. Orla Skjellerup fører regnskab for erhvervsforeningen - og begge er aktive i udviklingsplanerne.

De har blandt andet været inddraget i forskønnelse af legepladsen og den nye skulptur med krondyrene ved Vejers Havvej-Blåvandvej.

Fritiden bruger de i naturen, på familie og venner, petanque - og om sommeren gæster, der bor i kælderen eller deres sommerhus.

Farverig og humoristisk kunst er noget af det, som Lissa og Orla Skjellerup sætter pris på. Foto: Karin Kjærsgaard
Annonce

Anden livsstil

Det var en livsstil, som parret ikke ønskede sig i længden. De ville gerne have tid til børnene og vennerne - og lavede en ny u-vending: De solgte badehotellet, snuppede et sabbatår, byggede huset på Vejers Havvej 72 ud og om og åbnede Strand-Galleriet.

- Mange var betænkelige. De troede ikke, det kunne gå, siger Orla Skjellerup.

- Men vi havde solgt meget kunst på hotellet - figurer, billeder og standerlamper, siger hustruen og tilføjer, at de havde små keramikfigurer stående på bordene frem for blomster.

Strand-Galleriet

Strand-galleriet på Vejers Havvej 72 ejes og drives af Lissa og Orla Skjellerup.Galleriet har billeder, keramik, glas og skulpturer gjort af 35-40 forskellige kunstnere.

Keramikeren Birte Vedel Howard, født i 1932, har som den eneste haft værker i galleriet siden starten.

Parret tager ud til kunstnerne for at vælge værkerne - for de har kun de ting i galleriet, som de selv kan lide.

De kører selv ud til kunder i hele landet med større værker. Galleriet har også leveret værker til Australien, USA, Schweiz, Frankrig, Tyskland, England, Holland og Norge.

Har udsmykket HospiceSønderjylland i Haderslev.

Udstiller i lægehuset i Oksbøl tre gange om året.

Salgsudstilling hos Feriepartner Blåvand.

Galleriet har åbent fredag, lørdag og søndag klokken 11-16 hele året eller efter aftale.

www.strand-galleriet.dk

En af de bedste udsigter, hvis ikke den bedste, kan Lissa og Orla Skjellerup nyde i privatboligen over Strand-Galleriet. Foto: Karin Kjærsgaard
Annonce

Kunstinteresse

Parret har altid interesseret sig for kunst, de har gået udstillinger og museer - og haft blikket stillet ind på kunstværker.

Som for eksempel da de for 30 år siden var til terrænløb i nærheden af Silkeborg og passerede keramiker Birte Vedel Howards værksted. De besøgte værkstedet, og Orla Skjellerup faldt for en af hendes karakteristiske figurer og sagde: Den skal vi have.

Frk. Sigurd Sørensen kalder de figuren - Sigurd efter Lissas afdøde far, Sørensen efter forloveren til deres bryllup.

- Den blev døbt på vandrerhjemmet, vi boede på, fortæller Lissa Skjellerup og smiler.

Lissa og Orla Skjellerup i Strand-Galleriet, som har købere ikke blot fra hele Danmark, men også udlandet. En del af værkerne kører de selv ud til kunderne med - og kan godt finde på at "ommøblere" stuen, så der bliver en sammenhæng. Foto: Karin Kjærsgaard
Annonce

Følgesvenden

Frk. Sigurd Sørensen har fulgt dem lige siden - og gennem årene fået selskab af omkring 15 andre keramiske figurer, der står i privaten, gjort af den samme keramiker.

- Vi sælger mange af Birte Vedel Howards figurer. En dansk-amerikaner havde tre af hendes figurer med hjem i kufferten, da børnene så dem, blev de så vilde med dem, at han har bestilt tre mere, fortæller Lissa Skjellerup.

Hun nævner også en anden dansk-amerikaner, der købte 48 drømmehuse (huse lavet i keramik, red.) til sin møbelkæde med dansk design.

Annonce

Uhøjtideligt

Lissa og Orla Skjellerup lægger vægt på, at Strand-Galleriet er et uhøjtideligt sted, usnobbet og et sted for alle.

- Folk kommer ind i badebukser om sommeren og gummistøvler om vinteren. Det var noget helt andet, end da vi drev galleri på Nørrebro i København (2007-2013, red.), siger han og tilføjer:

- Her har folk tid, når de kommer - og mand og kone kommer sammen, men vi har stadig en del kunder derfra. De følger os på vores hjemmeside, som altid er opdateret.

Lissa Skjellerup synes, det er dejligt, når sommerhusgæster viser deres gæster rundt i galleriet - som var det deres eget.

Annonce

Vælger selv

Lissa og Orla Skjellerup tager ud til kunstnerne og vælger det ud, de vil have i galleriet - og de vælger kun det, de godt selv kan lide, for det er lettere at sælge, understreger de.

- Generelt for vores kunst er, at det får smilet frem, siger Lissa Skjellerup.

De har ikke og har aldrig haft svært ved at finde kunstnere, og de får ugentlige henvendelser fra en kunstner eller to, der gerne vil ind i galleriet.

- Vi er altid interesserede i at se, hvad de laver og tager ud og besøger dem. Noget ved vi, at det skal vi ikke have - andet skal vi måske have senere, siger hun.

Annonce

Møblerer om

Parret har kun åbent fredag, lørdag og søndag. De kører nemlig ud til kunder med større værker, de ikke selv kunne have med - eller for at præsentere flere værker for en kunde og rådgive.

De har ind imellem flyttet rundt på kunders billeder - og nogle gange også møblerne - for, at det blev en helhed.

- Det har været spændende, siger Lissa Skjellerup og smiler.

- Ja, vildt sjovt. Vi har set utrolig mange hjem, har kontakt med utrolig mange kunstnere. Det er skægt og spændende, tilføjer Orla Skjellerup.

Annonce

God forretning

Lissa og Orla Skjellerup har begge "en alder til pension", som hun udtrykker det. Men de er glade for deres galleri, for at gå på arbejde og har en god forretning.

De har ikke noget bud på, hvornår de stopper - jo, når der kommer en og vil købe huset med bolig og galleri. For de håber, galleriet vil fortsætte.

- Hvis du har noget god kunst og kvalitet, så kan et galleri godt gå i sommerlandet, Orla Skjellerup.

Parret har købt det sommerhus, de skal bo i, når de stopper med at arbejde, for de to østjyder bliver boende i Vejers Strand.

- Det var ikke så tosset at drage vestpå, siger han og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Teater gør stærk og giver venskaber

Annonce